Vintertid 2021

Da skal klokka stilles

Trodde du det var slutt på sommer- og vintertid? Ikke ennå.

VINTERTID: Fra og med siste søndag i oktober varer dagslyset kortere utover kvelden fordi vi stiller klokka. Foto: Shutterstock / NTB
VINTERTID: Fra og med siste søndag i oktober varer dagslyset kortere utover kvelden fordi vi stiller klokka. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vintertid begynner siste søndag i oktober og slutter når sommertid starter, siste søndag i mars.

I år vil klokka med andre ord stilles til vintertid 31. oktober natt til søndag klokka 03.00, på Halloween.

Vintertid regnes som det samme som normaltid eller standardtid. Klokka stilles en time tilbake til vintertid i oktober. Sommertid ble først innført i en rekke europeiske land i 1916.

En enkel huskeregel er å tenke at klokka alltid stilles mot sommeren. Stiller du klokka på høsten, stiller du den tilbake. Stiller du den på våren, stiller du den framover mot sommeren.

Hensikten var at man skulle få lys en time lengre på kveldene i sommerhalvåret, slik at alle skulle få utnyttet dagslyset bedre i den perioden av døgnet folk normalt er våkne.

Norge testet ordningen i flere perioder fra 1916, før den ble fast fra 1980.

Norske tidssoner

Det er vintertid fem måneder av året, mens de resterende sju månedene har vi sommertid.

Tidssonen vi bruker i Norge når det er vintertid, er Central European Time (CET). Når det er sommertid, bruker vi Central European Summer Time (CEST), ifølge timeanddate.no.

NISSERIER: Det er jul og mange amatørnisser skal til pers. Dette er de erfarne julenissene sine beste nissetips. Video: Nicolai Delebekk. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vintertid gir bedre helseeffekt

Blir Europakommisjonens forslag vedtatt, er det opp til hvert land å avgjøre om de ønsker å bruke sommer- eller vintertid som sin normaltid.

Det er foreløpig uklart hvordan avgjørelsen skal tas.

Dagbladet har tidligere omtalt en stor søvnundersøkelse fra Universitetet i Bergen, som viste at hele 78 prosent av oss ønsker at ordningen skal opphøre for godt. Hele 62 prosent foretrekker at sommertid blir den nye, faste ordningen.

EU SIER JA: EU sier ja til å droppe sommertid. Dagbladet TV har loddet stemningen blant nordmenn på gata. Video/reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV. Vis mer

Søvnforskere mener på sin side at vintertid er det naturlige førstevalget, da lys på morgenen fører med seg flere gunstige helseeffekter enn lys på kvelden.

Forslag om avvikling

Europakommisjonens forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake har fått «ja» i flere instanser, men er foreløpig ikke vedtatt.

Derfor må du inntil videre belage deg på å forholde deg til sommer- og vintertid. I EU/EØS er hovedregelen at sommertida starter klokka 02 siste søndag i mars, og slutter klokka 03 siste søndag i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer