Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Venezuela

Da presidenten i Venezuela skulle stemme, fikk han beskjed om at han ikke eksisterte

ID-flause da Nicolás Maduro skulle stemme.

PRESIDENT: Her får Nicolás Maduro til slutt stemme etter en ID-flause. Foto: AP / NTB Scanpix
PRESIDENT: Her får Nicolás Maduro til slutt stemme etter en ID-flause. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under skjebnevalget i Venezuela, hevder opposisjonen i landet at alt er tilrettelagt for at presidenten og hans sosialistparti skal vinne.

Det stemte imidlertid ikke da president Nicolás Maduro skulle stemme søndag, skriver nyhetsbyrået AFP.

Da Maduro skannet ID-kortet sitt for å avgi stemme, ga datamaskinen følgende beskjed: «Denne personen eksisterer ikke eller så er ID-en ugyldig.»

Meldingen ble fanget opp av mediene og spredte seg som ild i tørt gress.

Måtte finne fram ny ID

ID-kortet det dreier seg om, ble utstedt av Maduros regjering for å kunne kjøpe subsidiert mat og gi tilgang til offentlige tjenester.

Presidenten måtte finne fram andre ID-dokumenter for å kunne avgi sin stemme.

Til slutt han også stemme, og da sa han følgende:

- Jeg er den første til å stemme her i landet. Jeg ber om Guds velsignelse, slik at folket fritt kan nyte godt av sin demokratiske rett til å stemme.

Opposisjonspolitiker Freddy Guevara skal etterpå ha skrevet på Twitter, ifølge AFP, at dette var nok et bevis på et systemet i landet ikke fungerer.

kaos: I Venezuela skal det velges en ny grunnlovsgivende forsamling. Opposisjonen mener valgsystemet gir en klar fordel til president Nicolás Maduros sosialistparti, og har tatt til gatene for å protestere. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Vis mer

- Diktatur

Valget i Venezuela blir omtalt som et skjebnevalg for landet. Både innbyggerne og eksperter mener at dersom presidenten vinner valget, vil Venezuela bli «det nye Cuba».

Uro og opptøyer har preget valgdagen. Minst ni personer er drept, hvorav to barn.

Fram til søndag hadde demonstrantene i hovedstaden Caracas stort sett vært fraværende siden Maduro tidligere i uka innførte protestforbud til over helga og truet med ti års fengsel for dem som bryter det.

Over 200.000 venezuelanske soldater ble utplassert rundt om i landet. Støttet av pansrede kjøretøy tok soldatene i bruk gummikuler, tåregass og sjokkgranater for å slå ned på demonstrasjoner.

Med søndagens dødsfall har minst 120 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Venezuela siden april i år.

Venezuela har, ifølge majoriteten av landets innbyggere, tatt autoritære steg det siste året. Opposisjonen har som mål om å fjerne president Nicolás Maduro fra makta, men presidenten selv vil ha mer makt. Presidenten ønsker nedsette en partilojal grunnlovsforsamling som skal endre grunnloven.

Dersom den nye grunnloven blir vedtatt, kan det føre til at han unngår nye valg. USAs FN-ambassadør sier at valget er et steg mot et diktatur.

NTB/Dagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!