Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiurleik:

Da Thomas og Daniel så et hull i snøen, tok de fram kameraet: - Sinnssykt!

… men ikke alle er like fornøyde med videoen.

- ALDRI VÆRT SÅ NÆR: Det spesielle øyeblikket skjedde i Nesbyen i Hallingdal 6. april. Video: Daniel Gundersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da naturfotograf og friluftsentusiast Thomas Mørch (32) og kameraten Daniel Gundersen (27) var på tur i skogen i Nesbyen i Hallingdal på fredag 6. april, fikk de en større opplevelse enn de hadde forventet seg.

Turkameratene hadde et ønske om å finne en tiurleik (en plass der tiurene oppholder seg om våren for å kjempe om damene - røyene -), noe som ikke er en uvanlig aktivitet for Mørch.

- Jeg har gått i skogen helt siden jeg kunne gå, og hver vår er målet å finne en ny tiurleik. De er jo en av skogens hemmeligheter, det er noe helt spesielt. Det er vårfølelsen for meg, at skogen og alt dyreliv våkner.

Han forteller videre at motivasjonen også er å ta vare på tiurleiker, da det «i disse dager hogges mye i kommunen min».

Et hull i snøen

Selv om de ikke fant tiurleiken de lette etter, så fant de likevel spor etter fuglen i skogen.

Men det var noe med sporene fikk de ikke til å stemme.

- Vi så spor av tiuren, men det var ingen merker etter vingeslag, forteller Daniel Gundersen.

- Jeg kikket og så et hull nedi snøen, med noe svart i. Da fikk jeg Daniel til å kjapt sette opp kameraet, sier Thomas.

Thomas tok så tak i snøen ved tiuren slik at den store fuglen med et bykst kom opp fra gjemmestedet sitt, før den fløy bort.

  • Se videoen øverst i saken.

- Jeg ble veldig overrasket, det var sinnssykt å se den på så nært hold. Jeg har aldri vært så nær en tiur før. Og så var den så svær, forteller Gundersen.

Mørch er heller ikke tom for ord etter opplevelsen:

- Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen. Det var utrolig gøy, jeg har aldri har vært så nær en tiur før, og har ikke tenkt på at dette skulle komme til å skje i hele mitt liv.

TIURDRAMA: Denne paringsklare tiurfuglen ble fanget opp på film av et viltkamera et sted i romeriksskogene. Så ble kameraet stjålet. Skogbruksjefen oppdaget at tyven var fanget i et annet kamera. Video: Viltkamera / Nes kommune, Romerike Vis mer

Men ikke alle er like ekstatiske over videosnutten.

Både Thomas Mørch og Daniel Gundersen forteller at responsen de har fått har vært stor og for det meste positiv, med mange likerklikk og delinger fra deres Facebook-sider.

Det har likevel vært noen negative reaksjoner, som tar avstand til måten fuglen blir skremt på, for så å bli filmet.

- Noen er negative fordi de tror at jeg forstyrrer fuglen, men når man går tur i skogen så er det normalt at fugler skvetter opp. Her var vi bare veldig nærme. Jeg tar dette med et smil og som et minne for livet, sier Mørch som svar på kritikken.

Daniel Gundersen er enig, og sier at historien hadde vært en annen en om de hadde tatt tak i fuglen.

- Jeg syns ikke det som er blitt gjort er noe galt, den fløy av gårde. Hvis man oppdager en leik derimot, så er det greit å snu og ikke forstyrre. Men det skjer bare noen uker i året.

HISSIGPROPP: Eyvind Dahl møtte på denne tiuren på vei opp mot Heksfjell. Tiuren ville vise hvem som var sjef. Video: Eyvind Dahl Vis mer

Ekspert forstår reaksjonene

Vidar Selås er professor på fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forteller til Dagbladet at han forstår de negative reaksjonene, selv om det vi ser i videoen ikke er til direkte skade på fuglen.

- Men den bruker jo litt ekstra energi på å måtte flykte, for så å finne seg et nytt sted å overnatte. Og kanskje velger den nattekvist framfor dokk etter en slik opplevelse, og da blir også varmetapet større. Men dette vil neppe ha stor betydning med mindre det er snakk om et avmagret individ. Dette er fugler som er tilpasset å leve under barske klimatiske forhold.

- Tiuren blir skremt opp med vilje for at man skal få filmet den, etter at den har funnet seg nattleie. Det står litt mer respekt av opptak som blir tatt uten at fotografene unødig forstyrrer de dyrene de fotograferer eller filmer, avslutter han.

Selås forklarer at grunnen til at fugler går i dokk - altså legger seg under snøen - er at den da holder varmen bedre, og dermed sparer energi.

- Men det er ikke så ofte at tiuren gjør det, de er så store.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling