<strong>SURE LEGER:</strong> Etter å ha blitt bedt om å ti stille om våpenkontroll av NRA, har amerikanske leger gjort det stikk motsatte. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB Scanpix
SURE LEGER: Etter å ha blitt bedt om å ti stille om våpenkontroll av NRA, har amerikanske leger gjort det stikk motsatte. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Da våpenlobbyen gikk til angrep, svarte legene på «blodig» vis

«Noen burde be de selvforherligende anti-våpen-legene om å holde seg til det kan», skrev våpenlobbyen. Siden har de fått titusenvis av svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da amerikanske legers fagforening ACP (American College of Physicians) i slutten av oktober gikk ut og ba om strengere våpenkontroll, fikk de USAs mektigste våpenlobbyorganisasjon på nakken.

På sin offisielle Twitter-side gikk NRA (National Rifle Association) regelrett til angrep på legene tidligere i november.

«Noen burde be de selvforherligende anti-våpen-legene om å holde seg til sitt eget felt (stay in their lane, red.anm.)», het det blant annet i meldingen.

Da begynte amerikanske leger å komme med blodige svar.

<strong>BLODIG SVAR:</strong> Etter at våpenlobbyorganisasjonen NRA ba leger holde seg til det de kunne, har amerikanske leger kommet med blodige svar på Twitter. Her er legen Dave Morris etter en operasjon på et skuddoffer. Foto: Dave Morris / Twitter / Reuters / NTB Scanpix
BLODIG SVAR: Etter at våpenlobbyorganisasjonen NRA ba leger holde seg til det de kunne, har amerikanske leger kommet med blodige svar på Twitter. Her er legen Dave Morris etter en operasjon på et skuddoffer. Foto: Dave Morris / Twitter / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Blodige klær

Leger og sykepleiere publiserte bilder av blodige operasjonsklær, operasjonsstuer og annet utstyr som svar til NRA. Det meldingene hadde til felles var at de viste konsekvensene av en skyteepisode.

Meldingene ble kronet med emneknaggen #ThisIsOurLane, altså dette er vårt felt på norsk.

Kampanjen har pågått siden NRA gikk til angrep på legeforeningen, men fikk denne uka en ny giv etter den dødelige utenfor på et sykehus i Chicago denne uka, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Legen Tamara O'Neil ble drept utenfor sykehuset av sin eksforlovede. Skytteren, en annen ansatt ved sykehuset og en politibetjent ble drept.

- Dette viser at dette ikke bare er vårt felt, men at dette også rammer oss, sier legen Joseph Sakran til nyhetsbyrået.

35 000 dødsfall i året

Da Sakran var 17 år gammel ble han truffet i halsen av et streifskudd, men overlevde.

I dag jobber han som akuttlege ved Johns Hopkins-sykehuset i Baltimore. For to uker siden opprettet han Twitter-kontoen This Is Our Lane, som på kort tid har fått over 15 000 følgere.

I likhet med en rekke andre leger, mener han våpenvolden i USA utgjør en dramatisk folkehelserisiko. Nyhetsbyrået skriver at om lag 35 000 mennesker mister livet i våpenrelaterte dødsfall hvert år. To tredjedeler av det antallet, er selvmord.

Antall dødsfall som skyldes våpen, er 3,1 per 100 000 innbygger. Det har vært 300 masseskytinger i USA så langt i 2018, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dette er ikke bare statistikk. Dette er mennesker, mødre, fedre, brødre og søstre, som dør. Den verste delen av jobben er å gå ut til disse familien og fortelle dem at deres elskede aldri kommer hjem igjen, sier Sakran.

Han får støtte av en rekke andre leger.

Kraftig reaksjon

Akuttlegen Stephanie Bonner i New Jersey reagerte også på NRAs Twitter-melding.

- Jeg leste det, og tenkte: «holde oss til vårt eget felt», tuller du med meg? Våpenvold er noe jeg ser hver eneste dag.

Sykehuset hun jobber for behandler om lag 600 skuddskader hvert eneste år.

En av legene som har markert seg sterkest mot NRA, er rettsmedisineren Judy Melinek i San Francisco.

Da NRA la ut sin melding 7. november, svarte hun to dager seinere.

«Har dere peiling på hvor mange kuler jeg fjerner fra lik hver eneste uke? Dette er ikke bare mitt felt. Dette er min jævla motorvei», skrev hun.

Siden har meldingen blitt retvitret flere enn 162 000 ganger, og likt flere enn 541 000 ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer