MS EIRIN: Båten til Tommy Syversen er arbeidsplassen hans. En tidlig oktobermorgen oppdaget han at hele båten stod under vann. Foto Privat.
MS EIRIN: Båten til Tommy Syversen er arbeidsplassen hans. En tidlig oktobermorgen oppdaget han at hele båten stod under vann. Foto Privat.Vis mer

Da Tommys båt sank, satte barndomsvennen i gang kronerulling

130 personer har støttet innsamlingen med totalt 34 600 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): – Jeg har ikke ord. Det er helt fantastisk, det er en stor redning. Jeg vet ikke om jeg hadde klart å komme i gang uten dette, sier Tommy Syversen om barndomsvennens kronerulling.

Fiskeribladet omtalte saken først.

FISKER: Tommy Syversen. Foto: Privat
FISKER: Tommy Syversen. Foto: Privat Vis mer
BÅTEN: MS Eirin sank i begynnelsen av oktober. Foto: Privat
BÅTEN: MS Eirin sank i begynnelsen av oktober. Foto: Privat Vis mer

Alltid ønsket å jobbe på havet
I begynnelsen av oktober ventet et trist syn fiskeren da han møtte opp på brygga. Han skulle ut og dra krabbeteiner, men båten hadde sunket ved kaien. Arbeidsplassen hans sto under vann, og uten forsikring sto Syversen overfor en fortvilt situasjon.

Han tror at båten ble hengende fast i bildekkene på kaien i forbindelse med heftig flo og fjære. Han satte fra seg båten klokka halv seks på kvelden. Klokka halv fire på morgenen sto hele båten under vann.

- Jeg har aldri funnet en jobb som jeg har trivdes med tidligere. Jeg er ikke noen landkrabbe, jeg har alltid hatt et ønske om å jobbe på havet, sier han til Dagbladet.

- Lengste jeg har hatt en jobb før var kanskje i tre måneder av gangen, legger han til.

Syversen datt alltid tilbake til NAV. Men etter at han kjøpte båten i oktober 2015 har han jobbet som fisker.

Frivillige berget båten
Midt oppe i det hele finnes det noen lyspunkter. Frivillige fra Midt-Norsk bygg og Eiendom stilte frivillig opp med mannskap og dykker. Kranbilen hevet båten gratis, og brannvesenet tappet båten for vann.

- Det var ganske stort for meg, mange bidro. Det var fantastisk, sier Syversen.

I dag skal han finne ut om båten kan reddes. Motoren og giret er berget. Men det er skader på mast og styrehus. Det elektriske anlegget må byttes. Det blir en store kostnader for fiskeren.

FRIVILLIGE: Å heve båten kunne fort bli dyrt, men gode samaritaner trådte til. Foto: Privat
FRIVILLIGE: Å heve båten kunne fort bli dyrt, men gode samaritaner trådte til. Foto: Privat Vis mer

Startet kronerulling
Barndomsvennen Eivind Flognfeldt la merke til et Facebook-innlegg som Syversen skrev om situasjonen. Flognfeldt bestemte seg for å hjelpe til, og fant nettsiden spleis.no. Dette er en folkefinansieringstjeneste initiert av Sparebank 1, hvor man kan samle inn penger til gode formål.

Flognfeldt opprettet en innsamling for Syversen. Deretter tok han kontakt med venner og bekjente av Syversen.

STARTET INNSAMLING: Etter at Eivind Flognfeldt så Syversens Facebook-innlegg om båten, bestemte han seg for å hjelpe til. Nå er over 30 000 kroner samlet inn. Foto: Privat
STARTET INNSAMLING: Etter at Eivind Flognfeldt så Syversens Facebook-innlegg om båten, bestemte han seg for å hjelpe til. Nå er over 30 000 kroner samlet inn. Foto: Privat Vis mer

– Jeg sendte dem linken til innsamlingen og ba de sende den videre. Allerede første uka raste det inn 20 000 kroner. Folk har donert anonymt, opp til 1000 kroner. Det er veldig kult å se, sier Flognfeldt.

Syversen selv stiller seg ydmyk til innsamlingen. Han forteller at det vil hjelpe mye.

- Hadde det vært meg så hadde ikke jeg gjort dette selv. Men tanken er veldig god og jeg setter stor pris på det, sier Syversen.

Støtte fra 130 personer
- Da Tommy la ut bilde av at båten hadde gått ned, syntes jeg det var veldig synd. Han har en vanskelig fortid, men den siste tiden har vært veldig positiv for han. Han flytta til Møre, begynte å jobbe som fisker og er nybakt far, forteller Flognfeldt til Dagbladet.

Flognfeldt forteller at å jobbe på egen hånd og å fiske har vært drømmen til Syversen, og dette har vært veldig positivt for ham.

I skrivende stund har 130 personer støttet innsamlingen med totalt 34 600 kroner. Det er 13 dager igjen av innsamlingen, og Flognfeldt håper at enda flere har lyst til å bidra.

- Det hadde vært veldig gledelig for Tommy. Og det må jo være mye bedre å hjelpe til her med en hundrelapp enn at han ender på NAV og blir en kostnad for samfunnet, påpeker Flognfeldt.

MS EIRIN: Dette synet møtte Tommy Syversen da han skulle ut for å dra krabbeteiner. Foto: Privat
MS EIRIN: Dette synet møtte Tommy Syversen da han skulle ut for å dra krabbeteiner. Foto: Privat Vis mer