Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Spot trengte en dyr operasjon, reddet Mia ham med tusenvis av tomflasker

- Jeg har fått noen rare blikk.

VELLYKKET: Mia klarte å samle inn nærmere 70 000 kroner ved hjelp av panting. Operasjonen til Spot var vellykket, og han er nå på bedringens vei. Foto: Privat
VELLYKKET: Mia klarte å samle inn nærmere 70 000 kroner ved hjelp av panting. Operasjonen til Spot var vellykket, og han er nå på bedringens vei. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august i fjor fikk Mia Emanuelson beskjeden hun fryktet. Hesten Spot (4) hadde betennelse i skjelett og hornsøyle. Operasjonen kunne koste fra 60 000-100 000 kroner.

- Året Spot fylte tre satt jeg ham i gang med treningen, men plutselig en dag var han kjempehalt. Han fikk hovbyller som kom igjen og igjen, uten at vi fant noen grunn.

Etter lang tid med skader skulle Mia endelig får svar på hva som var galt med Spot. Han ble den første hesten i Norge til å få en MR-undersøkelse, og dessverre viste bildene betennelse i skjelett og hornsøyle. For å bli frisk ville han trenge en kostbar operasjon.

- Jeg var veldig lei meg etter beskjeden, det var mye verre enn vi trodde, forteller Mia.

Panta flasker for å betale operasjon Uten hjelp fra forsikringen, og med budsjettet til en student, måtte Mia tenke i andre baner for å skaffe penger til operasjonen til Spot. Uten operasjon var det ikke mange andre alternativer enn å avlive. 

TAKKNEMLIG: Mia sammen med hesten Spot. Hun takker alle for hjelpen og støtten hun har fått. Foto: Mia Emanuelson
TAKKNEMLIG: Mia sammen med hesten Spot. Hun takker alle for hjelpen og støtten hun har fått. Foto: Mia Emanuelson Vis mer

- Mamma og jeg prøvde å finne flere muligheter for å tjene penger, blant annet å selge ting. Men det var ingenting jeg følte jeg kunne komme i mål med. Og det var ikke et alternativ å ikke ta operasjonen.

Sammen med mora kom de fram til at panting av flasker var et alternativ. Mia hadde tidligere pantet flasker for å finansiere en tur til Kroatia da hun var 17, og hun håpet derfor at det i hvert fall kunne få dem et stykke på veien.

Dagbladet har tidlgere skrevet om alenemoren Linn som finansierte sommerferien til seg og barna ved hjelp av panting.

- Jeg tenkte jeg kom til å få samlet 10 000 -15 000 kroner. Jeg la ut et innlegg på Facebook hvor jeg forklarte situasjonen, og håpet at noen ville avse flasker. Innlegget eksploderte, og både kjente og ukjente tok kontakt og ville hjelpe, forteller Mia.

SKADET: Bildet viser hvor betennelsen i hornsøylen satt. Deler av hoven måtte fjernes for å friskmelde Spot. Foto: Mia Emanuelson
SKADET: Bildet viser hvor betennelsen i hornsøylen satt. Deler av hoven måtte fjernes for å friskmelde Spot. Foto: Mia Emanuelson Vis mer

En «Hjelp Spot» gruppe ble opprettet på Facebook, og flaskene begynte å strømme inn. Allerede første dagen fikk hun meldinger om flasker hun kunne hente, og hver dag etter ble brukt til panting.

Hengerlass med flasker Porsgrunnsjenta hentet flasker i nærområdet, men var også i Sandefjord, Oslo og Holmestrand. Så langt unna som i Bergen pantet folk flasker og overførte penger til kontoen som var opprettet til Spot.

- Det hadde aldri gått uten så mye hjelp. Jeg føler meg veldig heldig.

Folk viste en giverglede hun aldri hadde sett maken til. På det meste pantet hun et hengerlass med flasker.

- Jeg har fått noen rare blikk, og det har blitt noen timer ved panteautomatene her i Grenland, forteller Mia.

Fikk over 60 000 kroner Hver dag oppdaterte Mia følgerne på Facebook, og i midten av november var 60 000 kroner inne på kontoen til Spot.

BEDRINGENS VEI:Her er Spot etter en vellykket operasjon, fortsatt litt omtåket etter medisinene. Foto: Mia Emanuelson
BEDRINGENS VEI:Her er Spot etter en vellykket operasjon, fortsatt litt omtåket etter medisinene. Foto: Mia Emanuelson Vis mer

- Jeg måtte ha hele beløpet før jeg kunne booke operasjonen, men da jeg hadde samlet inn 60 000 kroner sa dyrlegen at det var greit.

Operasjonen var vellykket, og for halvannen uke siden var Spot til sin andre behandling for betennelse i skjelettet. Han har fortsatt mye oppfølging og rehabilitering igjen, og det vil ta lang tid før han tåler ordentlig belastning.

- Det går i riktig retning og alt ser ut som det skal. Nå er han også endelig ferdig med bokshvile, så han har kommet seg litt ut og fått av gipsen. Det ble mye hopp og sprett, og han kosa seg veldig.

Mia er overveldet over responsen hun har fått på facebookgruppen, og mener ikke ordet «takknemlig» kan begynne å beskrive hva hun føler. Hun har også blitt skrevet om i lokalaviser, og svenske aviser.

- Jeg har jo følt meg litt gæren som panter så mye, men det har vært verdt det. Ukjente kommer bort og gir meg klem fordi de synes det jeg har gjort for hesten min er så fint. Jeg har vært i sjokk mer eller mindre hele høsten, for jeg kunne aldri sett for meg å få så mye hjelp.

PANT:Her er ett av pantelassene Mia pantet for å samle inn penger til Spot. Foto: Mia Emanuelson
PANT:Her er ett av pantelassene Mia pantet for å samle inn penger til Spot. Foto: Mia Emanuelson Vis mer

Til sammen har hun pantet for rundt 70 000 kroner, og føler nå hun er i mål. Operasjonen kostet 31 000 kroner og med behandlinger, medisiner og utstyr har summen kommet på over 60 000 kroner.

- Jeg har fortsatt noen flasker stående igjen i garasjen hvis jeg skulle trenge det, men jeg vil ikke samle inn til mer enn det jeg trenger. Jeg har nesten ikke skjønt selv at det har gått så bra, men det begynner å gå mer og mer opp for meg. En stund så det håpløst ut, og jeg hadde aldri regnet med å få så mye støtte. Facebookgruppa har hjulpet meg med å holde motet oppe hver dag, folk er virkelig fantastiske, avslutter Mia.

PANTELAPP:Etter måneder med iherdig panting var nok samlet inn til å dekke operasjonen til Spot. Foto: Mia Emanuelson
PANTELAPP:Etter måneder med iherdig panting var nok samlet inn til å dekke operasjonen til Spot. Foto: Mia Emanuelson Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media