MÅTTE SNU: Per-Einar Sandvik fra Tromsø så noen uvanlige utvekster fra asfalten tirsdag formiddag. - Jeg hadde noen antakelser på at det var sopp, sier han. Foto: Privat
MÅTTE SNU: Per-Einar Sandvik fra Tromsø så noen uvanlige utvekster fra asfalten tirsdag formiddag. - Jeg hadde noen antakelser på at det var sopp, sier han. Foto: PrivatVis mer

Da Per-Einar (43) så dette, måtte han kjøre tilbake for å se hva det var

- Fascinerende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Per-Einar Sandvik (43) fra Tromsø var på en kjøretur tirsdag formiddag, la han merke til noe litt utenom det vanlige.

- Jeg har ikke sett noe liknende før. Det fattet min interesse, så da måtte jeg stoppe bilen og kjøre tilbake for å se hva det var, sier Sandvik til Dagbladet.

Det var Nordlys som første omtalte saken.

- Fascinerende

Tromsøværingen sier at han hadde en antakelse på hva det kunne være, men det var gjennom lokalavisa at han fikk vite hva det faktisk var for noe:

En sopp som hadde vokst gjennom asfalten.

- Jeg har sett dette fenomenet før i en mindre skala, men aldri noe så stort. Det er fascinerende, sier Per-Einar Sandvik.

SOPP: Per-Einar sier han måtte ta bilde av soppfenomenet. Foto: Privat
SOPP: Per-Einar sier han måtte ta bilde av soppfenomenet. Foto: Privat Vis mer

Matsopp

Kolbjørn Mohn Jenssen, mykolog og daglig leder i Mycoteam, sier til Nordlys at soppen i Strandvegen i Tromsø er en matblekksopp, og sier at det er en sopp kan vokse gjennom asfalten.

- Det er en god matsopp som har lett for å ta opp smak fra jordsmonnet den vokser i, så litt asfaltsmak er kanskje ingen delikatesse, sier Jenssen.

Som Aftenposten tidligere har skrevet, er det vanntrykket i cellene i soppen som gjør at den klarer å sprenge seg gjennom asfalten. Selve soppen lever i bakken så lenge det er næring. Soppen er avhengig av temperatur og fuktighet, men ikke av lys.

Også sopparten sjampinjong kan sprenge asfalt.

Ifølge Store norske leksikon vokser matblekksopp på steder med mye næring, som på gressmark. Det kan for eksempel være i parker, i hagen eller i veikanter. Matsopp har en smal eggformet til sylinderformet hvit hatt med brune skjell i toppen. Etter hvert som den vokser, blir soppen svart og oppløses i blekk, derav navnet.