Dag Erik Pedersen klar for OL

OL-programlederne forbereder seg med blåbærtur, sene kvelder og pugging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : Dag Erik Pedersen skulle være programleder i Oslo under Beijing OL, men da han fikk hjerteinfarkt 30. juni spøkte det for sommerjobben.

- Jeg var til undersøkelse forrige uke og er erklært frisk, så programlederjobben gjenomføres som planlagt, sier Pedersen til Dagbladet.no på NRKs pressekonferanse i dag.

Pedersen vil prioritere jobben hos NRK for helsa sin skyld.

- Jeg må være flinkere til å kutte ned på andre ting, som turnering og foredrag, sier Pedersen.

Det er de 6. olymiske lekene Pedersen er med på, og for 5. gang er han programleder.

- OL er høydepunktet. Jeg gleder meg veldig, sier Pedersen som driver research og leser OL-historie for å forberede seg.

- Det er viktig at vi har pulsen på det som skjer i Beijing, særlig vi som er her i Oslo.

Pedersen har tro på at de norske gullvinnerne fra OL i Aten kan gjøre det godt i Beijing også. Han syns det hadde vært veldig gøy om Gunn Rita Dale hadde tatt gull.

- Glad jeg er i Oslo

En av dem som har vært med på OL-sirkuset flest ganger og som også tok del i lanseringen av NRKs dekning av OL i dag er Arne Scheie.

- Dette er mitt 20. OL. Første gang jeg var med var i 1972, sier Scheie som i år kommenterer 19 olymiske fotballkamper.

I år sitter Scheie i en kommentatorboks i Studio 1 i Oslo.

- For 20 år siden hadde jeg nok protestert, men nå er jeg glad for det, selv om jeg ikke får se det som skjer utenfor skjermen.

For å være forberedt holder han seg oppdatert om det som skjer. Han holder en knapp på Brasil og Argentina i herrefotballen, mens han naturligvis heier på Norges damelag.

Blåbærtur og sene kvelder

Hanne Marie Breivik og Andreas Hagen skal også være programledere i Oslo under OL. Line Andersen skal være programleder i Beijing.

De leser seg opp på både ordentlige ting og tøyseting.

- Vi som sitter her på Marienlyst bare rører, tuller Breivik som påstår at hun varmer seg opp til sendingene ved å gå på blåbærtur.

- Jeg har sendt samboer og barn til Sunnmøre sånn at jeg kan snu døgnet, forteller Hagen som skal sørge for nattsendingene fra klokken 1 og utover, som blant annet dekker øvelsene innen svømming og roing. 

Glade nattegjester 

Hagen tror det blir spesielt å jobbe natt, han mener det er viktig å skape et bra program også under nattsendingene, og er positivt overrasket over gjestene som sier ja takk til å være med.

- Når jeg sier at de må komme klokken halv ett sier de ja med det samme. Da må jeg si at det er faktisk halv ett om natten, men det er visst helt greit for gjestene som gjerne må være her i flere timer.

Breivik som jobber kveld og dag tror hun likevel må holde seg våken om natten for å følge med på det som skjer. Hun mener det vil bli slitsomt men gøy.

Line Andersen skal være programleder under åpningsseremonien, avslutningsseremonien og under friidrettsøvelsene og skal være på plass i Beijing.

- Det blir spesielt med en så pålitisk ladet åpningsseremoni. Det krever mye kunnskap så jeg har lest meg opp på det. Ting kan jo skje, sier Andersen.

- 15 % av forberdelsene kommer til nytte

Karen Marie Ellefsen er også en kjent OL-stemme. Hun har vært med på OL siden 1980.

- Dette blir mitt 7. sommer-OL. Det er merkelig med OL, det opptar hele nasjonen. Folk som ellers ikke er så interessert i sport blir intressert når det er OL. Dessuten viser vi mange idretter som ikke sendes på tv så ofte. Folk får øynene opp for synkronsvømming og vannpolo, ikke bare de tradisjonelle idrettene.

En så dreven OL-kommentator trenger kanskje ikke å forberede seg?

- Joda, det er like mye forberedelser som før. Friidrett er jeg vant til å kommentere ellers i året også, så det har jeg i blodet. I år skal jeg dessuten kommentere turn og det trenger jeg å forberede meg på,forteller Ellefsen.

Ellefsen ser på gamle sendinger, leser og samler biografier om utøverne.

- Jeg har et eget system hvor jeg lager store papp-plater med opplysninger. Å være godt forberedt er halve jobben. Under sending får man bruk for 15 % av opplysningene man har samlet, men man vet jo aldri hvilke 15 %.

Sendinger i TV, radio og internett

I Studio 1 på Marienlyst skal NRKs kjempesatsing styres under Beijing-OL. En HD-buss har kommet hele veien fra Oslo til Beijing og får snart selskap av 40 NRK-medarbeidere. I Oslo skal 150 personer jobbe med OL.

Både NRK1 og NRK2 vil være spekket med OL-sendinger, det samme gjelder de fem nettkanalene til NRK og P1 som er utropt til OL-radiokanal. 700 timer med sport skal det bli i alt under 16 OL-dager.

Men OL-sendingene skal inneholde andre ting enn bare sport. Ingerid Stenvold bidrar med innslag fra turer rundt om i Beijing og Christian Nitsche Smith har laget reportasjer tidligere i sommer i Kina av en mer humoristisk karakter.

Redaksjonssjef Sjur Molven er klar på at NRK vil rapportere fra eventuelle andre hendelser som kan intreffe med tanke på protester mot brudd på menneskerettighetene.

- Vi er forberedt på det. Vi har en egen nyhetsmedarbeider i Beijing, men sporten er parat hvis det trengs.