Da terroristen fortalte gislene hvorfor de var medskyldige, tok en modig person til motmæle

Nye opptak frigitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag ble det kjent noe av det den drepte terroristen Amédy Coulibaly (32) fortalte til gisler inne i det jødiske supermarkedet Hyper Cacher i bydelen Porte de Vincennes øst i Paris før antiterrorpolitiet gikk til aksjon.

Opptaket er av en samtale mellom gisseltakeren og gislene, der han rettfordiggjør sine handlinger og krever at man lar «muslimer være i fred».

15 slapp fri - De vil at dere skal tro at muslimer er terrorister. Jeg er født i Frankrike, hvis de ikke hadde vært angrepet angrepet andre steder så hadde ikke jeg vært her, sa 32-åringen.
Radiokanalen RTL er blant dem som har fått tilgang til opptakene. 

DREPT AV SPESIALSTYRKER:  Amédy Coulibaly ble drept da spesialstyrker gikk til aksjon mot det jødiske supermarkedet i går. Tidligere på dagen hadde Coulibaly drept fire gisler. Foto: EPA / NTB Scanpix
DREPT AV SPESIALSTYRKER: Amédy Coulibaly ble drept da spesialstyrker gikk til aksjon mot det jødiske supermarkedet i går. Tidligere på dagen hadde Coulibaly drept fire gisler. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Fire gisler ble drept i supermarkedet. Ifølge statsadvokat François Molins ble de fire døde trolig skutt av Coulibaly da han gikk inn i butikken og tok gislene. Det skal ha vært 15 gisler som slapp unna da Coulibaly ble drept av spesialstyrkene.

- Hvorfor gjør dere dette? I samtalene med gislene forsøker terroristen å forsvare sine handlinger ved å referere til regimet i Syrias konflikt med opprørere og vestlige makters tilstedeværelse i Mali, Afghanistan og Irak.
 - Hvorfor gjør det dette? (...) De må stoppe (...) å angripe den islamske stat. De må stoppe å «avsløre» våre kvinner. De må stoppe å sende våre brødre i fengsel for ingenting, sier Coulibaly som startet sitt terrorraid ved å drepe en 27 år gammel politikvinne sør for Paris torsdag.

Gissel svarte Ifølge opptakene skal Coulibaly så ha henvendt seg til gislene:

- Det var dere som valgte denne regjeringen og deres regjering har aldri lagt skjul på at den kjempet i Mali eller noen andre steder. Det er nummer en. Nummer to er at det er dere som finansierer dem. Dere betaler skatt og tips og dere er enige, sa terroristen.
- Men vi er forpliktet til det, svarer et gissel.
- Hæ? Dere trenger ikke. Jeg betaler ikke skatt selv.
- Når jeg betaler skatt er det for veier og skoler. Vi betaler skatt, men skader ingen, sier gisselet.

Truet Coulibaly svarer at på samme måte som franskmenn nå står bak satiremagasinet Charlie Hedbo, der ti pressefolk og to politifolk ble drept av Coulibalys medsammensvorne, så bør de la muslimene få være i fred.

Coulibaly truet med å drepe de gjenværende gislene om politiet gikk til aksjon mot industribygget der brødrene fra Charlie Hebdo-massakren hadde forskanset seg.

Påtalemyndigheten kan ikke bekrefte om det var to gisseltakere, og statsadvokat Molins nevnte i går ingenting om at Coulibalys 26 år gamle kjæreste skulle ha vært med på aksjonen. Lik Dagbladet på Facebook. Lik Dagbladet på Facebook.

GISSELDRAMA:  15 gisler slapp fri etter at Amédy Coulibaly ble drept under gisselaksjonen i Øst-Paris i går. Fire ble drept av terroristen. Foto: AP / NTB Scanpix
GISSELDRAMA: 15 gisler slapp fri etter at Amédy Coulibaly ble drept under gisselaksjonen i Øst-Paris i går. Fire ble drept av terroristen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
KJÆRESTEPAR: Hayat Boumeddiene er på flukt og blir beskrevet som farlig av politiet. Kjæresten Amedy Coulibaly ble drept av spesialstyrker i går kveld.
KJÆRESTEPAR: Hayat Boumeddiene er på flukt og blir beskrevet som farlig av politiet. Kjæresten Amedy Coulibaly ble drept av spesialstyrker i går kveld. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer