Da politimannen så Aylan ligge på stranda, tenkte han: - Jeg håper for Guds skyld han er i live

- Et forferdelig tap.

- ET FORFERDELIG TAP: Politimannen som fant Aylan livløs på stranda i Bodrum i Tyrkia, mener at det er en «skam for menneskeheten» at så mange flyktninger dør i deres forsøk på å ta seg over Middelhavet. Foto: AP / NTB scanpix
- ET FORFERDELIG TAP: Politimannen som fant Aylan livløs på stranda i Bodrum i Tyrkia, mener at det er en «skam for menneskeheten» at så mange flyktninger dør i deres forsøk på å ta seg over Middelhavet. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hjerteskjærende bildet av tre år gamle Aylan har rystet en hel verden. Den lille gutten som ligger livløs med ansiktet vendt ned i sanden har fått Europa til å åpne øynene for hva flyktningkatastrofen virkelig innebærer:

Tusenvis av små og store menneskeliv går tapt fordi de må flykte fra krig og elendighet i sine hjemland. Noen liv går tapt før de i det hele tatt har begynt.

Prøvde å finne livstegn Den tyrkiske politimannen Mehmet Ciplak, som er avbildet sammen med Aylan på stranda i den tyrkiske byen Bodrum, snakker nå ut om hvordan han opplevde å finne Aylan.

- Da jeg nærmet meg barnet som lå der på stranda, sa jeg til meg selv: «Kjære Gud, jeg håper han er i live», sier Ciplak til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan News, ifølge britiske Independent.

- Jeg prøvde å lete etter livstegn, uheldigvis fant jeg ingen. Han var død, og det knuste meg dypt der inne. Det var et forferdelig syn, det var et forferdelig tap, sier politimannen, som løftet Aylan opp fra sanden og bølgene som slo mot den livløse lille kroppen.

Så ikke fotografen I intervjuet sier Ciplak at det er en «skam for menneskeheten» at så mange flyktninger dør i deres forsøk på å ta seg over Middelhavet.

Da han fant Aylan, visste han ikke at det ble tatt bilder, og han visste heller ikke at han spilte en rolle i bildet som ville spille en enorm rolle i å belyse katastrofen.

- Jeg så ikke fotografen, og visste ikke at bildet ble tatt. Jeg gjorde bare jobben min, sier politimannen.

Dro tilbake til Syria Faren til Aylan, Abdullah Kurdi, sier ifølge CNN at familien skulle ta seg til Sverige via Hellas. Kona og den andre sønnen, Galip (5), druknet i forsøket på å komme seg bort fra Tyrkia, hvor familien ikke klarte å få hjulene til å gå rundt.

ET FORFERDELIG SYN: Bildet av Aylan (3) som ligger med ansiktet vendt ned i sanden mens bølgene fra Middelhavet slår inn over stranda og den livløse kroppen hans har gått verden rundt. Nå har er den lille gutten begravd i hjembyen Kobani. Foto: AP / NTB Scanpix
ET FORFERDELIG SYN: Bildet av Aylan (3) som ligger med ansiktet vendt ned i sanden mens bølgene fra Middelhavet slår inn over stranda og den livløse kroppen hans har gått verden rundt. Nå har er den lille gutten begravd i hjembyen Kobani. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Familiefaren skal denne uken ha fortalt en syrisk radiostasjon at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men tjente så lite at de måtte få hjelp fra søsteren hans til å betale husleien, skriver NTB. For tre år siden flyktet familien fra Syria på grunn av den konfliktfylte situasjonen i landet.

Tidligere har guttenes tante sagt at de hadde en drøm om Canada, men der skal asylsøknaden deres ha blitt avslått.

Sammen med kona og barna gikk han bord i båten med om lag 12 andre. To menneskesmuglere, angivelig en tyrker og en syrer, skal ha sagt at det var trygt. 

- Jeg spurte ham «skal vi tømme båten?». «Nei, nei - det går bra», sa han, gjengir faren. 

Bare kort tid etter kom en stor bølge mot dem, ifølge CNN, som skriver at én av menneskesmuglerne hoppet uti vannet og svømte tilbake til land.

- Alt jeg drømte om er borte Ute på sjøen ga båten etter, og barna gled ut av hendene hans. 

- Jeg forsøkte å få tak i kona og barna mine. Jeg var i vannet i omlag 20 minutter. Én etter én døde folk, sier han. 

