Dæhlie må punge ut med 50 000 for ulovlig trefelling

- Noen vil si at beløpet er altfor lite, andre altfor stort.

BØTELEGGES: Bjørn Dæhlie må ut med 50 000 kroner i bot for trærne han hogde på denne tomta på Jessheim, uten tillatelse, i vinter. Mandag formiddag sa skikongen til Dagbladet at han var «ferdig med saken». Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BØTELEGGES: Bjørn Dæhlie må ut med 50 000 kroner i bot for trærne han hogde på denne tomta på Jessheim, uten tillatelse, i vinter. Mandag formiddag sa skikongen til Dagbladet at han var «ferdig med saken». Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag var hovedutvalget (formannskapet, red.journ.) i Ullensaker kommune i Akershus på befaring på tomta der Dæhlie i januar ulovlig hogde ned flere vernede epletrær.

På et møte som nettopp er avslutta ble det bestemt at den tidligere skikongen bøtelegges med 50 000 kroner.

- Noen vil si at beløpet er altfor lite, og andre vil si at beløpet er altfor stort. Vi kom fram til at epletrærne hadde begrensa levetid, og måtte ha blitt hogd uansett. Dæhlie burde ha søkt før han felte trærne, og får derfor et forelegg på 50 000. Vi var alle enige om det, sier ordfører i kommunen, Harald Espelund, til Dagbladet.

- Stikker hodet i sanden Det var rådmannen i kommunen som hadde innstilt på 50 000 kroner i bot for overtredelsen i det som beskrives som Jessheims eldste hage.

Flere Frp- og Høyrepolitikere mente det var en «latterlig» sum.

- Vi må forankre forseelsen i regelverket og se hvilken sats som skal brukes. Vi i Høyre er samlet om dette. Vi bryr oss ikke om hvorvidt grunneieren heter Bjørn Dæhlie, eller noe annet. Men jeg har noen spørsmål til administrasjonen i forhold til rådmannens fortolkning, sier Ketil Nordengen (H) til lokalavisa Romerikes Blad.

Espelund sier til Dagbladet at formannskapet var enstemmig i avgjørelsen.

- Vi stikker hodet litt i sanden, og i slike saker er det greit å være enige så mye som mulig. Det var viktig at vi var noenlunde enige, slik at det ikke oppstår noen politisk strid, sier ordføreren.

- Alle bør berømme ham Den tidligere langrennsløperen kjøpte den verneverdige eiendommen Storgata 3 på Jessheim den 1. januar i år, og tre uker seinere felte han alle grantrærne og bjørketrærne på eiendommen uten å ha søkt om tillatelse på forhånd.

Kommunen ba ham stanse all hogst, hvorpå Dæhlie ettermiddagen den 22. januar svarte at han ikke skulle felle noe mer. Morgenen etter ble likevel alle epletrærne på tomta hogd ned.

Dæhlie, som eier tomta, har planer om å bygge leiligheter på stedet hvor han hogde trærne.

Det får han mest sannsynlig fortsatt lov til.

- Det var ikke en del av dagens debatt, men ved tidligere anledninger har Dæhlie gitt utrykk for at han har spennende og flotte planer for kommunen. Han er opptatt av å gjøre Jessheim til et attraktivt sted - alle bør berømme ham for det. Han er en kjemperessurs for kommunen og vi ønsker å beholde ham her, sier Espelund.

Ville utfallet vært annerledes dersom saken ikke gjalt Bjørn Dæhlie?

- Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Det har med å gjøre at han i andre, tidligere sammenhenger har fremmet positive forslag til og for Jessheim by, sier ordføreren.

Han forteller at det vil ta opp mot et år før det er endelig bestemt om Dæhlie faktisk får bygge på tomta.

Dæhlie beklaget nedhoggingen i februar. Han forklarte til Dagbladet at han misforstod brevet fra kommunen.

- Var ikke klar over restriksjonene - Jeg var ikke klar over at det var restriksjoner om felling av grantrær og bjørk. Situasjonen er den at jeg hogde ned grantrærne og bjørketrærne på eiendommen uten å søke om dette på forhånd, og det beklager jeg. Da kommunen sa at jeg ikke skulle felle flere store trær, trodde jeg det var lindetrærne de viste til, ikke epletrærne. Lindetrærne lot jeg stå, sa Dæhlie.

Nå forteller den tidligere langrennsløperen at han har kommet seg videre etter konflikten.

- Jeg er egentlig ferdig med denne saken, sa Dæhlie mandag formiddag.