(Dagbladet): 14. april 1912 forliste skipet RMS «Titanic» på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA.
Katastrofen var spektakulær. «Skipet som ikke kunne synke» gjorde nettopp det, og dro med seg omkring 1500 mennesker i døden i det iskalde Atlanterhavet.
Over 100 år etter den skjebnesvangre turen, ligger «Titanic» som et spøkelsesskip på havbunnen, men det kan være i ferd med å bli spist opp.
Dekkoperasjonen
Skipet sank over 600 kilometer fra kysten av Newfoundland i Canada og ligger på hele 3800 meters dyp.
Det tok over 70 år før skipet ble funnet i det som var en amerikansk dekkoperasjon. Egentlig lette den amerikanske professoren Robert Ballard etter de to ubåtene «Tresher» og «Scorpion», som hadde sunket under den kalde krigen på 60-tallet. «Scorpion» fraktet blant annet atomvåpen, og det amerikanske forsvaret lanserte en spektakulær aksjon for å finne de to eneste amerikanske ubåtene som har sunket.
Men i letingen etter ubåtene, gjorde Ballards ekspedisjon et enda mer spektakulært funn. De fant verdens mest omtalte skipsvrak i letingen. Det var en drøm for Ballard, som jobbet i den amerikanske marinens etterretningstjeneste, å finne skipet, selv om han egentlig lette etter ubåtene.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger