Da tårene trillet fra Willy Brandts kinn

Dette ikoniske bildet av Berlin-murens fall ble tatt av Dagblad-fotograf William Mikkelsen for 25 år siden.

RØRT : Willt Brandt ved Brandenburger Tor for 25 år siden. Det var den største dagen i den tyske politiske gigantens liv. Foto: William Mikkelsen.
RØRT : Willt Brandt ved Brandenburger Tor for 25 år siden. Det var den største dagen i den tyske politiske gigantens liv. Foto: William Mikkelsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen personifiserer den delte byen Berlin mer enn Willy Brandt (1913 - 1992). Han var borgermester i Berlin da muren ble bygget i 1961, og han var forbundskansleren som på 1970-tallet ville bygge broer til Østtyskland og Sovjetunionen, Brandt var arkitekten for det som ble kalt «ostpolitik». Dagen etter natta da Berlin-muren falt, var også Willy Brant ved muren, og William Mikkelsen var en av dem som oppdaget ham.

- Folk ropte Willy - Jeg gikk oppe på muren da jeg oppdaget ham. Han var sammen i ei gruppe med sikkerhetsfolk midt i trengselen. Jeg hoppet ned fra muren, det var høyt og gjorde jævlig vondt. Jeg hilste på Brandt på norsk. Han svarte tilbake på norsk, sier Mikkelsen

Mikkelsen sier at det ble helt stille ved Brandenburget Tor da folk oppdaget hvem som var til stede. Folk hvisket til hverandre, og var stille, i respekt for mannen alle visste var «Herr Berlin».

- Så begynte folk å rope Willy, Willy. Da kom tårene, de trillet ned over Willy Brandts kinn. Han var utrolig rørt. Da tok jeg bildet, sier Mikkelsen, som nå ikke lenger jobber i Dagbladet, og bor i Drøbak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer