Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da ungen døde, nektet spekk­hogger-moren å forlate den

Da den døde spekkhogger-kroppen sank, løftet spekkhogger-moren ungen opp til overflaten.

DØDE: Noen timer etter at spekkhogger-ungen ble født, døde den. Da nektet moren å forlate sin døde unge, og skjøv den med seg i farvannene utenfor USA og Canada i tre dager. Foto: Senter for hvalforskning / NTB Scanpix
DØDE: Noen timer etter at spekkhogger-ungen ble født, døde den. Da nektet moren å forlate sin døde unge, og skjøv den med seg i farvannene utenfor USA og Canada i tre dager. Foto: Senter for hvalforskning / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha vært drektig i over 15 måneder, fødte spekkhogger-mora en unge tirsdag denne uka.

Sammen svømte mor og unge noen timer i farvannene utenfor Britisk Columbia i Canada. De to dyra ble hele tida holdt under oppsyn av forskere fra Senter for hvalforskning, som holder til i delstaten Washington i USA.

Hvalforskerne overvåker spekkhoggerne i dette området fordi de er utrydningstruede der.

Og noen timer etter fødselen tirsdag ble gruppa et medlem mindre, skriver The Guardian.

Skjøv ungen rundt i vannet

For etter bare noen timer sammen med mor, døde spekkhogger-ungen brått.

Da ungen begynte å synke mot bunn, løftet spekkhogger-moren ungen opp mot overflaten. Så nektet moren å forlate sin nyfødte unge.

«Moren fortsatte å støtte og skyve sin døde spekkhogger-unge rundt i vannet gjennom resten av dagen», heter det i en uttalelse fra forskningsinstituttet.

Fredag morgen var det fremdeles tilfellet.

LØFTET TIL OVERFLATEN: Etter at spekkhogger-ungen døde, begynte den å synke til bunn. Da løftet moren ungen opp til overflaten. Foto: Senter for hvalforskning / NTB Scanpix
LØFTET TIL OVERFLATEN: Etter at spekkhogger-ungen døde, begynte den å synke til bunn. Da løftet moren ungen opp til overflaten. Foto: Senter for hvalforskning / NTB Scanpix Vis mer

Da hadde spekkhogger-moren skjøvet rundt på sin døde unge i mer enn tre dager.

The Guardian skriver at det ikke er uvanlig for verken spekkhoggere eller delfiner å svømme med sine døde unger i flere dager etter dødsfallet.

«En slags seremoni»

Moren, som forskningsinstituttet har kalt J35, skjøv ungen mot øya San Juan nær delstaten Washington. Spekkhoggere kan svømme i gjennomsnitt 120 kilometer hver dag.

En innbygger på San Juan-øya forteller at hun observerte en gruppe på fem eller seks spekkhogger-hunner ved solnedgang tirsdag sammen med den døde ungen.

Hun forteller at spekkhoggerne «samlet seg ved inngangen til en hule i en liten sirkel. De forble ved overflaten i nesten to timer», sier innbyggeren i uttalelsen fra Senter for hvalforskning, ifølge BBC.

Videre beskriver hun det som «en slags seremoni».

Utrydningstruet

Både USA og Canada mener spekkhoggerne i disse farvannene er utrydningstruede.

Spekkhoggerne er avhengig av villaks for å overleve, men laksebestanden i disse farvannene har sunket betraktelig de siste åra, skriver BBC.

Forskerne ved Senter for hvalforskning mener at bare drøyt en av tre nyfødte unger i denne spekkhogger-bestanden, har overlevd de siste 20 åra.

De siste tre åra har ingen drektige hunner født en unge som har overlevd, skriver BBC videre.

- Ikke bærekraftig

Ken Balcomb er lederen av Senter for hvalforskning. Han mener at man må redde villaksbestanden i området for å kunne redde spekkhoggerne.

- Både USA og Canada må anstrenge seg mer for å redde villaksen, sier Balcomb, ifølge The Guardian.

Han mener oppdrettslaks ikke kan erstatte villaksen.

- Denne fisken er dårligere og er ikke bærekraftig. De egner seg ikke som mat for spekkhoggere, sier Balcomb.

Spekkhoggere kan leve veldig lenge, men dyra i gruppa i farvannene utenfor Washington og Britisk Columbia må begynne å reprodusere seg snart før de blir for gamle.

Hvis det ikke skjer, risikerer bestanden å dø ut innen noen tiår.