Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da presidenten var ute og reiste, benådet visepresidenten seg selv og 13 andre for korrupsjon

Dømt på fredag, benådet på lørdag. Politisk skandale på øystaten Vanuatu.

 SJOKK OG SKAM:  Da Vanuatus president Baldwin Lonsdale var ute og reiste (bildet), benådet den fungerende presidenten Marcellino Pipite seg selv og 13 andre korrupsjonsdømte. Skandalen har rystet den lille øystaten i Stillehavet. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
SJOKK OG SKAM: Da Vanuatus president Baldwin Lonsdale var ute og reiste (bildet), benådet den fungerende presidenten Marcellino Pipite seg selv og 13 andre korrupsjonsdømte. Skandalen har rystet den lille øystaten i Stillehavet. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille øystaten Vanuatu sør i Stillehavet rystes nå av en mildt sagt oppsiktsvekkende politisk skandale.

For mens Vanuatus president Baldwin Lonsdale var ute og reiste, benådet parlamentspresidenten (tilsvarende stortingspresident journ. anm.) Marcellino Pipite seg selv og 13 andre parlamentsmedlemmer for korrupsjon.

Det skriver Radio New Zealand (RNZ).

Dømt fredag, benådet lørdag Det var på fredag i forrige uke at Pipite og de 13 andre folkevalgte i Vanuatus parlament ble dømt for korrupsjon av landets høyesterett, ifølge RNZ. Det er nesten en tredjedel av alle medlemmene av parlamentet, skriver nettstedet videre.

Straffeutmålingen skulle egentlig skje i slutten av denne måneden, og samtlige som ble dømt fredag risikerte fengselstraffer så lange som ti år.

Bare én dag senere, på lørdag, benådet altså Pipite seg selv og de 13 andre folkevalgte.

Det kunne parlamentspresidenten Pipite altså gjøre fordi det er han som fungerer som president når presidenten Baldwin Lonsdale er ute av landet.

Men det har ikke gått upåaktet hen. Også BBC og australske ABC har omtalt det oppsiktsvekkende opptrinnet på øystaten.

Vil rydde opp Ifølge ABC var presidenten Baldwin Lonsdale tydelig beveget da han talte til den lille nasjonen med drøyt 220 000 innbyggere søndag. Han uttrykte at han både skammet seg og var sjokkert over det som hadde skjedd i hans fravær.

- Jeg skal rense skitt fra bakgården min. Vi som nasjon må sette en stopper for disse ulovlighetene, sa Lonsdale, ifølge ABC.

- Makten til å benåde er hos presidenten og ikke den fungerende presidenten, la han til.

- For landets beste Selv møtte Pipite, den fungerende presidenten, pressen søndag og fortalte at han valgte å benåde seg selv og andre for å «bevare fred og stabilitet» i Vanuatu.

Men som ABC tørt bemerker, kunne ikke Pipite forklare nøyaktig hvordan korrupsjonsdommer kunne føre til større ustabilitet i landet da han ble konfrontert med det.

Han fortalte også at han hadde konferert med en rekke advokater før Pipite benådet seg selv og de andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!