Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Torbjørn fikk MS-diagnose bare 12 år gammel, ble han Norges yngste. Nå kjemper han for erstatning

Høyesterett skal avgjøre om 25-åringen har krav på erstatning etter skolevaksine.

KJEMPER I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS som tolvåring etter skolevaksine. Nå kjemper han for erstatning i Høyesterett.  Foto: Bjørn Langsem
KJEMPER I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS som tolvåring etter skolevaksine. Nå kjemper han for erstatning i Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da jeg fikk diagnosen MS som tolvåring, fikk jeg beskjed om at jeg var den yngste i Norge. Det er ikke vanlig at sykdommen debuterer før i trettiårsalderen, sier Torbjørn Kiil Karlsen (25) til Dagbladet.

Denne uka har han kjempet i Høyesterett for å få erstatning etter skolevaksinen han mener er årsaken til at han fikk den alvorlige nervesykdommen.

Kort tid etter at han som skoleelev ble vaksinert mot kusma, meslinger og røde hunder - MMR-vaksinen, også kjent som trippelvaksinen - fikk Kiil Karlsen helseproblemer. Han opplevde dobbeltsyn og ble lagt inn på sykehus hvor legene konkluderte med at han har nervesykdommen multippel sklerose (MS).

Vant i to rettsinstanser 25-åringens mor, Ann Mari Kiil, forteller at det gikk flere år før de skjønte at sønnens MS-sykdom kunne ha med MMR-vaksinen å gjøre.
 
Det var først da de leste saken om Mariette Garborg i Dagbladet i 2010 at de så en mulig forklaring på hvorfor han var blitt syk. Garborg ble lam fra livet og ned etter MMR-vaksinen hun fikk som tolvåring på skolen.

I 2011 ble Kiil Karlsens krav om erstatning avvist av Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Deretter har Pasientskadenemnda fulgt opp med avslag, og Kiil Karlsen måtte gå rettens vei i sin kamp for å bli trodd.

25-åringen vant saken mot staten i  både ting- og lagmannsretten.

- Det er viktig for meg å vinne fram. Jeg ønsker at staten skal måtte ta ansvar for vaksineskaden. En seier i Høyesterett ville også kunne få stor betydning for andre som blir syke etter vaksiner, sier Torbjørn Kiil Karlsen til Dagbladet.

- Uavklart rettsområde - Hvorfor valgte Pasientskadenemnda å anke saken til Høyesterett, etter å ha tapt saken i to rettsinstanser?

- Pasientskadenemnda har anket dommen fordi vi er uenig i den bevisvurderingen og rettsanvendelsen som er gjort. Dette er prinsipielt viktig fordi det trengs en avklaring av hvilket beviskrav som skal gjelde for saker som gjelder erstatning etter vaksine. Det viktigste for oss er at dette er et uavklart rettsområde. Derfor mener vi der er viktig at vi får en avklaring i høyere rettsinstanser, sier fungerende PSN-direktør Terje Østraat til Dagbladet.

Seksjonssjef for rettssaksseksjonen i PSN, Anita Bergh Ankarstrand, som også var statens prosessfullmektige i høyesterettssaken denne uka, sier mye av det samme.

- Vi valgte å anke saken til Høyesterett fordi den er prinsippiell. Det er viktig å få klarlagt en uklar rettsregel, slik at det tilkjennes erstatning i de riktige tilfellene, sier Ankarstrand.

Kan få stor betydning Kiil Karlsens advokat, Helge Husebye Haug, mener det er viktig for folks vilje til å la seg vaksinere at de få som blir syke etter vaksinasjon får erstatning.

- Saken er en svært viktig prinsippsak til støtte for oppslutning om vaksinen som et viktig helsefremmende tiltak i samfunnet vårt. Lovgiver har, i likhet med WHO, uttrykt at de helt få tilfeldige skadelidte av vaksiners sjeldne bivirkninger, skal få kompensasjon. For å nå dette målet har lovgiver bestemt at det ikke skal stilles strenge krav til de bevis som må føres av den skadde for å vinne fram, sier Husebye Haug, til Dagbladet og utdyper:

- Stilles det urimelig strenge krav til bevis, slås beina under erstatningsordningen som blant annet skal sikre at befolkningen lojalt følger opp helsemyndighetenes anbefaling om å la seg vaksinere. For Kiil Karlsen er det et spørsmål om rettferdighet ved at vaksinefellesskapet nå stiller opp for ham etter at han lojalt tok sin vaksine, sier advokaten.

Høyesteretts avgjørelse i saken til Torbjørn Kiil Karlsen kan få stor betydning for andre som er blitt skadd etter vaksinasjon.

Dagbladet har skrevet en rekke saker om et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse som omfattet norske ungdomsskoleelever på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Av 329 personer som søkte NPE om erstatning for alvorlig ME-sykdom, var det bare én som fikk medhold.

KLAR TIL DYST: Torbjørn Kiil Karlsen og familien på vei inn til Høyesterett torsdag denne uka. Hans advokat, Helge Husebye Haug, sjekker klokka. Foto: Bjørn Langsem.
KLAR TIL DYST: Torbjørn Kiil Karlsen og familien på vei inn til Høyesterett torsdag denne uka. Hans advokat, Helge Husebye Haug, sjekker klokka. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!