Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Tutankhamon mistet skjegget, gjorde de museumsansatte en stor feil

Nå risikerer åtte personer å måtte møte i retten.

SKJEGG-SKADE: Limkanten rundt maskens skjegg var fortsatt synlig over et år etter at skjegget brakk. Foto: AP Photo / Hassan Ammar
SKJEGG-SKADE: Limkanten rundt maskens skjegg var fortsatt synlig over et år etter at skjegget brakk. Foto: AP Photo / Hassan Ammar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødsmasken til den tidligere egyptiske faraoen Tutankhamon er blant de mest kjente gjenstandene ved Det historiske museum i Kairo.

Da det i fjor kom fra at masken var skadet, gikk nyheten verden rundt.

Tutankhamon mistet skjegget i august 2014 i forbindelse med arbeid på lysdisplayet som omgir gullmasken.

Framfor å konfere eksperter, falt valget på å lime skjegget på plass med epoxy, et flytende bindemiddel som kan fungere som lim. 

«FØRSTEHJELP»: Den tyske arkeologen t Christian Eckmann var blant ekspertene som bidro til å reparere skjegget. Foto: Xinhua/Sipa
«FØRSTEHJELP»: Den tyske arkeologen t Christian Eckmann var blant ekspertene som bidro til å reparere skjegget. Foto: Xinhua/Sipa Vis mer

Nå må åtte ansatte ved museet etter alt å dømme møte i retten tiltalt for uaktsomhet, skriver Al Ahram

Skaden først oppdaget i 2015 Enda masken er en av verdens mest kjente - og mest gjenkjennbare - egyptiske gjenstander fra faraoenes tid, ble ikke skaden oppdaget før i januar 2015.

Limet den museumsansatte hadde brukt for å lime på skjegget hadde ikke bare limt det fast, men også laget synlige flekker på maskens hake. 
 
Etter å ha undersøkt saken i ett år, har påtalemymdigheten innstilt på å tiltale de åtte for uaktsomhet og regelbrudd på arbeidsplassen. 

- De behandlet en 3300 år gammel gjenstand, som er laget av en av de eldste sivilisasjonene i verden, uvørent, heter det i anklagen ifølge den egyptiske avisa. 

I oktober i fjor startet tyske eksperter arbeidet med å reparere skaden og få satt skjegget tilbake på plass på en ordentlig måte. Tutankhamon var igjen å se som en del av museets ustilling i desember.

Funnet i 1922 Masken ble oppdaget i Tutankhamons gravkammer sammen med flere andre gjenstander i 1922.

TUTANKHAMON: Dødsmasken er blant de mest kjente gjenstandene ved Det historiske museet i Kairo. Foto: Werner Forman Archive/ Egyptian Museum
TUTANKHAMON: Dødsmasken er blant de mest kjente gjenstandene ved Det historiske museet i Kairo. Foto: Werner Forman Archive/ Egyptian Museum Vis mer

Det var britiske arkeologer som fant gravkammeret, og det har siden blitt regnet som et av de mest storslåtte funnene man har gjort fra faraotidens Egypt.

Store Norske Leksikon skriver at Tutankhamon regnes som en barnekonge fordi han ble farao før han var gammel nok til å regjere på egenhånd. Likevel hadde han status og stilling som en farao, men makten hans var begrenset. 

Det har lenge vært spekulert på hvorvidt Tutankhamon ble drept eller døde av noe sykdomsrelatert.

Han regjerte i omkring 10 år - fra rundt 1334 til 1324 år før vår tid - fra han var 9 til han var 19 år. Den korte regjeringstiden oppgis som hovedgrunnen til at han siden ble glemt, men dette kan også ha sikret graven hans mot gravplyndring.  

- Ville vært uopprettelig  Tutankhamon var sønn av en annen svært kjent farao: Akhenaten, som blant annet var gift med Nefertiti.

- Tutankhamons maske er en av de viktigste gjenstandene i museet. Det ville vært en uopprettelig skade for Egypt om den ble varig ødelagt, sa Reinert Skumsnes, stipendiat ved UiO og president i Norsk Egyptologisk Selskap, til Dagbladet i fjor. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media