- Da vi satte oss ned på mitt kontor, slappet vi godt av, begge to

- Jo, dette har nok vært min største dag som politiker. Det er en stor ære å ta imot så mange politiske ledere. Jeg tror jeg må vente noen dager, til etter at våre gjester har reist hjem, med å reflektere over hva Clintons besøk og toppmøtet i Oslo betyr for meg personlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somle-Bill sjarmerte Norge

Dette sier statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet på tampen av første maratondag av det historiske toppmøtet i Oslo.

- Jeg tror jeg kommer til å skrive noe om denne begivenheten i dagboka mi.

Det er en ære å være vert for så framstående gjester. Og det viktigste er ikke hva dette betyr for meg, men hva det betyr for Norge og for fredsprosessen, sier Bondevik.

Etter en arbeidsdag som allerede har vart fjorten timer, etter møter med ledere fra flere land, er Bondevik forsatt full av energi og utnytter tida maksimalt, som vanlig: På telefon på vei fra Grand hotel til middag på Slottet forteller Bondevik Dagbladet om hvordan den store dagen har artet seg for ham.

- Være meg selv

- Jeg har forberedt meg til denne dagen ved å lese mye og sette meg godt inn i sakene. Og så har jeg tenkt at jeg må være meg selv og huske at de som kommer hit jo bare er mennesker, de også, sier Bondevik.

Hans dag startet ved femtida i går da han sto opp på Radisson SAS Airport Hotel på Gardermoen. Deretter bar det til den militære flyplassen hvor han tok imot USAs president Bill Clinton klokka 06.18.

- Da jeg sto og ventet på Clinton, følte jeg spenning og ydmykhet. Men jeg har jo møtt Clinton flere ganger før, så nervøsiteten forsvant fort. Da vi satte oss ned på mitt kontor, slappet vi godt av, begge to, sier Bondevik til Dagbladet.

Klokka 11.30 - en halvtime forsinket - mottok han Clinton på sitt kontor. Som alle kunne se på TV, var det utsikten over Oslo Bondevik først viste sin gjest. Han pekte mot Holmenkollen, der Clinton var for 30 år siden, og til Gamle Aker kirke, der Bondeviks sønn ble gift. Og så pekte Bondevik naturligvis på Ullevaal stadion, der han så cupfinalen mellom Brann og Rosenborg søndag.

- Jeg fortalte om min fotballinteresse, mens Clinton først og fremst er interessert i golf, sier Bondevik.

God kjemi

Etter de politiske samtalene med begge ledernes delegasjoner til stede, hadde Clinton og Bondevik noen minutter sammen under fire øyne.

- Vi snakket om personlige spørsmål, men det synes jeg bør være mellom oss, sier Bondevik, som allerede etter møtet med Clinton i New York nylig fortalte om den gode kjemien han har med USAs president.

- Grunnen til at vi har fått så god kontakt, er vel at vi tilhører samme generasjon og har mange felles verdier. Vi er begge opptatt av den tredje veien i politikken, dvs. balansen mellom sosialistisk regulering og ekstrem kapitalisme, forteller Bondevik entusiastisk.

Han brukte storparten av morgentimene til å ta seg av den mest celebre gjesten, president Bill Clinton, fra de møttes på rød løper på Gardermoen grytidlig, og til de skiltes midlertidig etter lunsjen på Slottet.

Men innimellom ønsket han Leah Rabin, den myrdede Yitzhak Rabins enke, velkommen til Oslo. Så møtte han den nåværende statsministeren i Israel, Ehud Barak, til politiske samtaler.

På ettermiddagen sto flere gjester i kø, først og fremst Yassir Arafat og Russlands nye statsminister Vladimir Putin, som besøker Norge for første gang.

Clinton stjal showet

Etter norske forhold er ikke Kjell Magne Bondevik noen heimføding. Han vet å føre både seg og en sigar, og det synes på ham at han ikke vantrives i rollen som statsminister. Derfor er han ikke noen håpløs målestokk når man skal vurdere Bill Clintons mye omtalte utstråling. Men det må bare innrømmes, etter å ha observert dem begge «live» på tre meters hold i 15 minutter i går: Selv i høyvannsbukser og litt for trang dress framstår Clinton, denne sosiale begavelsen fra et lett lurvete småborgerskap i Sørstatene, akkurat så uselvisk og ublasert sjarmerende som gjetordene om ham har fortalt.

For om Bondevik er aldri så nyklipt og kry over å være vert for den første sittende amerikanske president som besøker Norge: Ved siden av den nesten hollywoodsk scenevante og forbløffende høyreiste Clinton virket en velopplagt Bondevik nesten fargeløs.

Men da skal det i rettferdighetens navn sies at det er rått parti å skulle matche Clinton foran internasjonal presse - på moldeengelsk.

«Jeg fort

alte om min fotballinteresse, mens Clinton først og fremst er interessert i golf.»