HOVEDINNDEKSEN: Da det ble kjent at Donald Trump hadde vunnet presidentvalget, stupte hovedinndeksen på Oslo Børs. Men fallet var forbigående, og ved dagens slutt hadde hovedinndeksen gått opp. Foto: Skjermdump
HOVEDINNDEKSEN: Da det ble kjent at Donald Trump hadde vunnet presidentvalget, stupte hovedinndeksen på Oslo Børs. Men fallet var forbigående, og ved dagens slutt hadde hovedinndeksen gått opp. Foto: SkjermdumpVis mer

Da Trump ble valgt til president stupte børsene. Så snudde alt

Nedgang snudd til oppgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs falt umiddelbart med nesten 3 prosent da handelen startet onsdag morgen – omtrent samtidig som det ble klart at Donald Trump uten tvil hadde tatt en svært overraskende seier i presidentvalget.

Bare et kvarter senere var børsfallet halvert, og idet investorene kunne gå til lunsj var hele nedgangen så å si nullet ut.

Og da Oslo Børs stengte for dagen var fallet snudd til en oppgang på 0,38 prosent.

HELE TALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer

I de europeiske markedene var utviklingen tilsvarende; etter en kraftig umiddelbar reaksjon, returnerte markedene raskt til en tilnærmet normalitet

Prisen på et fat nordsjøolje var onsdag ettermiddag på samme nivå som tirsdag, 45,85 dollar fatet. Amerikansk lettolje ble solgt for 44,80 dollar fatet.

– Markedene er tydeligvis ikke overbevist om at Trumps seier vil ha noen stor betydning for amerikansk økonomi. Det er litt overraskende, siden han har sagt ting som kan skape usikkerhet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

– Vil moderere seg

Donald Trump har i valgkampen truet med økt proteksjonisme, høy straffetoll på import fra Kina og Mexico, store skattelettelser og økte budsjettunderskudd som følge av økt offentlig pengebruk. Men han vil neppe gå så langt, mener Bruce. Ikke bare vil mye av denne politikken bli stanset i Senatet, rådgiverne vil trolig også bidra til å moderere den mest ytterliggående politikken, mener han.

– Dette vil få liten eller ingen betydning for Norge og norsk økonomi, men hvis Trump går veldig langt i å innføre begrensninger på handel med Kina og Mexico, kan det få betydning for oljeprisen. Men jeg ser ingen stor grunn til bekymring.

Professor Kalle Moene peker på at Trump har varslet store investeringer i infrastruktur og skattelettelser for å sette fart i økonomisk vekst. Men det er større grunn til å frykte at han vil ty til økt proteksjonisme.

– De andre tiltakene innebærer økt offentlig gjeldsbyrde, noe republikanerne i Kongressen mest sannsynlig vil stanse, sier Moene til NRK.

Rask normalitet

Også internasjonalt var det tydelige reaksjoner på Trumps seier, i form av verdifall på de store børsene onsdag morgen

Men normaliteten i markedene synes gjenopprettet overraskende raskt, ut fra prognosene til aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea. Hun påpeker at de relativt milde reaksjonene onsdag formiddag delvis skyldtes at investorene tviler på at Trump får gjennomført sin mest ytterliggående politikk, og at de ble betrygget av talen han holdt da han kunngjorde valgseieren onsdag morgen.

– Han var mer moderat i uttalelsene sine, snakket om å samle landet og framsto mer som en statsmann og ansvarsfull leder enn han har gjort tidligere, sa Gjerde under et webinar om valget onsdag formiddag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) gjorde den samme observasjonen. Hun ville ikke spekulere på hvilke konsekvenser valget får for global og norsk økonomi.

– Vi så en mann som ønsker å være samlende, og som strakte ut en hånd også til de velgerne som ikke hadde stemt på ham, sier Jensen.

(NTB)