TRUMP-STIKK: USAs president Donald Trump har fått kraftig kritikk de siste dagene for å ha langet ut mot en kvinnelig journalist på Twitter. Han kalte journalisten blant annet «gale Mika med lav IQ». Foto: Reuters / NTB Scanpix
TRUMP-STIKK: USAs president Donald Trump har fått kraftig kritikk de siste dagene for å ha langet ut mot en kvinnelig journalist på Twitter. Han kalte journalisten blant annet «gale Mika med lav IQ». Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Da Trump langet ut mot kvinnelig journalist, kom Obamas tidligere fotograf med Trump-stikk - igjen

Pete Souza var Barack Obamas offisielle fotograf. Nå har han gjort det til vane å komme med stikk når Trump er ute på dypt vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Respekt for kvinner», heter det i de korte beskrivelsene som følger de fem siste bildene Pete Souza har lagt ut på Instagram.

Bildene viser Barack Obama, USAs forrige president, i samtale med flere kvinner, deriblant egne kolleger, velgere og soldater i det amerikanske militæret.

Souza var Barack Obamas offisielle fotograf og fulgte den forhenværende presidenten tett i åtte år.

Bildetekstene til Souza er et tydelig, men også underfundig, stikk til USAs nåværende president Donald Trump. Sistnevnte har fått kraftig kritikk - også fra egne partifeller - de siste dagene etter å ha skjelt ut en kvinnelig journalist på Twitter.

«Gale Mika» og «psycho Joe»

Journalisten det gjelder heter Mika Brzezinski og leder nyhetsprogrammet «Morning Joe» på MSNBC. Sammen med programlederkollega - og forlovede - Joe Scarborough ble paret gjenstand for en kraftig Trump-tirade.

Brzezinski ble døpt «gale Mika med lav IQ» og Scarborough «psycho Joe».

Deretter skrev Trump at da journalistparet var på eiendommen hans, Mar-a-Lago i Florida rundt nyttår, blødde Brzezinski «kraftig» etter det Trump hevder var en ansiktsløftning.

OBAMA PÅ SITT BESTE: President Obama sin tid i Det hvite hus er snart forbi, men takket være Det hvite hus´ offisielle fotograf, Pete Souza, har vi mange bilder vi kan huske den med. Her er noen av de beste. Video: CNN Vis mer

Bildene av Obama og kvinnene etterlater et ganske så annerledes inntrykk enn det man får av å lese Trumps Twitter-tirade mot Brzezinski.

Trumps helsereform

Det er ikke første gang Souza har kommet med Trump-stikk i form av tidligere bilder han har tatt. Helt siden Obama gikk av som president i januar i år, har Souza lastet opp en stødig strøm med bilder av presidenten på Instagram.

Bildene viser hvor forskjellig Trump og Obama er, og noen ganger har de hatt et tydelig budskap.

Meeting on health care reform in 2010. The Affordable Care Act passed Congress later that day.

Et innlegg delt av Pete Souza (@petesouza)

Som da Obamas største politiske arv, helsereformen Obamacare, var i ferd med å bli avskaffet av republikanerne i Kongressen.

Den samme dagen som republikanerne la fram sitt forslag, publiserte Souza ut et bilde av Obama med to knyttede never i et av rommene i Det hvite hus.

Det ser ut som om den tidligere presidenten bokser, og bildet er fra den dagen Obamacare ble vedtatt i Kongressen i 2010.

Bildet ble resirkulert to uker seinere av Obamas talsperson da republikanerne ikke fikk klarte å få flertall for å avskaffe Obamas helsereform.

Representantenes hus vedtok seinere en ny versjon, som tar sikte på å avskaffe Obamacare. Den er til behandling i senatet.

Håndholding

Holding hands.

Et innlegg delt av Pete Souza (@petesouza)

Da Donald Trump besøkte Israel og skapte overskrifter for noe helt annet enn politikk, var Souza igjen på ballen.

På en video fra Trumps ankomst til Israel 22. mai, ser man presidenten forsøke å rekke ut hånda si til USAs førstedame, kona Melania Trump.

Det er ikke fru Trump interessert i, og feier bort ektemannens hånd.

Det samme gjentok seg dagen etter, i Roma, da ekteparet skulle gå ut av Air Force One, presidentens jumbojet.

Souzas stikk var et bilde av Barack Obama og hans kone Michelle som holdt hender under en minneseremoni i byen Selma i delstaten Alabama.

Til bildet fulgte følgende tekst: «Holder hender».

UKJENT BETYDNING: Donald Trump og kona Melania har fått mye oppmerksomhet etter flere videoer der Melania tilsynelatende unngår å ta hånden til ektemannen. Årsaken er foreløpig ikke kjent. Video: CNN / Twitter. Vis mer

- Ga russerne topphemmelig info

Noen dager tidligere kom det en annen nyhet Souza valgte å kommentere på sitt vis.

Organized paperwork on the Resolute Desk, 2009.

Et innlegg delt av Pete Souza (@petesouza)

Under et møte mellom Trump, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør til USA Sergej Kisljak, skal presidenten ha delt topphemmelig etterretningsinformasjon med russerne, ifølge The Washington Post.

Informasjonen skal ha kommet fra en av USAs allierte, som ikke skal ha godkjent at informasjonen ble delt med andre parter.

Souzas svar var et bilde av den berømte pulten i Det ovale kontor. Oppå pulten ligger det permer med papirer, deriblant en perm med ordet «gradert» på seg.