Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik virker presidentens «weapon of mass distraction»:

Da Trumps helsereform begynte å likne en fiasko, dukket hans 11 år gamle selvangivelse opp

Nå ser politiske kommentatorer et tydelig mønster.

STJAL OPPMERKSOMHETEN: President Donald Trump virker ikke optimistisk på dette bildet fra mandagens møte i Det hvite hus om sin planlagte helsereform. To dager senere stjal en annen oppsiktsvekkende Trump-historie medienes oppmerksomhet. Foto:  AP/Pablo Martinez Monsivais
STJAL OPPMERKSOMHETEN: President Donald Trump virker ikke optimistisk på dette bildet fra mandagens møte i Det hvite hus om sin planlagte helsereform. To dager senere stjal en annen oppsiktsvekkende Trump-historie medienes oppmerksomhet. Foto:  AP/Pablo Martinez Monsivais Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at presidenten i månedsvis har nektet å legge fram sine selvangivelser, har gravejournalisten David Cay Johnston nå fått tak i Donald Trumps selvangivelse for 2005.

Johnston vet ikke hvem som har sendt ham dokumentet, men tror at det godt kan være presidenten selv.

- Absolutt, svarte Johnston på CNNs spørsmål om dette. - Husk, Donald har en lang historie med å lekke informasjon om seg selv.

Beleilig lekkasje

TV-stasjonen som først publiserte saken, MSNBC, har fått massiv kritikk for å overspille nyheten om en selvangivelse som er 11 år gammel.

I flere timer druknet nyheten ukas store sak, Trump-administrasjonens forslag til en helsereform.

Det har vakt oppsikt at Kongressens egen utredningsseksjon har anslått at 24 millioner flere vil bli stående uten helseforsikring innen 2026, med forslaget som skal erstatte den såkalte Obamacare.

Da passet det kanskje ikke så verst for Trump at en annen sak dominerte nyhetsbildet.

«Forferdelig!»

Nå har Trump selv slått fast at han ikke står bak lekkasjen av selvangivelsen.

«Jeg har ingen ide om hvor de har fått den, men det er ulovlig og de er ikke ment å ha den», sa han i et intervju med Fox News.

Hvis det på tross av dette skulle vise seg at Trump selv er Johnstons kilde, er det ikke første gang en negativ sak for Trump plutselig overskygges av hans egne utspill.

«Forferdelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet meg i Trump Tower like før seieren», twitret Trump for to uker siden. Da var bråket om Trumps justisminister Jeff Sessions' møter med den russiske ambassadøren på sitt høyeste.

«Når USAs president twitrer, er det første spørsmålet som må stilles: Hva er det han prøver å flytte oppmerksomheten bort fra?», skrev den anerkjente nyhetspublikasjonen The Economist noen dager senere.

- Har sett det før

Trumps pressetalsmann Sean Spicer modererte senere Trumps påstander om avlyttingen. Men da hadde medias oppmerksomhet i flere dager dreid seg om presidentens sensasjonelle, men udokumenterte twittermeldinger.

«Vi har sett denne oppførselen før. Midt i en strøm av negativ oppmerksomhet, skapte Trump en stor distraksjon med en stor svindelhistorie», skriver politikknettstedet Decode DC.

Nettstedet skriver at han deretter gjerne fraskriver seg ansvaret for påstanden.

TRUMPS SELVANGIVELSE: Ifølge Det hvite hus betalte Trump 38 millioner dollar (328 millioner kroner i dagens kurs) i skatt på en inntekt på 150 millioner dollar (1,3 milliarder kroner). Det tilsvarer omkring 25,3 prosent. Men ifølge den lekkede selvangivelsen har Trump og kona Melania betalt 5,3 millioner dollar i vanlig føderal inntektsskatt, mindr... Vis mer

Knyttet konkurrent til JFK-mordet

Decode DC lister opp en serie slike hendelser:

  • Da senator Ted Cruz lå godt an til å bli republikanernes presidentkandidat, linket Trump ham til drapet på John F. Kennedy. Ifølge Trump hadde hans far vært på samme sted som Lee Harvey Oswald. Overfor Fox News, klaget Trump over at ingen snakket om det. Cruz skal ikke ha fått noen beklagelse.
  • Da Trump fikk kritikk for en gammel video hvor han snakket om at han som kjendis kunne ta seg til rette overfor kvinner, kontret han blant annet med å beskylde Hillary Clinton for å le av et 12 år gammelt voldtektsoffer.
  • Da Trump inngikk forlik med dem som hadde anklaget Trump University for svindel, gikk Trump ut med hard kritikk av hvordan hans kommende visepresident hadde blitt pepet ut under musikal-forestillingen «Hamilton» - og stjal overskriftene med det.

Britiske The Guardian skriver at flere kommentatorer påpeker samme mønster:

«Når mediedekningen, eller press fra Kongressen, blir for tøff, er en enkel twittermelding nok til å sende pressen som en bøling i motsatt retning.»

Trumps fulltreffer

Den historien Trump virkelig slo seg opp med som politiker, var påstanden om at president Barack Obama egentlig ikke var født i USA.

Dette viste seg å være fullstendig oppspinn. Kommentatoren Herndrik Hertzberg i The New Yorker analyserte Trumps påstand i 2011:

«Den er beslektet med synet om at global oppvarming er et bedrag, eller at budsjettet kan balanseres med utgiftskutt alene, eller at prevensjon fører til abort, eller at evolusjonen bare er en teori på lik linje med at jorda er seks tusen år gammel».

Til sist siterte Hertzberg en uttalelse som Trump bare delvis har fått rett i:

«Verden ler av oss», sa Trump.

«De kommer ikke til å le hvis jeg blir valgt til president.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media