SVART RØYK: Russiske myndigheter tror FBI planla å søke gjennom landets konsulat i San Francisco. Mystisk svart røyk steg opp fra en skorstein på konsulatet fredag. Foto: AP Photo / Eric Risberg / NTB scanpix
SVART RØYK: Russiske myndigheter tror FBI planla å søke gjennom landets konsulat i San Francisco. Mystisk svart røyk steg opp fra en skorstein på konsulatet fredag. Foto: AP Photo / Eric Risberg / NTB scanpixVis mer

Da USA beordret det russiske konsulatet stengt, brente russerne opp uidentifiserte gjenstander

- Ingen grunn til å bekymre seg. De velger ikke pave, sier en russisk tjenestemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske myndigheter tror FBI planla å søke gjennom landets konsulat i San Francisco og sørget for at materiale brant opp før de forlot bygget.

Mystisk svart røyk steg opp fra en skorstein på konsulatet fredag, da brannmenn bekreftet at beboerne brente uidentifiserte gjenstander i et ildsted før de ansatte må forlate bygget.

- Det var ikke utilsiktet. De brente noe i peisen, sier talsperson for brannvesenet i San Francisco, Mindy Talmadge, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Ingen grunn til å bekymre seg. De velger ikke pave, sier en russisk tjenestemann til CNN.

- Spionasje

Men ikke alle er beroliget av de russiske forsikringene.

- Dersom det noen gang var tvil om det foregikk spionasje i konsulatet, så klarner den svarte røyka lufta i den saken, tvitret demokraten Jackie Speier.

I desember i fjor sparket USA ut flere russiske diplomater i San Francisco, som svar på påstander om at russerne hadde forsøkt å påvirke presidentvalget, skriver CBC News.

Og tidligere sjef for FBIs kontraspionasjeenhet i San Francisco, Rick Smith, er ikke i tvil om at det har foregått spionasje fra det russiske konsulatet.

- Endelig innser administrasjonen at russerne har vært involvert i etterretningsoperasjon ved dette konsulatet, noe de har gjort i flere tiår, sier Smith.

Amerikanske myndigheter avgjorde torsdag at Russlands konsulat i San Francisco samt to kontorer i Washington og New York må forlates innen 48 timer.

- Denne avgjørelsen ble tatt av presidenten, sa pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders.

Men verken Det hvite hus eller andre i myndighetsapparatet har sagt noe om at spionasje skal ha noe med stengingen å gjøre.

- Trussel mot russiske borgere

Stengingen skal være et svar på Russlands krav om at mange hundre stillinger må fjernes ved USAs ambassade og konsulater i Russland.

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet hevdet at FBI ville gjennomsøke både konsulatet og boligene til de ansatte.

- Vi snakker om invasjon av et konsulat og innkvarteringen til diplomatisk ansatte. Kravene fra de amerikanske myndighetene er en direkte trussel mot sikkerheten til russiske borgere, sa Maria Zakharova.

Hun la til at Russland forbeholder seg retten til å gjengjelde tiltaket som USA beordret gjennomført som svar på et russisk krav om kutte den amerikanske diplomatstaben innen fredag.

- Kravene fra amerikanske myndigheter skaper en direkte trussel mot sikkerheten til russiske borgere, sier Zakharova.

Samtidig har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov varslet en «tøff respons» på USAs siste trekk i den diplomatiske striden.

I en uttalelse på konsulatets Facebook-side heter det at stengingen er ugunstig for både amerikanere og russere. Ifølge konsulatet utstedte de 16 000 turistvisum til amerikanere i fjor.

Sånn for ordens skyld ble det satt varmerekord i San Francisco fredag, da det ble målt 41,1 varmegrader i sentrum av byen. Med andre ord er det lite trolig at russerne var kalde da de fyrte opp i peisen på konsulatet.

(Dagbladet/NTB)