Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Ove skulle bisettes, søkte de etter seks brannmenn som kunne bære kista. Responsen var overveldende

- Dette var en spesiell mann som skulle ha en spesiell siste reise.

<b>ENTUSIAST: </b>Ove hadde besøkt de fleste brannstasjonene i området der han bodde utenfor København. Foto: Privat
ENTUSIAST: Ove hadde besøkt de fleste brannstasjonene i området der han bodde utenfor København. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Ove var liten, har han alltid elsket utrykningskjøretøy, og særlig brannbiler. Hvert besøk på en brannstasjon eller et brannmuseum var et høydepunkt.

Ove hadde Downs syndrom, og da han flyttet på institusjon i Gladsaxe utenfor København, ble hyllene dekket med de røde bilene og veggene med plakater og bilder av brannmenn.

Da han døde forrige uke, fikk begravelsesplanleggeren fra Begravelses Service i Danmark, Zofiia Rose, møte familien og helsearbeidere ved institusjonen der Ove bodde. De snakket om hvem han var og hva som hadde vært viktig for ham gjennom livet.

Sjåføren var brannmann

Da hun fikk se Oves rom, fikk hun en idé. En av sjåførene som jobbet for begravelsesbyrået, er brannmann. Rose foreslo at sjåføren som skulle frakte kisten kunne komme kledd i brannmannsuniformen.

- Da ble familien og personalet veldig rørt, sier Zofiia Rose til Dagbladet.

Det var den danske avisa Jyllands-Posten som først omtalte historien.

- Jeg var ikke tvil om at Oves siste reise skulle være en brannmannsreise, så jeg sa at jeg ville skaffe seks brannmenn som kunne bære kisten. Så ble vi veldig rørte alle sammen, og satt der med tårer i øynene, sier hun.

Zofiia Rose visste ikke hvordan. Men hun visste at hun måtte få det til, at det var det eneste riktige.

Hun kontaktet den lokale brannstasjonen, og fikk beskjed om at de etter reglene ikke kunne sende ut slike forespørsler internt, men at hun selv gjerne kunne forsøke å finne brannmenn som hadde fri dagen begravelsen skulle holdes.

Broren er overveldet over responsen

Mandag formiddag skrev hun en Facebook-post, og i løpet av to timer hadde ti brannmenn meldt seg. Så meldte flere seg. Nå anslår hun at hun har blitt kontaktet av et sted mellom 20 og 40 brannmenn. Flere av dem «til overs» har meldt at de kommer uansett, og minst fire brannbiler kommer til å være til stede.

Det rører Michael, Oves bror.

- Jeg synes det er utrolig flott at de gjør det, og at så mange har henvendt seg, sier han til Dagbladet.

- Det har vært voldsom respons. Vi var ikke forberedt på dette. Vi var ute etter seks mann som kunne bære kisten ut av kirken. Det siste tallet jeg hørte var at 25 brannmenn har meldt seg, og at brannmenn helt fra Grønland har ringt.

- Viktig å feire personen som er død

Zofiia Rose er også overveldet.

- Jeg føler så mye glede, takknemlighet og ydmykhet over at alle disse brannmennene har lyst til å være en del av dette.

Rose er opptatt av at begravelsen skal gjenspeile personligheten til den avdøde.

- Det er viktig å feire livet til personen som er død. Da vi hadde samtale med familien, merket jeg at dette var en spesiell mann som skulle ha en spesiell siste reise.

Familien vil at seremonien skal være privat, med unntak av paraden av brannmenn. Derfor vil de ikke at etternavn og tidspunkt og sted for bisettelsen videreformidles i mediene.

Ove ble 47 år. Brannmenn har vært en viktig del av livet hans, og nå skal han bæres av brannmenn til den siste hvile.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!