Dag Halvorsen er død

Den omstridte journalisten ble 72 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mangeårig utenrikskorrespondent Dag Halvorsen er død, 72 år gammel, melder NRK og NTB.

Halvorsen var korrespondent for NRK og Arbeiderbladet samt Danmarks Radio. Før det var han Norden-korrespondent for østeuropeiske medier. De siste åra har han vært bosatt i Beograd.

«Intellektuell marxist»

Han var sønn av Ida Halvorsen, som var aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen under krigen, og dikteren Gunnar Reiss-Andersen.

Selv kom Halvorsen til å beskrive seg som «intellektuell marxist» og gikk fra Arbeiderpartiet til nydannede Sosialistisk Folkeparti ved splittelsen i 1961. Han vendte seinere tilbake til Ap.

Halvorsen snakket en rekke språk helt flytende, blant dem polsk, italiensk, serbokroatisk, engelsk og tysk, og tok magistergrad i polsk litteratur i 1965.

«Nordmann fra Krakow»

I tida da han var korrespondent, hadde han base i Warszawa og Wien og utviklet sterke bånd til Polen og medlemmer av landets kommunistledelse, han kalte seg etter hvert «en nordmann fra Krakow».

Båndene til kommuniststyret skulle få konsekvenser. Da Lech Walesa ble tildelt Nobels fredspris i 1983, nektet Halvorsen å intervjue fredsprisvinneren, med begrunnelsen at forholdet til de polske makthaverne ville bli uholdbart dersom han intervjuet den opposisjonelle stålarbeideren og Solidaritet-lederen.

På tross av at han en tid fikk Polen-karantene av NRK, fikk han fortsette som korrespondent.

Dag Halvorsen var bror av mangeårig NRK-radiostemme Gry Waage.

«EN NORDMANN FRA KRAKOW»: Utenrikskorrespondent Dag Halvorsen, her på et bilde fra 1980.