Dæhlie fronter MS-kampanje

Mor og sønn, Bjørg og Bjørn Dæhlie, er frontfigurer i en ny kampanje fra MS-forbundet. De vil ha økt kunnskap om den alvorlige muskelsykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sto Bjørg Dæhlie (67) fram på NRK og fortalte om sykdommen hun har slitt med siden sønnens jubelår på Lillehammer i 1994.

- Bjørn har valgt å bruke navnet og ansiktet sitt i en kampanje som vi i MS-forbundet startet på Birkerbeiner-rennet i dag. Det er en del av det vi kaller MS-stafetten. Målet er å øke kunnskapen om sykdommen og samle inn litt penger til videre forskning, sier Bjørg Dæhlie til Dagbladet.

Beslutningen om å stå fram med sykdommen tok de sammen.

- Opp av rullestolen

Bjørg Dæhlie synes det er viktig å fokusere på at livet ikke er over, selv når man får en så alvorlig sykdom som MS.

- Det er fullt mulig å fortsette å jobbe, bare man får tilrettelagt arbeidsdagen. MS gir ofte en veldig trøtthetsfølelse, men hvis arbeidsgiveren har respekt for at man kan ta pauser, er det mulig å fortsette i fullt arbeid med sykdommen.

Selv jobbet hun i tre år etter diagnosen, men i dag er hun avhengig av rullestol i hverdagen. Men kjemper seg ut av dem så ofte hun kan.

- Det er viktig å trene de musklene som ikke er rammet. Det er alltid noen små mål å strekke seg etter.

- Har du lært noe om det å trene av Bjørn?

- Nei, det er vel ikke lett å sammenlikne. Bortsett fra på et område. Da Bjørn trente på det verste, så var han veldig opptatt av å pushe på detaljer. Det samme kan du si at jeg er. Det er små mål, og små muskelgrupper jeg jobber hardt med.

- Ellers er det jo trening på helt ulike nivåer, smiler Bjørg.

Bjørn Dæhlie er enig.

- I all trening gjelder det å ha nøyaktig instruksjon i hva man skal gjøre. Og det å sette seg klare treningsmål betyr mye, sier Bjørn, som håper at hans bidrag til kampanjen kan øke kunnskapen rundt MS.

- Lyst på livet

- MS er en skummel sykdom. Og det er selvfølgelig leit å se det at mor bare blir dårligere og dårligere. Samtidig er hun så blid og positiv. Hun greier å se lyst på livet, selv med store begrensninger. Jeg ser jo også andre eldre som trener, og er i full fart. Men dessverre så er jo det å være i god form ingen selvfølge.

Det verste for familien Dæhlie er usikkerheten rundt MS.

- Jeg vet jo aldri hva morgendagen bringer. Og det er ofte denne usikkerheten som er vanskelig for mange å takle, sier Bjørg.

Bjørn er enig.

- Det verste er at man vet så fryktelig lite om den. Det virker ikke som det er status å forske på en sykdom som kommer sakte snikende, så jeg håper det kan bli fokusert litt mer på akkurat det, sier Bjørn Dæhlie.

Perspektiver

- Er MS arvelig?

- Nei, så vidt vi vet, så er det ikke mye større sjanse for å få MS selv om man har noen i familien som har den. En ting er å få MS i mors alder, når man har levd største delen av livet sitt. Men mange får jo MS i 20-årsalderen. Det er grusomt. Det finnes mange skjebner rundt omkring. Det gir litt perspektiver.