REDNINGSMANN: Da marerittet på Zefyros-stranda var over hadde han på egenhånd hentet 20 etiopiske og syriske flytkningene opp av det frådende havet. Men selv ikke han kunne redde alle. Foto: AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS / NTB SCANPIX
REDNINGSMANN: Da marerittet på Zefyros-stranda var over hadde han på egenhånd hentet 20 etiopiske og syriske flytkningene opp av det frådende havet. Men selv ikke han kunne redde alle. Foto: AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS / NTB SCANPIXVis mer

Da Wegasi og de 92 andre holdt på å drukne, kastet Antonis seg ut i bølgene og ble den store helten

- Båten gikk i oppløsning som papir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har «båtflyktningene» blitt et begrep som er på alles lepper, og den menneskelige katastrofen som utspiller seg i Middelhavet får oppmerksomhet fra hele verden.

Bilder, som det av det livløse barnet som løftes ut av en båt etter forliset utenfor Rhodos for en uke siden, vekker følelser som fortvilelse og bunnløs sorg.

Samtidig fylles kommentarfeltene her hjemme av ytringer som «la dem drukne», men det finnes også håp og helter midt oppe i alle grusomhetene. En av dem er soldaten Antonis Deligiorgis.

I oppløsning Han hadde akkurat levert sine to barn i skolen, og satt sammen med kona på en kafé da båten som skulle bringe 93 flytkninger vekk fra krig, sult og katastrofe gikk på grunn på de spisse steinene utenfor den greske ferieøya Rhodos. Alt gikk galt i en voldsomt tempo.

BARN: Bilder, som det av det livløse barnet som løftes ut av en båt etter forliset utenfor Rhodos for en uke siden, vekker følelser som fortvilelse og bunnløs sorg. Foto: Argiris Mantikos/Eurokinissi/NTB Scanpix
BARN: Bilder, som det av det livløse barnet som løftes ut av en båt etter forliset utenfor Rhodos for en uke siden, vekker følelser som fortvilelse og bunnløs sorg. Foto: Argiris Mantikos/Eurokinissi/NTB Scanpix Vis mer

- Båten gikk i oppløsning i løpet av minutter. Det var som om den var laget av papir. Jeg tenkte ikke nøye igjennom hva jeg skulle gjøre. Jeg gjorde bare det jeg måtte, sier han til The Observer.

Fem minutter etter at Deligioris forlot kafeen var han i vannet, og da marerittet på Zefyros-stranda var over hadde han på egenhånd hentet 20 etiopiske og syriske flytkningene opp av det frådende havet. Men selv ikke han kunne redde alle.

Tre mennesker mistet livet denne formiddagen. En mann, en kvinne et lite barn.

OMKOM: Minst tre mennesker mistet livet i forliset utenfor Rhodos, én mann, én kvinne og ett barn. Foto: AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS / NTB Scanpix
OMKOM: Minst tre mennesker mistet livet i forliset utenfor Rhodos, én mann, én kvinne og ett barn. Foto: AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS / NTB Scanpix Vis mer

Deligiorgis forteller at han dro nytte av sin militære overlevelsestrening, men at forholdene likevel var vanskelige.

- Jeg husker at jeg så en mann dø. Han kavet med armene og klarte ikke å puste. Selv om jeg forsøkte klarte jeg ikke å nå ham. Bølgene var så store, og de bare fortsatte å komme, sier han.

Reddet En av de Deligiorgis trakk ut av Middelhavets bølger mandagen for en uke siden, var kvinnen på bildet - 24 år gamle Wegasi Nebiat. Etter redningsaksjonen ble hun fraktet til sykehus hvor hun ble behandlet for lungebetennelse.

- Jeg er så glad. Vi er ikke sikre på hva vi vil gjøre, men vi håper vi kan reise videre gjennom Europa. Jeg husker ikke så mye av selve redningsaksjonen annet enn at jeg var i vannet og at jeg var veldig redd. Jeg føler meg heldig. Jeg har familie hjemme, og jeg er heldig som kom meg hit, sier hun til den engelske avisa Daily Mail.

MISTENKER MØRKETALL: Nærmere 2.000 flyktninger har så langt i år mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, men mørketallene regnes å være mye større.  Foto: AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS / NTB SCANPIX
MISTENKER MØRKETALL: Nærmere 2.000 flyktninger har så langt i år mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, men mørketallene regnes å være mye større. Foto: AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS / NTB SCANPIX Vis mer

I dagene etter forliset ble det klart at en annen kvinne Deligiorgis reddet fødte en sønn på et sykehus på Rhodos. Kvinnen ønsket å være anonym, men ifølge The Observer akter hun å kalle opp barnet sitt etter redningsmannen.

Viser solidaritet FNs generalsekretær, Italias statsminister og EUs utenrikssjef går mandag om bord i et marinefartøy i Middelhavet for å vise solidaritet med båtflyktningene.

Ban Ki-moon, Matteo Renzi og Federica Mogherini seiler ut fra Sicilia en drøy uke etter at 750 mennesker druknet i den hittil verste flyktningkatastrofen i Middelhavet. Noen dager tidligere døde over 450 mennesker i to andre forlis utenfor Libyas kyst.

Om bord på det italienske fartøyet San Giusto skal trioen «evaluere situasjonen og hjelpe til med å sikre europeisk solidaritet for innsatsen som gjøres for å redde livene til migranter som krysser Middelhavet», heter det i en pressemelding fra EU.

Nærmere 2.000 flyktninger har så langt i år mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, men mørketallene regnes å være mye større. Dødstallene har steget etter at det EU-ledede grensepatruljeringsoppdraget Triton erstattet den italienske søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum på tampen av fjoråret. Det skriver NTB.