Da storbanken bekreftet hva sedlene inneholdt, reagerte dyrevernere: - Sykt og unødvendig

Talg fra dyrefett brukes i nye sedler i Storbritannia. 

IKKE FORNØYD: Dyrefett er en av ingrediensene som brukes til å lage 5-pundseddelen. Det får dyrevernere til å reagere. Foto:  REUTERS/Stefan Wermuth/NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Dyrefett er en av ingrediensene som brukes til å lage 5-pundseddelen. Det får dyrevernere til å reagere. Foto:  REUTERS/Stefan Wermuth/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Bank of England bekreftet hva som er en del av de nye pengesedlene, begynte dyrevernere å rase. For bearbeidet dyrefett (talg) er nemlig en av ingrediensene som brukes til å lage 5-pundseddelen.

Det får folk på sosiale medier til å rase.

«Så sykt, unødvendig og forhistorisk. Hvorfor må ALT i denne verden inneholde deler av et slaktet dyr?!» skriver en bruker.

Nå har Doug Maw startet en underskriftskampanje for å hindre at nye sedler som inneholder dyrefett kommer ut på markedet.

- Jeg skjønner at gamle sedler inneholder forskjellige ting også - vi kan ikke gjøre noe med de som allerede er i sirkulasjon - men det faktum at de produserer nye sedler er det som irriterer meg, sier Maw til Sky News.

Han tror ikke det vil skje noe med sedlene som allerede er i bruk, men håper at det ikke blir produsert nye sedler som inneholder talg.

HAV-TEMA: Norges Bank presenterer nye sedler. De første kan havne i lommeboka di allerede i slutten av mai 2017. Video: NTB Scanpix / Norges Bank Vis mer

Underskriftskampanje

Det er rundt 22 500 personer som har skrevet under på underskriftskampanjen til nå. De mangler bare snaut 2500 underskrifter for å nå målet.

De nye sedlene kom ut på markedet i september. De er designet for å være mer robuste enn vanlige sedler og er en såkalt polymerpengeseddel. Det er en pengeseddel av polymer, som gjør sedlene mer slitesterke og sikrere mot forfalskning enn tradisjonelle pengesedler av papir.

Det er mange som engasjerer seg i saken, og flere stiller seg uforstående til at det brukes dyrefett i penger.

- Hvorfor må en pengeseddel inneholde noe som kommer fra et dyr? Det er latterlig. Det må være andre materialer som kan gjøre samme nytte, sier Martha McCoss, som er blant dem som reagerer.

Talg er et stoff som også blant annet brukes til å produsere talglys og såpe.

Bomullspapir

Neste år rulles det også ut nye norske sedler. Disse sedlene vil, i likhet med sedlene vi har i dag, produseres i bomullspapir og ikke polymer.

SIKRE SEDLER: En kjetting gjør blant annet de nye sedlene vanskelige å forfalske Det forklarer Trond Eklund i Norges Bank. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dette er både fordi bomullspapir gir tilgang til flere sikkerhetselementer enn alternativet som er plast (polymer) - samtidig med at man kan videreføre de sikkerhetsløsningene i minibanker og pengetransporter som finnes i dag, skriver Dinside.

Det er 100- og 200-kroneseddelen som er først ute, når utrullingen av de nye sedlene starter i andre kvartal 2017.