POTENSIELL ARVTAKER:  Mette Frederiksen, nåværende justisminister i Helle Thorning-Schmidts regjering og tidligere nestleder i Socialdemokraterne, utpekes allere som Thorning-Schmidts arvtaker. Foto: NTB Scanpix
POTENSIELL ARVTAKER: Mette Frederiksen, nåværende justisminister i Helle Thorning-Schmidts regjering og tidligere nestleder i Socialdemokraterne, utpekes allere som Thorning-Schmidts arvtaker. Foto: NTB ScanpixVis mer

Da Thorning-Schmidt trakk seg, rettet alles øyne seg mot den tidligere nestlederen

Justisminister Mette Frederiksen blir allerede utpekt som den neste lederen av Socialdemokraterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter klokka 01.00 i natt, da Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sto på talerstolen i Folketinget og erkjente valgnederlaget, kom hun også med beskjeden partiet hun leder, Socialdemokraterne, fryktet.

- Kjære venner, jeg har besluttet å trekke meg tilbake, sa Thorning-Schmidt, til en sukkende forsamling.

I det ordene kom ut av munnen på partilederen, rettet alles øyne seg mot nåværede justisminister og tidligere nestleder i Socialdemokraterne, Mette Frederiksen. Det gjorde også pressens kameralinser.

- Opplagt kandidat Ikke tilfeldig, skal vi tro danske medier, blant dem danske Jyllands-Posten og BT. Frederiksen blir allerede nå utpekt som Socialdemokraternes neste leder, blant annet av sine egne.

- Mette er en opplagt kandidat. Hun har erfaringen. Og Helle sa det meget presist da hun sa at hun ikke behøvde å være den eneste kvinnelige statsministeren - Mette kunne passende bli den neste, sier Henrik Dam Kristensen, arbeidsminister og Socialdemokraterne-topp til BT.

For i talen til Helle Thorning-Schmidt i natt, sa hun blant annet:

- Jeg er Danmarks første kvinnelige statsminister, men ikke den siste.

Umiddelbart ble det spekulert i om Thorning-Schmidt på forhånd hadde varslet Frederiksen om sin avgjørelse, og med da la opp til at man allerede nå skulle peke ut Danmarks nåværende justminister som en lederkandidat.

- Vil backe Mette Nick Hækkerup er en annen Socialdemokraterne-topp og også minister i Thorning-Schmidts regjering, som mer justisministeren hadde gjort seg utmerket i partileder-rollen. Han uttalte til BT at han ville støtte Frederiksen i et eventuelt leder-valg.

- Hvis Mette stiller, backer jeg henne opp, sier Hækkerup.

Det samme gjør også partifelle og minister Carsten Hansen.

 TRAKK SEG:  Her har Helle Thorning-Schmidt nettopp erkjent valgnederlaget foran sine egne partifeller. Så meldte hun også at hun trakk seg som leder. Foto: AP / NTB Scanpix
TRAKK SEG: Her har Helle Thorning-Schmidt nettopp erkjent valgnederlaget foran sine egne partifeller. Så meldte hun også at hun trakk seg som leder. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- For meg er det opplagte valget Mette Frederiksen, sier Hansen til BT.

Maktskifte i Danmark Leder av opposisjonspartiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, blir trolig Danmarks neste statsminister etter torsdagens valg. Det på tross av et dårlig valg for partiet.

Ved årets valg gikk Venstre nemlig tilbake med 7,2 prosentpoeng. De mistet altså 13 mandater i Folketinget, og sitter dermed igjen med 34 av Folketingets 179 plasser. Det gjør dem til Danmarks tredje største parti.

Men siden lederen av Danmarks nest største parti etter torsdagens valg, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, nøler med å ville gå inn i regjering, ser det altså ut til at den tidligere statsministeren Løkke Rasmussen igjen tar over nøklene til statsminister-kontoret på vegne av det blå flertallet i Danmark.

Det er et ansvar han er villig til å ta, uttalte Løkke Rasmussen natt til fredag.

- I aften har vi fått en mulighet, men bare en mulighet til å styre. Det ansvaret vil vi ta på oss, det ansvaret vil jeg ta på meg. Nå skal vi gjøre alt som er sagt om Venstre og om meg til skamme, sa han.

Den røde blokken fikk 89 mandater, og ble slått hårfint av den blå blokken som endte på 70 mandater.

 NESTE STATSMINISTER:  Lars Løkke Rasmussen i Venstre blir trolig Danmarks neste statsminister, på tross av et dårlig valg for Venstre. Foto: EPA / NTB Scanpix
NESTE STATSMINISTER: Lars Løkke Rasmussen i Venstre blir trolig Danmarks neste statsminister, på tross av et dårlig valg for Venstre. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer