Full ordkrig om Syria-bombing

Da USA anklaget Russland for å arrangere et «stunt»-møte i FNs sikkerhetsråd, stormet landets ambassadør ut i protest

Russland innkalte til krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

KRISEMØTE: Russland innkaller til krisemøte i FNs sikkerhetsråd, melder AFP. Foto: EPA / NTB scanpix
KRISEMØTE: Russland innkaller til krisemøte i FNs sikkerhetsråd, melder AFP. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO(Dagbladet): Seint lørdag kveld innkalte Russland innkaller til krisemøte i FNs sikkerhetsråd i New York. Samtidig opplyser USA at de har beklaget overfor Syria beklaget «det utilsiktede tapet av syriske soldaters liv» etter et angrep lørdag.

Syriske myndigheter sier i kveld at den amerikansledede koalisjonen i Syria har bombet syriske regjeringsstyrker og dermed hjulpet Den islamske stat (IS) med å rykke fram.

Situasjonen har utløst en voldsom ordkrig mellom Russland og USA i FNs sikkerhetsråd.

- Aldri sett dem så hardhendte

Russlands FN-ambassadør, Vitalij Tsjurkin, forlot raskt krisemøtet i protest fordi USAs FN-ambassadør, Samantha Power, beskrev møtet som et russisk «stunt», ifølge DPA.

- Jeg har aldri sett slik amerikansk hardhendthet som vi ser her i dag, sier Tsjurkin på vei ut av møtet.

Han antyder at USA kan ha foretatt bombingen med vilje.

- Det er en veldig alvorlig bekymring, som vi ønsket å dele med Sikkerhetsrådet. Det er ganske viktig, og ærlig talt mistenkelig, at USA valgte å gjennomføre bomberaidet på dette tidspunktet, sier den russiske ambassadøren.

SINT: Russlands FN-ambassadør, Vitalij Tsjurkin, forlot møtet i Sikkerhetsrådet i protest. Foto: AP Photo/Seth Wenig, File
SINT: Russlands FN-ambassadør, Vitalij Tsjurkin, forlot møtet i Sikkerhetsrådet i protest. Foto: AP Photo/Seth Wenig, File Vis mer

Han hevder at USAs ambassadør, Samantha Power, ikke var interessert i det han hadde å si, og at hun hevdet at møtet var et «stunt».

Power sier på sin side, ifølge NPR, at USA «beklager» tapet av liv, og at de vil etterforske hendelsen. Samtidig avvsier hun Russlands krav om et krisemøte i Sikkerhetsrådet som et «stunt».

- Minst 62 drept

Ifølge uttalelsen fra syriske regjeringsstyrkene skal den amerikanskeledede koalisjonen har bombet militærposisjonen til den arabiske syriske hæren i Deir Al-Zour. Det skal både har ført til dødsfall og tap av utstyr.

Russland hevder minst 62 syriske soldater ble drept i bombingen. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights melder at 80 er drept.

Det amerikanske forsvarsdepartementet erkjente like før klokka 22.00 lørdag at angrepet på den syriske militærbasen kan ha vært utført av den USA-ledede koalisjonsstyrken.

– Via Den russiske føderasjonen har vi formidlet at vi beklager det utilsiktede tapet av syriske soldaters liv, sa en tjenestemann i Obama-administrasjonen lørdag, ifølge NTB.

Det amerikanske forsvaret skriver i en uttalelse at de stoppet et angrep mot ekstremistgruppa IS da de ble fortalt av Russland at angrepet muligens hadde truffet syriske regjeringsstyrker.

- Koalisjonsstyrker ville ikke med viten og vilje angrepet syriske regjeringsstyrker, står det i pressemeldingen fra den amerikanske kommandosentralen, som styrer USA militære innsats i blant annet Syria og Irak.

- IS avanserte

Militærbasen ligger i den østre provinsen Deir al-Zor, nær Deir al-Zor-flyplassen.

Området er preget av kamper mellom flere parter i den syriske konflikten. Bombingen har ifølge en pressemelding fra Assads styrker gitt ekstremistgruppa IS mulighet til å etablere seg på en høyde nær militærbasen.

Syriske myndigheter kaller det en alvorlig aggresjon overfor Syria. De mener også bombingen har hjulpet IS med å avansere.

Også Russland anklager den USA-ledede koalisjonen for bombing av syrisk hærstilling, melder NTB.

- Krigsfly fra den internasjonale antijihadistiske koalisjon gjennomført fire flyangrep i dag mot syriske styrker, som er omringet av den Islamske staten IS, i ved flystasjonen i Deir al-Zor, sier det russiske forsvaret i en uttalelse.

Våpenhvile

To F-16-fly og to A-10-fly fløy inn i syrisk luftrom fra Irak for å utføre angrepene, ifølge det russiske forsvaret.

Russland og USA har forhandlet fram en våpenhvileavtale i Syria. Den trådde i kraft 12. september 2016. Det eneste unntaket for våpenhvilen er terrorister, og dersom den USA-ledede koalisjonen står bak angrepet, vil det ses på som et brudd på våpenhvilen.

- Dette er en seriøst og åpenbart angrep på det syriske forsvaret og et åpenbart bevis på USAs støtte til IS og andre terroristgrupper, står det i pressemeldingen fra det syriske forsvaret lørdag.

Syrias president Bashar Assads regjering anser alle som kjemper imot dem for å være terrorister og har flere ganger tidligere anklaget USA og opprørsgrupper for å støtte ekstremister.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer