Da Robin og kjæresten var på sin daglige ferie-sykkeltur, ble de møtt med et syn som gjorde inntrykk

- Det verste var å se barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det verste var å se barna. Det var så mange av dem, sier Robin Hemmingsson til Dagbladet.

Han og kjæresten er for tida på ferie på øya Kos i Hellas. Da de var på sin daglige sykkeltur rundt øya i går i 07-30-tida, så de plutselig en overfylt gummibåt nærme seg land.

Hemmingson anslår at det var cirka 50 mennesker i båten, blant dem rundt 15 barn. Flere av dem var også skadet.

- Vi har hørt at det kommer mange båter med flyktninger hit, men de pleier å komme om natta når turistene ikke er våkne. Vi ble sjokkert da vi skjønte hva det var som skjedde. Det var noe helt annet å se det i virkeligheten, sier han.

• Se video av episoden øverst i artikkelen.

- Tydelig glade Hemmingsson og kjæresten er svenske, men har bodd på Kløfta i fem år. Han forteller at det sto to menn og ventet på båten ved stranda, som hjalp menneskene med å komme i land.

- Man ser på filmen at de roper noe, men jeg vet ikke hva de ropte. De var tydelig glade, og jubla da de kom i land levende. De startet å bære ut folk som var skadet, og det hang også mennesker etter båten, sier han.

Da alle hadde kommet til land, skar de opp gummibåten, forteller han.

- Det er nesten bare turister og flyktninger her, man ser dem overalt, spesielt inne i byen, og det er få til å hjelpe dem. Mange av dem samler seg ved politistasjonen for å få hjelp, sier han.

Mer enn 3400 mennesker døde i Middelhavet i fjor, i et forsøk på å flykte fra krigsherjede land og inn i Europa. De som klarer å komme seg innenfor Europas grenser, ender ofte opp i mottakssenter med dårlige kår, interneringsleirer for illegale asylsøkere, eller fengsel.

Dagbladet har blant annet gjennom en rekke artikler beskrevet hvordan situasjonen er i flyktningleiren i den franske havnebyen Calais, hvor i overkant av 2000 såkalt illegale flyktninger fra hele verden bor. 

- Desperat situasjon Man har også lenge sett bilder av mennesker i gummibåter som går i land på øya Kos. Ifølge seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, kommer det rundt 200-300 flyktninger dit via båt hver dag.

- Det er en desperat situasjon. Det er en ulovlig måte å komme seg til Hellas på, men det er den eneste muligheten de ser for seg, sier han.

Han er selv for tida i landet på jobb for organisasjonen, og var på Kos for rundt ei uke siden.

- Hellas gjør for så vidt så godt de kan når det gjelder mottakssiden på Kos. Reglene er at når du kommer som ulovlig immigrant, så skal du deporteres. Men du får et unntak hvis du søker asyl. Da får du et dokument som gjør at du kan ta en ferje til Aten, som de fleste gjør, forteller han.

Han forteller at mange prøver å komme seg videre nord i Europa gjennom Makedonia, Serbia og Ungarn.

Bor på nedlagt hotell - Vi er vitne til et europeisk system som ikke fungerer. Hellas, som selv er i en utfordrende situasjon, har ikke fått nok støtte fra resten av verden til å håndtere denne situasjonen, sier han.

Da han var på Kos nylig jobbet han sammen med en lokal, gresk organisasjon som hjelper flyktninger som bor på et nedlagt hotell like utenfor Kos by. Han forteller at menneskene der lever under uverdige forhold.

- Det er ganske dramatisk å se at dette skjer i Europa. Det bodde 700 mennesker på hotellet, som bare hadde noen få rom. De aller fleste sov ute. Det er satt opp bare noen få doer, og en vannslange slik at de kan vaske seg litt. Men de sover oppå hverandre, og det er ikke strøm, sier han, og legger til:

- Dette skjer vegg i vegg med der skandinaviske turister er på ferie.

Nesse og Flyktninghjelpen er opptatt av å understreke at de mener problemet i Europa ikke er for stort til å håndtere.

- Flyktningproblemet er større enn på lenge, men det kommer ikke så mange til vår verdensdel i forhold til vår økonomi og befolkning. Hvis vi sammenlikner dette med hvordan vi håndterte krisen på Balkan, så er det en manglende politisk evne til å gjøre noe med det. Vi etterlyser politisk og humanitært lederskap, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer