Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Scott kom tilbake etter ett år i rommet, var han høyere enn tvillingbroren. De nye funnene forbløffer forskerne

- Det stikk motsatte av det vi trodde.

TVILLINGER: Da Scott Kelly (t.h.) kom tilbake fra verdensrommet hadde han vokst. Det var ingen bombe, men de nye funnene er langt mer forbløffende. Foto: NASA
TVILLINGER: Da Scott Kelly (t.h.) kom tilbake fra verdensrommet hadde han vokst. Det var ingen bombe, men de nye funnene er langt mer forbløffende. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av mars i fjor kom NASA-astronaut Scott Kelly tilbake til jorda etter å ha tilbragt nesten ett år i verdensrommet på Den internasjonale romstasjonen.

Scotts romferd var en del av et eksperiment for å se hvordan lengre opphold i rommet påvirket menneskets genetikk, og med i eksperimentet var også tvillingbror Mark. Forskning som er essensiell for å finne ut hvordan mennesket vil takle lengre oppdrag i rommet - for eksempel en reise til Mars.

Allerede like etter landing kunne man fastslå at Scott bokstavelig talt hadde vokst på sin romferd - han var nemlig fem centimeter høyere enn broren på grunn av den lave gravitasjonen.

Nye funn

De ekstra centimeterne har forsvunnet i tiden etter at Scott kom tilbake, men nå har forskerne gjort nye funn i prøvene hans som forbløffer dem.

Funnene ble presentert i Galveston i Texas under et møte for NASA Human Research Program, og Nature skrev i slutten av forrige uke om hvordan Scotts telomer hadde vokst i forhold til brorens mens han var i rommet.

ENEGGEDE TVILLINGER: Vil Scott og Mark være identiske etter at den ene har bodd i verdensrommet i ett år? Slik skal NASA finne det ut! Video: NASA Vis mer

Telomer er en struktur i hver ende av kromosomet i eukaryote celler, og inneholder en repetert DNA-sekvens som er nødvendig for å stabilisere kromosomet mot uregelmessig rekombinasjon. ifølge Store medisinske leksikon.

« På grunn av en egenskap ved enzymmaskineriet som lager et nytt sett DNA i cellen før celledeling, vil telomerene forkortes hver gang cellen går igjennom en deling. Dette medfører at kromosomet blir litt kortere for hver celledeling», heter det videre.

- Stikk motsatte

Nøyaktig hva dette funnet betyr, er det for tidlig å si noe om, men det som er sikkert er at det ikke er det forskerne hadde sett for seg.

- Det er det stikk motsatte av det vi trodde, sier Susan Bailey, en strålebiolog ved Colorado State University i Fort Collins ifølge Nature.

Relativt kort tid etter at Scott hadde landet, returnerte telomer-lengdene hans til normale nivåer.

Nå starter arbeidet med å finne ut nøyaktig hva dette betyr, og det er allerede satt igang en studie som er forventet å være ferdig i 2018.

Flest dager

Scott Kelly har gjort mye for første gang, han er blant annet amerikaneren som samlet har flest dager i verdensrommet, men han er ikke den som har vært lengst sammenhengende i verdensrommet.

Fra januar 1995 til mars 1996 var nemlig russeren Valery Polyakov 438 dager på den russiske romstasjonen Mir.

Rett før hjemreisen postet han også et humorstunt.

I juni i fjor fanget han rødt nordlys på film. «Jeg tror ikke vi får se en som deg igjen», tvitret han like etter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling