Da verdens kraftigste atombombe detonerte i 1961, kunne man se eksplosjonen i Vardø. Nå stiller Russland ut replikaen

En av skaperne av bomba skulle senere vinne Nobels fredspris for å forakte atomvåpen.

VERDENS KRAFTIGSTE ATOMBOMBE: Denne enorme hydrogenbomba blir nå utstilt i Moskva. Foto: Afp Photo / Alexander Nemenov / NTB Scanpix
VERDENS KRAFTIGSTE ATOMBOMBE: Denne enorme hydrogenbomba blir nå utstilt i Moskva. Foto: Afp Photo / Alexander Nemenov / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En replika av den såkalte Tsar-bomba, den kraftigste atombomba som noen gang er laget og noen gang detonert, utstilles nå for første gang i Moskva for å markere landets 70 år lange atomvåpenhistorie.

Hydrogenbomba - offisielt kalt AN602 - som ble testet av Sovjetunionen i 1961, setter både stolte og skremmende følelser i sving hos den pensjonerte militærpiloten Nikolay Krylov, ifølge AFP. 

- Når jeg kommer nær den, føler jeg meg ukomfortabel fordi jeg tenker på all ødeleggelsen den kunne gjort, sier 62-åringen om den to meter brede og åtte meter lange bomba som veier 27 tonn.

- Spilte en viktig rolle Bomba var et resultat av et stort atomforskningsprogram bestilt av Josef Stalin, rett før slutten av andre verdenskrig.

Målet var å lage atomvåpen som USA hadde. Blant utviklerne var Andrej Sakharov, en mann som seinere ville vinne Nobels fredspris i 1975. Det var nettopp forståelsen av hvor store ødeleggelser bomba kunne forårsake, som la grunnlaget for hans kamp for fred og frihet.

Bomba ble ifølge Nuclear Weapon Archive detonert klokka 11.32 30. oktober 1961 nord for Polarsirkelen på den russiske øya Novaja Zemlja i Nordishavet. Den ble sluppet fra en høyde på 10,5 kilometer, og var designet for å detonere 4 kilometer over jordoverflaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.