- Jeg vil ikke ha noe annet, alt jeg drømte om er borte. Jeg vil begrave barna mine og sitte ved siden av dem til jeg dør, sier faren. 

Fredag formiddag norsk tid er han tilbake til Kobani - sammen med kistene til kona og de to sønnene - der de blir gravlagt i dag, ifølge CNN. Fire antatt syriske smuglere er pågrepet i saken.

- Han ville bare dra til Europa for sine barns skyld, sa onkelen til Abudullah, Suleiman Kurdi, ifølge Independent.

- Nå som de er døde, vil han bo nære dem her i Kobani.

Dropper Dublin-avtalen Tyskland og Østerrike er blitt enige i om å la flyktninger slippe over grensen fra Ungarn. Ungarn, som prøvde å nekte folk å forlate Budapest og tviholdt på Dublin-avtalen, endte til slutt opp med å sende busser etter flyktninger som til fots var på vei til den østerrikske grensa.

De skulle ikke hente dem tilbake for å registrere dem, men kjøre dem over grensa.

Angela Merkel har sagt at Dublin-avtalen ikke lenger fungerer fordi det kommer så mange flyktninger til Europas yttergrenser. Hun mener at man ikke lenger kan overlate oppgaven til Italia og Hellas alene.

Tyskland har sagt de ikke vil sende syriske flyktninger tilbake til EU-landet de først ble registrert i, slik Dublin-avtalen åpner for. Dette har lagt et enormt press på andre europeiske land om å ta ansvar og lette på byrden til de få landene som grenser til Middelhavet.

- Et moralsk ansvar Storbritannia, med statsminister David Cameron i bresjen, har ført ei hard linje. 

Med hunder og politistyrker prøver de å stoppe flyktninger og migranter fra å ta seg fra «The Jungle» i Calais og under den britiske kanal i trailere og med tog for å komme seg til England. Dagbladet har skrevet en rekke artikler, blant annet i sammenheng med Våtdraktmysteriet, om situasjonen til de 4000 menneskene som bor i jungelen.

Statsministeren har tidligere kalt flyktningene en «sverm av mennesker» som vil til Storbritannia. 24 timer etter at bildet ble publisert i verdens medier, hadde pipa fått en annen tone. Som far følte han seg «dypt berørt». Men likevel er det heller usikkert om Cameron vil innføre en vennligere politikk.

- Storbritannia er en moralsk nasjon og vi vil oppfylle vårt moralske ansvar, sa Cameron. Han sa også det var viktig å beskytte de som «frykter for live sine», men at det var viktig å skille mellom flyktninger og økonomiske migranter.

Cameron har også sagt at Storbritannia gjør en stor nok flyktninginnsats, ifølge The Independent. Samtidig øker antall politifolk og hunder i Calais, hvor Storbritannia og Frankrike har inngått avtale om å beskytte grensa.

BEGRAVELSE: På dette bildet bærer en sørgende familie kistene til Aylan (3), Galib (5) og deres mor på en gravplass i den syriske byen Kobani. Familien flyktet fra det krigsherjede landet Syria i 2012. I tre år bodde de i Tyrkia, før de prøvde å komme seg til Europa. Foto: AP / NTB Scanpix
BEGRAVELSE: På dette bildet bærer en sørgende familie kistene til Aylan (3), Galib (5) og deres mor på en gravplass i den syriske byen Kobani. Familien flyktet fra det krigsherjede landet Syria i 2012. I tre år bodde de i Tyrkia, før de prøvde å komme seg til Europa. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
TILBAKE I HJEMLANDET: Faren til Aylan (3) og Galib (5), Abdullah Kurdi, dro tilbake til Syria for å begrave sine sønner. Han mistet også sin kone i overfarten over Middelhavet. Familien ville reise til Europa for sine barns skyld. Nå vil faren fortsette å bo i Syria, i nærheten av sine gravlagte barn. Foto: AFP Photo / Yasin Akgul / NTB Scanpix
TILBAKE I HJEMLANDET: Faren til Aylan (3) og Galib (5), Abdullah Kurdi, dro tilbake til Syria for å begrave sine sønner. Han mistet også sin kone i overfarten over Middelhavet. Familien ville reise til Europa for sine barns skyld. Nå vil faren fortsette å bo i Syria, i nærheten av sine gravlagte barn. Foto: AFP Photo / Yasin Akgul / NTB Scanpix Vis mer