Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da tysk politi begynte jakten på de 200 stjålne luksusbilene, ledet sporene helt til Tajikistans president

- Nå disponeres tyvgodset av presidentens aller nærmeste.

JERNHÅND: President Imomali Rakhmonov har siden selvstendigheten ledet et strengt autoritært regime. Foto: AP / NTB scanpix
JERNHÅND: President Imomali Rakhmonov har siden selvstendigheten ledet et strengt autoritært regime. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De omkring 200 bilene ble sporet av tysk og litauisk politi som jobber oppmot organiserte kriminelle nettverk. Bilene passerte gjennom flere land før de endte opp i Tadsjikistan, men politiet lyktes likevel å spore dem - blant annet ved hjelp av bilenes innebygde GPS-system.

93 av bilene var dyre BMWer, der det innebygde navigasjonssystemet ledet politiet til luksusbilenes endelige mål.

Justismyndighetene i Tysklands hovedstad Berlin bekrefter saken overfor nyhetsbyrået AP.

- Saken ble rullet opp av tysk og litauisk politi. De fleste bilene eies nå av venner og forretningsforbindelser av Tadsjikistans president, sier byrådets talsperson Lisa Jani.

Justisbyråd Thomas Heilmann har også henvendt seg om saken i et brev til daværende utenriksminister Guido Westervelle. Der gjorde Heilmann det klart at politiet var sikre på at saken hadde bånd helt til topps i Tadsjikistan.

Titalls millioner Luksusbiler er en yndet handelsvare for organiserte kriminelle grupper, og det er kjent at bilene i en rekke tilfeller ender opp i Øst-Europa.

Nå har saken utløst full diplomatisk krasj mellom Tyskland og Tadsjikistan. Tysk UD har ikke villet kommentere hva de har sagt til Tadsjikistans ambassadør, i en uttalelse opplyser UD ifølge nyhetsbyrået AFP - på diplomatisk vis - at det har vært «samtaler med Tadsjikistan om kampen mot organisert kriminalitet».

Tadsjikistan har ifølge Lisa Jani ikke gjort noe tegn på at de vil returnere de 200 bilene.

NYTTIG UTSTYR: GPS-systemet i 93 av de stjålne bilene, av merket BMW, ledet politiet til Tadsjikistan. Illustrasjonsfoto: BMW / Reuters / NTB scanpix
NYTTIG UTSTYR: GPS-systemet i 93 av de stjålne bilene, av merket BMW, ledet politiet til Tadsjikistan. Illustrasjonsfoto: BMW / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Med en anslagsvis pris på 350 000 kroner pr. bil beløper totalverdien på tyveriet seg til 70 millioner kroner.

Tadsjikistans ambassade til Tyskland sier i en uttalelse at biler som importeres til landet allerede har vært igjennom flere land, og hatt flere eiere, og at bilene alltid sjekks grundig av tollere og forutsettes å komme med papirene inntakt.

Korrupsjon Korrupsjon er et enormt problem i Tadsjikistan, og på Transparency Internationals årlige liste er landet nå oppført som verdens 22. mest korrupte land.

Saken blir pikant også av at Tadsjikistan også er medlem av Interpol, og at det nasjonale politiet således kan pålegges å bidra med etterforskningsskritt i saken - og dermed, trolig, av sin egen allmektige president.

Tadsjikistan retter på sin side pekefingeren mot Tyskland, og hevder de fortsatt ikke har fått informasjon fra Tysklands database over stjålne biler for å peke ut nøyaktig hvilke biler det er snakk om.

- Det har ikke skjedd, sier Tadsjikistans ambassadør til Tyskland i en uttalelse.