Da Vinci i Ås

I morgen starter arbeidet med å bygge Leonardo da Vincis bru - Vebjørn Sands hjertebarn - over E18 i Ås kommune utenfor Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYGÅRSDSKRYSSET I ÅS (Dagbladet): Foreløpig er det ikke mye som minner om Istanbul i et marståkete veikryss i en norsk småkommune.

Når Leonardo da Vincis bru åpner for fotgjengere og syklister til høsten, vil de bevege seg over det som en gang i tida skulle vært en bru fra Istanbul havn og over til Pera - også kalt det «Det gylne horn». Brua ble aldri bygd, fordi den tyrkiske sultanen Bajazet II ble skremt av dimensjonene og den dristige konstruksjonen.

Nå tar Vegvesenet i Akershus på seg oppgaven med å oppføre da Vincis mesterverk for aller første gang.

Siste store

- Prosjektet har en lang historie, og jeg tror nok det blir det siste av denne typen jeg gjør på en stund, sier Vebjørn Sand.

Han bor for tida i New York, men er hjemom for å legge siste hånd på verket før byggestart i morgen. Etter Trollslottet i Holmenkollen, Fredsstjernen på Gardermoen og nå sist Leonardo-brua på Ås jobber han konsentrert med maling og tegning i verdensmetropolen.

Prosjektet har hatt en kostnadsramme på 12 millioner kroner, og blir ikke dyrere enn ei ordinær bru. Vebjørn har selv sørget for tre millioner. Det har han fått til ved å selge et Leonardo-sertifikat og et litografi for til sammen 15 000 kroner per stykk, i tillegg til noe egenkapital og sponsormidler. Snart har 150 personer kjøpt sertifikatet. Med på kjøpet får de inngravert navnet sitt i en bautastein ved siden av.

Åpning på høsten

- Brua åpner 1. november, forteller byggeleder Helge Bang. I morgen settes spaden i jorda, og etter hvert kommer de enorme limtrekonstruksjonene som den 100 meter lange brua skal bygges over, fraktet ned fra Moelven.

Innbyggerne i Ås kommune kan begynne å glede seg til å få skiftet ut brua som er kåret til Norges styggeste.

Selv om det fortsatt er et stykke mellom E18 og Istanbul havn, blir det kanskje en glede i seg selv å tenke på at Nygårdskrysset i Ås har noe som sultan Bajazet II ikke ville ha.