- Da vi fjernet sukkeret fant vi sofistikert rakettutstyr

Nordkoreansk skip stoppet i Panamakanalen.

BLE STOPPET: Skipet «Chong Chon Gang» er nå fraktet til en havn i Manzanillo i Colón-provinsen, som fungerte som en militærbase for det amerikanske militæret under andre verdenskrig. Foto: Rodrigo Arangua / AFP Photo
BLE STOPPET: Skipet «Chong Chon Gang» er nå fraktet til en havn i Manzanillo i Colón-provinsen, som fungerte som en militærbase for det amerikanske militæret under andre verdenskrig. Foto: Rodrigo Arangua / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Panamas president, Ricardo Martinelli, opplyste tidligere i dag at tollmyndighetene har funnet materialer til raketter ombord på et skip som skal ha vært på vei fra Cuba til Nord-Korea.

Skipet ble stanset på vei gjennom Panamakanalen mandag kveld. Martinelli sa mandag kveld at myndighetene først mistenkte at det var narkotika ombord på skipet, skriver BBC Mundo.

- Vi hadde mistanke om at dette skipet, som kom fra Cuba og var på vei til Nord-Korea, muligens hadde narkotika ombord, så det ble hanket inn for inspeksjon og søk, sier Martinelli.

- Da vi begynte å fjerne lasten med sukker fant vi containere med det vi mener er sofistikert rakettutstyr, og det er ikke lovlig. Dette er en fredskanal, ikke en krigskanal, sier han.

Ville ikke samarbeide Martinelli opplyser at myndighetene nå har startet en massiv etterforskning etter de overraskende funnene.

Han forteller videre at mannskapet på skipet nektet å samarbeide med kystvaktene, og at kapteinen forsøkte å ta sitt eget liv da de ble stoppet.

- Verden må notere seg dette: du kan ikke bare frakte uklarertere våpen gjennom Panamakanalen, sier president Martinelli.

Skipet «Chong Chon Gang» skal ha blitt fraktet til en havn i Manzanillo i Colón-provinsen, som fungerte som en militærbase for det amerikanske militæret under andre verdenskrig. Alle de 35 ombord på skipet er arrestert.

Stille fra Nord-Korea Nord-Korea har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse eller reaksjoner etter at Martinelli fortalte om funnet, skriver avisa Panamá América. En talsmann for regjeringen i Sør-Korea har ifølge avisa uttalt at de vil «sjekke fakta» og gjøre en vurdering av situasjonen.

Skipet «Chong Chon Gang» ble bygget i 1977 og er 155 meter langt og 20 meter bredt, skriver britiske The Guardian. Ifølge avisa, som siterer nettsiden Ship Spotting, hører skipet hjemme i en havn i Namp'o, som ligger omtrent 50 kilometer fra Pyongyang.

Martinelli opplyser at myndighetene nå vil fortsette å laste av skipet for å avdekke mer nøyaktig hva som befinner seg ombord.

Sikkerhetsminister Jose Raul Mulino sier ifølge BBC Mundo, at regjeringen nå vil rådføre seg med FN for å finne ut hvem som skal håndtere saken hvis det bekreftes at det dreier seg om våpensmugling.

GJEMT UNDER SUKKER: Under en lag med sukker fant panamanske myndigheter det de mener er sofistikerte rakettsystemer. Foto: President Ricardo Martinellis twitterkonto
GJEMT UNDER SUKKER: Under en lag med sukker fant panamanske myndigheter det de mener er sofistikerte rakettsystemer. Foto: President Ricardo Martinellis twitterkonto Vis mer