Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da politiet brukte tåregass og pepperspray, fikk det bare motsatt effekt av hva de trodde

Titusenvis av demonstranter snur Hongkong på hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To uttalelser gjengitt hos BBC i morges speiler kontrastene i opprøret i Hongkong ganske presist:

- Vi har brukt det absolutte minimum av tvangsmidler - og det var først da vi var i en situasjon der vi ikke hadde noe annet valg, og våre pålegg ikke var blitt etterkommet, sa assisterende operasjonsleder i politiet i Hong Kong, Cheung Tak-keung, på en pressekonferanse ved 10-tida norsk tid.

- Myndighetenes forsøk på å rettferdiggjøre maktbruken er helt fundamentalt skremmende. Jeg har ingen illusjoner om å bo i noe utopisk demokrati. Jeg vil bare ikke styres av en regjering som ikke handler i folkets beste. Om vi ikke kjemper nå, vil borgerrettighetene våre bare svinne enda mer hen, sier demonstranten Christina Chung.

Tåregass Hun er en av de mange tusen rasende demonstrantene - hvorav brorparten er unge mennesker og studenter - som i hele helga har okkupert Hongkong sentrum. Mandag morgen koker det fortsatt i sentrum av millionbyen - som til vanlig er en pulserende og hektisk, men høyst ryddig og fredelig by.

Mange butikker, skoler og banker holder stengt i Hongkong i dag, mens demonstrantene raser mot at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til 2017-valget må godkjennes av en nominasjonskomité i Beijing.

SYMBOLVERDI: En demonstrant tilbyr opprørspolitifolk en blomst i en fotovennlig symbolhandling i kveldinga søndag lokal tid. Myndighetene lover nå at opprørspolitiet skal holde seg unna - hvis demonstrantene også trekker seg tilbake. Foto: AFP / NTB scanpix
SYMBOLVERDI: En demonstrant tilbyr opprørspolitifolk en blomst i en fotovennlig symbolhandling i kveldinga søndag lokal tid. Myndighetene lover nå at opprørspolitiet skal holde seg unna - hvis demonstrantene også trekker seg tilbake. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Da politifolk i fullt opprørsutstyr forsøkte å kontrollere de rasende folkemassene med tåregass og pepperspray, slo det ifølge The Guardian bare tilbake på dem selv - og antallet folk i gatene økte bare etter at politiet tok tvangsmidler i bruk.

Politiet trakk seg så tilbake, og myndighetene lover nå at politiet skal la demonstrantene i fred hvis disse også trekker seg unna.

80 000 Demonstrantene hevder at så mange som 80 000 mennesker er ute i gatene og protesterer, men dette tallet er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Så langt er 78 personer pågrepet, mens over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus. Arrangørene av protestene ba søndag folk om å trekke seg tilbake hvis politiet begynte å skyte gummikuler.

En av lederne for Occupy Central-bevegelsen, Benny Tai, sier ifølge NTB at han er stolt av at folk møtte opp for å kreve allmenn stemmerett, men at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll i helga.

Kan spre seg Protestene i Hongkong startet for en uke siden, da studenter i byen boikottet all undervisning og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter.

- 80 000: Demonstrantene hevder at så mange som 80 000 mennesker er ute i gatene og protesterer, men dette tallet er ikke bekreftet fra uavhengig hold. Foto: AP / NTB scanpix
- 80 000: Demonstrantene hevder at så mange som 80 000 mennesker er ute i gatene og protesterer, men dette tallet er ikke bekreftet fra uavhengig hold. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Demonstranter har engasjert seg også i Taipei, hovedstaden på Taiwan. Der har demonstranter tatt seg inn i resepsjonen til Hongkongs handelskontor i Taipei for å vise støtte til demokratiforkjemperne i Hongkong.

Lederne for protesten i Taipei truet med å storme kontoret hvis ingen kom ut for høre kravene deres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media