Dag Halvorsen er død

Den omstridte journalisten ble 72 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mangeårig utenrikskorrespondent Dag Halvorsen er død, 72 år gammel, melder NRK og NTB.

Halvorsen var korrespondent for NRK og Arbeiderbladet samt Danmarks Radio. Før det var han Norden-korrespondent for østeuropeiske medier. De siste åra har han vært bosatt i Beograd.

«Intellektuell marxist»

Han var sønn av Ida Halvorsen, som var aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen under krigen, og dikteren Gunnar Reiss-Andersen.

Selv kom Halvorsen til å beskrive seg som «intellektuell marxist» og gikk fra Arbeiderpartiet til nydannede Sosialistisk Folkeparti ved splittelsen i 1961. Han vendte seinere tilbake til Ap.

Halvorsen snakket en rekke språk helt flytende, blant dem polsk, italiensk, serbokroatisk, engelsk og tysk, og tok magistergrad i polsk litteratur i 1965.

«Nordmann fra Krakow»

I tida da han var korrespondent, hadde han base i Warszawa og Wien og utviklet sterke bånd til Polen og medlemmer av landets kommunistledelse, han kalte seg etter hvert «en nordmann fra Krakow».

Båndene til kommuniststyret skulle få konsekvenser. Da Lech Walesa ble tildelt Nobels fredspris i 1983, nektet Halvorsen å intervjue fredsprisvinneren, med begrunnelsen at forholdet til de polske makthaverne ville bli uholdbart dersom han intervjuet den opposisjonelle stålarbeideren og Solidaritet-lederen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer