VERDENS KRAFTIGSTE ATOMBOMBE: Denne enorme hydrogenbomba blir nå utstilt i Moskva. Foto: Afp Photo / Alexander Nemenov / NTB Scanpix
VERDENS KRAFTIGSTE ATOMBOMBE: Denne enorme hydrogenbomba blir nå utstilt i Moskva. Foto: Afp Photo / Alexander Nemenov / NTB ScanpixVis mer

Da verdens kraftigste atombombe detonerte i 1961, kunne man se eksplosjonen i Vardø. Nå stiller Russland ut replikaen

En av skaperne av bomba skulle senere vinne Nobels fredspris for å forakte atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En replika av den såkalte Tsar-bomba, den kraftigste atombomba som noen gang er laget og noen gang detonert, utstilles nå for første gang i Moskva for å markere landets 70 år lange atomvåpenhistorie.

Hydrogenbomba - offisielt kalt AN602 - som ble testet av Sovjetunionen i 1961, setter både stolte og skremmende følelser i sving hos den pensjonerte militærpiloten Nikolay Krylov, ifølge AFP

- Når jeg kommer nær den, føler jeg meg ukomfortabel fordi jeg tenker på all ødeleggelsen den kunne gjort, sier 62-åringen om den to meter brede og åtte meter lange bomba som veier 27 tonn.

- Spilte en viktig rolle Bomba var et resultat av et stort atomforskningsprogram bestilt av Josef Stalin, rett før slutten av andre verdenskrig.

Målet var å lage atomvåpen som USA hadde. Blant utviklerne var Andrej Sakharov, en mann som seinere ville vinne Nobels fredspris i 1975. Det var nettopp forståelsen av hvor store ødeleggelser bomba kunne forårsake, som la grunnlaget for hans kamp for fred og frihet.

Bomba ble ifølge Nuclear Weapon Archive detonert klokka 11.32 30. oktober 1961 nord for Polarsirkelen på den russiske øya Novaja Zemlja i Nordishavet. Den ble sluppet fra en høyde på 10,5 kilometer, og var designet for å detonere 4 kilometer over jordoverflaten.

- Det hadde vært bedre om bomba aldri hadde eksistert, sa 72 år gamle Galina Ivanova, som jobbet med Russlands atomprogram i mer enn 30 år. Men på den tida, spilte bomba en viktig rolle. Den kan være grunnen til at vi fortsatt er her i dag, sa Ivanova på utstillinga.

8 kilometer bred ildkule Lysglimtet bomba skapte var synlig i en radius av 2 000 kilometer.

Ildkula utviklet seg til å bli 8 kilometer bred i løpet av få sekunder og var så intens at mennesker i en radius av 100 kilometer på bakkenivå kunne fått tredjegradsforbrenninger.

I en radius av 1 000 kilometer gjorde trykkbølgen skader på vegetasjon og bygninger. Soppskyen steg 64 km til værs, ifølge Wikipedia.

Det var 900 km fra sprengningsstedet til Vardø i Finnmark. Lysglimtet ble sett i Vardø, men ingen skader ble registrert, ifølge Wikipedia.

Fortsatt kaldt Replikaen av den voldsomt kraftige atombomba blir stilt ut i ei tid hvor Russlands bånd til Vesten blir tynnere og tynnere.

Etter at landet annekterte Krim-halvøya, kriger i Ukraina og støtter prorussiske separatister i Øst-Ukraina, har medført at EU har innført økonomiske sanksjoner mot Russland. Dette har skapt et giftig forhold mellom Russland og Vesten.

Sovjetunionen og USA, som samarbeidet om å kjempe mot Nazi-Tyskland, ble etter krigen fanget i en global kamp for internasjonal innflytelse.

En av konkurransene dem imellom under Den kalde krigen var å lage de kraftigste bombene, selv om de visste at dersom noen «trykket på den røde knappen», ville det innebære ubegripelige ødeleggelser for begge sider.

- Denne bomba, den kraftigste av sitt slag, hjalp land å jobbe mot fred, sa Mikhail Bayaskhalanov, en guide på utstillinga i Moskva.

SELFIE: En mann tar her selfie foran den kraftigste atombomba noen gang detonert. Foto: Reuters / Maxim Zmeyev / NTB Scanpix
SELFIE: En mann tar her selfie foran den kraftigste atombomba noen gang detonert. Foto: Reuters / Maxim Zmeyev / NTB Scanpix Vis mer