OVERSVØMMELSE: Pia Forberg måtte berge det som berges kunne da vannmassene veltet inn i kjellerleiligheten hun leier. Foto: Pia Forberg
OVERSVØMMELSE: Pia Forberg måtte berge det som berges kunne da vannmassene veltet inn i kjellerleiligheten hun leier. Foto: Pia ForbergVis mer

Da Pia kikket ut vinduet søndag morgen fikk hun sjokk: - Det var en elv i hagen

- Det er forferdelig å se, sier Aud Hove.

SKJÅK/OSLO (Dagbladet): - Vi går ei usikker natt i møte.

Slik oppsummerte ordfører i Skjåk, Elias Sperstad, situasjonen i kommunen søndag kveld. Vannmassene som har preget flere områder i kommunen og medført evakuering av flere titalls personer har ennå ikke gitt tegn til å minke.

Regn kombinert med temperaturer på over 20 grader flere steder, har ført til omfattende snøsmelting. Verst er det på Bismo.

- Det ser ut som et katastrofeområde. Hva som skjer de kommende timene er foreløpig usikkert. Vi vet rett og slett ikke hva vi våkner til i morgen tidlig, sier Sperstad til Dagbladet.

- Det flyter

En av dem som bor i det ordføreren omtaler som et katastrofeområde, er fylkesvaraordfører i Oppland, Aud Hove (48).

Hun var ikke hjemme vannet begynte å fosse inn i byggefeltet, men var på vei til Lillehammer da hun fikk telefon av noen naboer.

- Jeg fikk telefon klokka 10. De ringte og spurte om jeg var hjemme, sier Hove.

Hun bor i huset i byggefeltet som har solceller på taket, og er også den eneste som har kjeller. Den står nå under vann.

- Det flyter. Jeg har leieboer i kjelleren som har sendt meg bilde, forteller Hove til Dagbladet.

VANN: Vannet står til langt oppå veggen. Foto: Pia Forberg
VANN: Vannet står til langt oppå veggen. Foto: Pia Forberg Vis mer

- En elv i hagen

Leieboeren heter Pia Forberg (21), og hun oppdaget de enorme vannmassene da hun sto opp søndag morgen.

- Jeg sto opp klokka ni og da så jeg ut ruta. Da var det en elv i hagen. Jeg ringte Aud nokså fort etterpå, og da lurte hun på om det var vann i kjelleren. Så jeg kikka i gangen og ved inngangsdøra så rant det inn, sier Forberg til Dagbladet.

UTSIKT: Dette var utsikten til Pia Forberg rundt klokka 14 søndag ettermiddag. Foto: Pia Forberg
UTSIKT: Dette var utsikten til Pia Forberg rundt klokka 14 søndag ettermiddag. Foto: Pia Forberg Vis mer

Dermed var det bare en ting å gjøre: Pakke med seg det aller nødvendigste, og redde det som reddes kunne.

- Jeg måtte pakke og komme meg ut. Jeg tok med meg hunden og noen klær. Jeg reiste tilbake nokså fort for å se på situasjonen, og for å få båret noen ting litt opp i høyden. Jeg bar opp bunad og TV og sånne ting. Det står oppe hos Aud nå, sier Forberg.

- Hvordan oppleves dette da?

- Det er rett og slett utrivelig. Det er et sjokk.

Vann til knæra i kjelleren

Hun forteller at hun vassa med vann til knærene da hun bar opp ting fra kjelleren.

- Jeg måtte gå gjennom døra oppe. Heldigvis så har vi trapp, hvis ikke er det ikke sikkert jeg hadde fått opp døra her nede på grunn av vannet, forteller Forberg.

OVERSVØMMELSE: Pia Forberg og Aud Hove bor i huset øverst til høyre i bildet, det som har solcellepanel på taket. Foto: Politiet
OVERSVØMMELSE: Pia Forberg og Aud Hove bor i huset øverst til høyre i bildet, det som har solcellepanel på taket. Foto: Politiet Vis mer

Da Dagbladet snakket med henne like før klokka 18 var hun tilbake i huset for å se hvordan det sto til.

- Jeg var inne for å kikke ned kjellertrappa, og da hadde vannet steget 5 - 10 cm til. Og nå høljregner det også, sier Forberg, som anslår at vannstanden utenfor huset er i livhøyde.

Hun har heldigvis en bestemor like i nærheten, og har dermed en plass å overnatte.

FLOM: Det er nå satt ned krisestab en rekke steder i Gudbrandsdalen etter at store vannmasser har flommet nedover Lom og Skjåk. Slik ser det ut søndag formiddag. Video: Karin Vange og Helene Starheimsvik/Fjuken Vis mer

Når det gjelder huseier Hove så roser hun naboer for å ha trådt hjelpende til. De har etter beste evne båret ting bort fra vannmassene.

HUSEIER: Aud Hove.
HUSEIER: Aud Hove. Vis mer

Hun forteller at hun aldri har sett elva i Skjåk så stor.

- Det var forferdelig å se, sier Hove.

- Hvordan oppleves det å få huset sitt oversvømt sånn?

- Alle har jo sett at sånt skjer, men du tenker jo ikke at det skal skje hos deg. Du blir helt hjelpeløs. Det er ingenting å gjøre, du må bare la det skje, sier Hove.