Da Petersen ble president

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg vil dempe de store forventningene vi har sett tendenser til hjemme, sa utenriksminister Jan Petersen før han i går tok plass i Norges stol i Sikkerhetsrådet - bak skiltet «president».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skiltet står plassert der i hele mars måned.

Jan Petersen tror ikke han kan redde verden fra denne plassen i løpet av to møtedager, eller i løpet av en måned.

Men han har en målsetting om at FNs sikkerhetsråd skal fungere effektivt i den måneden Norge har ansvaret for forretningene i det mest beslutningsdyktige organet i FN-systemet.

Men også her handler mye om å hindre Sikkerhetsrådet i å ta beslutninger.

Et av rådets fem faste medlemmer ofte ned et veto, dersom de øvrige fjorten forsøker å fatte et vedtak mot for eksempel USAs interesser.

Palestinsk appell

Kvelden før Petersen debuterte som president i Sikkerhetsrådet, oppsøkte palestinernes FN-representant Norges FN-ambassadør Ole Petter Kolby for å overlevere nok et brev, nummer 101, med appell til rådet om å gjøre mer for å få en slutt på volden i Midtøsten. Palestinerne har skrevet halvannet brev i uka til rådet siden høsten 2000 med ulike appeller.

- Vi har distribuert brevet til rådets medlemmer, sier Kolby.

Aktive

Petersen og den norske FN-delegasjonen vil aktivt forsøke å finne løsninger som kan samle Sikkerhetsrådet om et initiativ i Midtøsten-krisen.

- Det er bare når rådet er samlet at det er effektivt, sier Jan Petersen.

14. mars står Midtøsten på sakskartet i rådet etter at det nylig ble vedtatt at rådet skal motta rapporter en gang i måneden. Muligens vil FNs generalsekretær Kofi Annan selv rapportere til Sikkerhetsrådet i løpet av mars.

JAN OG KOFI: «President» Petersen sier han vil forsøke å finne formuleringer og løsninger som kan samle Sikkerhetsrådets medlemmer om et initiativ i Midtøsten-krisen. Her med FNs generalsekretær Kofi Annan.