Da Reyhaneh (26) ble forsøkt voldtatt, tok hun livet av voldtektsmannen. Nå er hun henrettet

- Fikk aldri hjelp av advokat.

<strong>DØD:</strong> I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto:  AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB Scanpix
DØD: I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Reyhaneh Jabbari (26) innrømmet å ha drept den tidligere etterretnings-arbeideren Abdolali Sarbandi i Iran i 2007.

Hun hevdet hun handlet i selvforsvar.

Etter sju år i fengsel, er hun nå henrettet av iranske myndigheter.

Morens siste møte  Hundrevis av mennesker møtte opp utenfor fengselet der Jabbari til slutt tok sine siste åndedrag tidlig lørdag morgen, i Karaj like utenfor Tehran i Iran, ifølge International Business Times.

Jabbaris mor, Shole Pakravan, var informert om at datteren skulle bli tatt livet av, og var i fengselet i omlag en time dagen før henrettelsen, skriver BBC.

Amnesty har i lang tid aksjonert for å få løslatt kvinnen, og har kritisert måten Jabbari ble behandlet på.

«Verken under arrestasjonen, eller avhørene som fulgte, fikk Reyhaneh hjelp av advokat», skrev de i april i år

«Som hevn for deres tap» Jabbari ble dømt til døden etter den iranske loven om qesas, ifølge Amnesty. Dommen ble anket men opprettholdt av Høyesterett samme år.    «Qesas er et prinsipp under det islamske sharia-lovverket, som tillater de pårørende etter et drap å be om at gjerningsmannen henrettes som hevn for deres eget tap», skriver menneskerettighetsorganisasjonen.

Det spekuleres i om domstolens avgjørelse kan ha noe med at den angivelige voldtektsmannens tilknytning til landets etterretningstjeneste.

Kvinnen skal ha forklart at knivstakk Sarbandi én gang i ryggen, men hevdet det var en annen person i huset som tok livet av mannen, ifølge BBC.

Til tross for kvinnens opplysninger, ble informasjonen aldri ettergått, ifølge Al Jazeera.

- Nåde - Bare når hun viser sine sanne intensjoner, når hun forteller sannheten om sin medskyldighet og hva som faktisk skjedde, kan vi gi henne nåde, sa Sarbandis sønn i april.

Omlag 250 mennesker har blitt henrettet i Iran i år, ifølge FN. Det skriver BBC.

<strong>DØD:</strong> Reyhaneh Jabbari (26). Foto: Golara Sajadian/Parspix/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix
DØD: Reyhaneh Jabbari (26). Foto: Golara Sajadian/Parspix/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer