1,2 METER PARYKKHÅR: Vilde Ballovarre (8) kvittet seg med fire lenger som alle var cirka 30 cm lange, altså nærmere 1,2 meter hår. Nå håper hun flere gjør det samme. Foto: Privat.
1,2 METER PARYKKHÅR: Vilde Ballovarre (8) kvittet seg med fire lenger som alle var cirka 30 cm lange, altså nærmere 1,2 meter hår. Nå håper hun flere gjør det samme. Foto: Privat.Vis mer

Da Vilde (8) skulle klippe seg, ble frisøren tatt på senga

- Det er mange som har sykdommer som gjør at de mister håret, sier åtteåringen, som håper flere gjør som henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En veldig liten handling kan bety mye for andre. Det har Vilde Ballovarre (8) fra Tromsø skjønt til fulle.

Da hun var til frisøren for å klippe seg kort denne uka, sørget hun for å samtidig donere bort alt håret sitt.

- Jeg hadde sett om ei som gjorde det på NRK-super, forklarer åtteåringen på telefon til Dagbladet.

Vil at andre skal gjøre det Nå har hun hår til litt nedenfor skuldrene. Før nådde det nesten ned til rumpa. Totalt utgjorde håret 1,2 meter med fint blondt hår, som nå kommer kreftsyke og personer med hårsykdommer til gode.

Egentlig er 8-åringen litt sjenert av seg, men hun går likevel med på å snakke med Dagbladet. Hun er nemlig opptatt av at flere skal gjøre det samme.

- Det er mange som har sykdommer som gjør at de mister håret, sier hun.

Stolt Avgjørelsen om å donere håret ble tatt like i forkant av frisørbesøket, og frisøren på Pyramiden i ishavsbyen ble tatt litt på senga, skal man tro åtteåringen.

- Hun måtte ta en telefon og sjekke hvordan man gjorde det.

Pappa Jon Ballovarre er stolt over datterens avgjørelse, som først ble omtalt av iTromsø.no.

- Hun er både stolt og kry. Hun prater mye om at det går til en god sak og at hun kan hjelpe andre ved å gjøre det sånn, sier han.

Han synes det er bemerkelsesverdig at en åtteåring kom på ideen helt selv.

- Så det er ikke bare hun som er stolt, det er foreldrene også, sier han.

Mye positiv feedback Etter at iTromsø omtalte saken tidligere i dag, har de positive tilbakemeldingene strømmet inn på sosiale medier.

- En del av venninnene hun er ute og leker med er kjempestolt og synes det er tøft det hun har gjort, sier Ballovarre. 

Det synes også frisør Guro Andreasen ved MM-salong, som klippet henne. Det er første gang hun gjør en slik jobb.

- Det har blitt mer av det i det siste, men det er første gang jeg har opplevd det. Det er utrolig tøft gjort av en 8-åring. Jeg tror ikke jeg hadde turt det, sier frisøren til iTromsø.

Flere saker Håret til Vilde ble donert til hårsenteret Apollo for parykkmaking. Hun er ikke den eneste som har valgt å donere hår til parykkmaking for sjuke.

Dagbladet har tidligere skrevet om åtteåringen Leonora fra Kongsvinger, som besluttet å gjøre det samme. Oppland Arbeiderblad har på sin side omtalt Mia (12), mens NRK har skrevet om Maren (10)

LANGT: Håret til Vilde var svært langt før frisørbesøket, men går nå til litt over skuldrene. Foto: privat.
LANGT: Håret til Vilde var svært langt før frisørbesøket, men går nå til litt over skuldrene. Foto: privat. Vis mer

Kreftforeningen synes det er stas å høre om Vildes valg - selv om de ikke nødvendigvis vil oppfordre andre barn til å gjøre det samme.

- Det har vært en del sånne saker de siste par årene. Fellesnevneren er ofte at de som gjør det har opplevd kreft i nære relasjoner.
Dem som får kreftbehandling mister som oftest håret, og da er det mulig at håret de donerer kommer dem til nytte. Når yngre barn gjør dette for å vise sin støtte og sympati, viser det flotte holdninger, sier pressekontakt Erik Vigander i Kreftforeningen.

STOR ENDRING: Vilde blir foreviget mens hun sitter i frisørstolen. Her har hun nettopp mistet mer enn en meter hår. Foto: Privat.
STOR ENDRING: Vilde blir foreviget mens hun sitter i frisørstolen. Her har hun nettopp mistet mer enn en meter hår. Foto: Privat. Vis mer