Vintersolverv 2021

Da «snur» sola

Snart går det mot lysere tider.

VINTERSOLVERV: Man sier at sola «snur» under vintersolverv. Det er den dagen i året som har kortest periode med dagslys og lengst periode med nattemørke. Foto: Berit Roald / NTB
VINTERSOLVERV: Man sier at sola «snur» under vintersolverv. Det er den dagen i året som har kortest periode med dagslys og lengst periode med nattemørke. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Går du og lengter etter lysere dager? Fortvil ikke - sola «snur» snart.

Vintersolverv er den dagen i året som har kortest periode med dagslys, og lengst periode med nattemørke, ifølge Store Norske Leksikon (SNL).

Dette skyldes at det er den dagen på året da sola står lavest på himmelen midt på dagen.

Dagene blir kortere

På den nordlige halvkule faller vintersolverv faller på 21. eller 22. desember. Opp mot vintersolverv blir dagene stadig kortere, og så blir de lengre igjen etterpå.

Det betyr at det er årets korteste dag, med bare noen timer dagslys.

I år faller vintersolverv på tirsdag 21. desember, og tidspunktet for solas retningsskift faller i år til klokka 16.59.

KONTROVERSIELT: Denne pappaen deler sitt beste tips på TikTok til foreldre, for å få barn til å oppføre seg i tiden før jula. Metoden hans vekker sterke reaksjoner i kommentarfeltet. Video: Bennyg7070 / Tik Tok. Reporter: Anton Lier Vis mer

I motsetning til det man sier på folkemunne - at sola «snur», så er det ikke sola som snur retning.

Fenomenet oppstår fordi jorda ikke roterer rett opp og ned, men i stedet har en helning på 23,5 grader, ifølge Illustrert Vitenskap.

Under vintersolverv vil jorda være i en posisjon der nordpolen vender mest mulig vekk fra sola. Da vil sola altså nå sin sørligste posisjon på himmelen.

I Oslo vil dagen bare være fem timer og 54 minutter lang. Men allerede neste dag vil vi få noen sekunder ekstra med sollys.

Mytisk betydning

Til neste år faller vintersolverv på den 21. desember klokka 22.48.

I mange kulturer har vintersolvervet hatt en religiøs eller mytisk betydning. Det at det går mot lysere tider har blitt feiret med religiøse seremonier, dans og andre festiviteter, skriver Store Norske Leksikon.

Man tror at slike aktiviteter trolig fant sted i bronsealderen i Stonehenge i England.

Mens det i førkristen tid i Norden ble holdt en stor blotfest ved midtvinter (12. januar), som lå midt mellom vintermål og sommermål.

«Lussi langnatt»

Med kristendommen kom en helt ny tidsregning.

- På 1300-tallet falt vintersolverv ifølge den julianske kalender på 13. desember, som ble feiret til minne og helgenen sancta Lucia, ifølge SNL.

SOLA SNUR: I dag er det vintersolverv. Det betyr én ting, at det er lov til å begynne å glede seg til sommeren. Video: NTB Scanpix/ NASA / Dagbladet / KLIKKMONSTER/LAVAFILM/ Redigering: Marie Røssland Vis mer

Det var mange overtroiske forestillinger knyttet til den lengste natta, som ble kalt «lussi langnatt»:

- Hun for omkring overalt og skremte vettet av både voksne og barn. Ille ute var voksne som ikke hadde gjort arbeidet til riktig tid og barn som ikke var snille og lydige, forklarer SNL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer