BLE TATT AV ULV: Den lille dvergdachsen Theodor ble søndag drept av en ulv utenfor familiens hjem på Åsnes i Hedmark. Statens Naturoppsyn har vært på gården og funnet spor fra to ulver, ifølge avisa Glåmdalen. Foto: Privat
BLE TATT AV ULV: Den lille dvergdachsen Theodor ble søndag drept av en ulv utenfor familiens hjem på Åsnes i Hedmark. Statens Naturoppsyn har vært på gården og funnet spor fra to ulver, ifølge avisa Glåmdalen. Foto: PrivatVis mer

Dachsen Theodor ble drept av ulv

- Han gikk antakelig imellom for å passe på valpen Wilma, sier matfar Geir Sæther.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille dvergdachsen Theodor (7) kom til familien Sæther som toåring. Omplasseringshunden fant seg godt til rette hos familien på Åsnes i Hedmark, og ble blant annet bestekamerat med familiens kastrerte hannkatt.

- Han har nesten vært som et familiemedlem og blitt med oss over alt, forteller matfar Geir Sæther.

Sæther forteller at Theodor også gikk godt overens med andre hunder, særlig datteren May-Liss sin nye valp, Wilma.

- Tatt av ulv Det var derfor helt uproblematisk å sende de to hundene ut samtidig for lufteturer på gårdsplassen. Men på søndag endte lufteturen tragisk for lille Theodor.

- Rundt klokka sju på kvelden ville han ut, og vi slapp ham ut sammen med Wilma. Vi hørte noe bjeffing, men reagerte ikke på det for det er ikke unormalt. Men da Wilma litt seinere kom på døra og ville inn, var ikke Theodor der. Han pleier alltid å følge rett etter henne, men han kom ikke og det var helt stille, sier Sæther.

I ØSTMARKA: Denne ulven ble fotografert av et viltkamera i Østmarka tidligere i år.
I ØSTMARKA: Denne ulven ble fotografert av et viltkamera i Østmarka tidligere i år. Vis mer

Han fant derfor fram lommelykta og gikk ut for å leite etter den lille firbeinte.

- Borte var han, og allerede da hadde jeg ei mistanke. Det lå noen centimeter med snø på bakken, og snart så jeg noen spor som med en gang fikk meg til tenke at han måtte ha blitt tatt av ulv, forteller Sæther.

Spor fra to ulver I går var Statens Naturoppsyn (SNO) hjemme hos familien og bekreftet mistanken. Spora på gårdsplassen stammet fra ulv.

Og rovviltkontakt Willy Dambakken i SNO var ikke i tvil om hva som hadde skjedd.

- Her er det to ulver som har kommet nordfra. De har fulgt veien nedover til eiendommen, tatt bikkja og gått samme vei tilbake igjen, sier Dambakken til Glåmdalen som først omtalte saken.

SAVNES: Omplasseringshunden Theodor var høyt elsket av familien Sæther og vil bli dypt savnet. Foto: Privat
SAVNES: Omplasseringshunden Theodor var høyt elsket av familien Sæther og vil bli dypt savnet. Foto: Privat Vis mer

Geir Sæther har også en egen teori om hva som skjedde:

- Jeg regner med at Theodor gikk mellom ulven og valpen Wilma, for å passe på henne. Katten vår og Wilma er ikke helt på nett, og da pleide Theodor nemlig alltid å gå i mellom.

I kontakt med oppdretter Tapet av Theodor er tungt for familien.

- Dette er sorg på flere måter. Det er trist og vondt, sier Sæther, som har gitt opp håpet om å finne Theodor.

- Vurderer dere å få dere en ny hund, da?

- PASSET PÅ: Theodor passet godt på valpen Wilma (bildet), ifølge matfar Geir Sæther. Foto: Privat
- PASSET PÅ: Theodor passet godt på valpen Wilma (bildet), ifølge matfar Geir Sæther. Foto: Privat Vis mer

- Haha, vi har en diskusjon om det nå, og kona mi er i kontakt med en oppdretter allerede. Vi vi jo ha en hund, men tanken på å ha den i bånd hele tida er ikke så fristende, så derfor er jeg delvis imot det. Men vi får se hva som skjer når vi kommer over det største sjokket, sier Sæther.

Ulv på nært hold Sæther er ikke den eneste hundeeieren som har fått ulv nært på seg. Dagbladet skrev tidligere i år om hvordan partisekretær Raymond Johansens hund Xavi ble jaget av en ulv i Østmarka.

- Xavi løp over en liten skråning, men kom fort løpende tilbake i en voldsom fart, med ulven i hælene. Ulven var ikke mer enn 20-30 meter unna, fortalte Johansen til Dagbladet.

Andre har vært like uheldige som Sæther. Hunden til Oddbjørn Rosendal (63), Wendy ble på nyåret drept av en ulv i samme område.

Etter å ha funnet sin døde venn, tok 63-åringen kontakt med Statens Naturoppsyn. Der er de ikke i tvil om at Wendy ble drept av ulv.

Det var første gang en ulv har tatt liv i Oslo, ifølge Jan Huseklepp Wilberg, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Oslo og Akershus.