SAVNET: Arjen Kamphuis har vært savnet siden 20 august. Foto: Twitter/@ncilla
SAVNET: Arjen Kamphuis har vært savnet siden 20 august. Foto: Twitter/@ncillaVis mer

ARJEN KAMPHUIS

Da politiet så gjenstandene fiskeren fant i sjøen, skjønte de at de tilhørte savnet Wikileaks-nederlender

Politiet opplyste i dag at en fisker har funnet gjenstander som tilhører savnede Arjen Kamphuis i havet nær land ved Kvænfloget, mellom Fauske og Rognan. Vitner i Rogaland har sett en mann som lignet den savnede nederlenderen.

Siste sikre observasjon av Kamphuis var i Bodø 20. august. Hva som er skjedd siden er ikke klart. Etter funnet i Kvænfloget tirsdag kveld, er det satt i gang søk i det aktuelle området i Saltdalsfjorden. Med i søket er en redningsskøyte og redningsmannskaper fra Røde Kors.

Nøyaktig hva som er funnet ønsker ikke politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt å si til Dagbladet. Han opplyser:

- Vi har funnet gjenstander i flertall. Det er beskaffenheten til disse gjenstandene som gjør at vi med sikkerhet kan knytte dem til Arjen. Årsaken til at vi ikke kan si mer er at vi holder alle muligheter åpne for hva som har skjedd.

«Beskaffenhet» kan defineres som struktur, fasong eller omriss.

- Det er tidligere opplyst at Kamphuis hadde en karakteristisk svart sekk. Er det sekken eller datautstyret som er funnet?

- Vi kan ikke si mer. Vi har behov for å avkrefte og bekrefte info på riktig måte, derfor har vi behov for eksklusivitet på siste info.

HOTELL: Nederlenderen Arjen Kamphuis er savnet i Norge. Han ble sist sett da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø (bildet) 20. august i år.
Foto: Per-Inge Johnsen / NTB scanpix
HOTELL: Nederlenderen Arjen Kamphuis er savnet i Norge. Han ble sist sett da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø (bildet) 20. august i år. Foto: Per-Inge Johnsen / NTB scanpix Vis mer

Tre teorier

Kamphuis var kollega av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, sikkerhetsekspert og forfatter av en bok om informasjonssikkerhet for journalister. Walla sier de foreløpig ikke har indikasjoner på at nederlenderens ekspertise på datasikkerhet og kryptering gjør søket etter ham vanskeligere enn i andre saker. Politiet jobber etter tre hovedhypoteser, ifølge Walla:

1) Arjen er utsatt for en ulykke

2) Han holder seg frivillig i skjul

3) Han er gjenstand for en kriminell handling

Walla er klar på at politiet fortsatt ønsker tips i saken. Etter at politiet gikk ut på TV 2-programmet Åsted Norge og ba om tips, har det kommet omkring 25 nye henvendelser.

Vitner så mann

- Hva går disse på?

- Det er i hovedsak opplysninger om observasjoner av en mann som passer beskrivelsen av den savnede. Hoveddelen stammer fra rogalandsområdet, Vikeså og Jæren. Noen få er knyttet til Bodø-området. Ingen av tipsene er helt dagsferske. Noen få tips er ikke tidfestet, andre er tidfestet til perioden fra cirka 30 august og noen dager framover. De ferskeste tipsene er fra Jæren.

- Styrker dette teorien om at han har stukket av frivillig?

- Vi holder fremdeles alle muligheter åpne. vi har ikke noen opplysninger som gjør at vi kan utelukke noen hypoteser.

- Hva gjorde Kamphuis i Norge?

- Vi har info om at han var i Norge på ferie og skulle ha til hensykt å dyrke sin friluftsinteresse. vi har ingen opplysninger som tyder på noe annet.

Telefonen slo inn

Politiet opplyste i dag at de antar nederlenderen tok et lokaltog fra Bodø til Rognan 20. august og at han ankom bestemmelsesstedet klokka 1729. I forrige uke opplyste politiet at Kamphuis' mobiltelefon slo inn i Stavanger-området 30. august. Ifølge Åsted Norge hadde nederlenderens mobiltelefon et tysk SIM-kort.

- Betyr det at han snakket med noen på telefon som er i Norge?

- Vi driver etterforskning knyttet til basestasjonsinnslaget, og det gjenstår god del etterforskning knyttet til det. Vi har ennå ingen klar formening om hvordan basestasjonsinnslaget knytter seg til andre elementer i saken, svarer Walla.

Det var Kripos som 29. august mottok en henvendelse fra nederlandsk politi om den savnede mannen. Saken ble deretter overført til lokalt politi som altså ba om og fikk bistand.