LANG KAMP: F.v. Arnt og Dag Olav Stensland vant til slutt. Etter at Stavanger kommune ble klaget inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, som konkluderte med Dag Olav hadde blitt diskriminert, snur de nå i saken og tildeler han ny boligtomt. Foto: Tomas Alf Larsen
LANG KAMP: F.v. Arnt og Dag Olav Stensland vant til slutt. Etter at Stavanger kommune ble klaget inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, som konkluderte med Dag Olav hadde blitt diskriminert, snur de nå i saken og tildeler han ny boligtomt. Foto: Tomas Alf LarsenVis mer

Dag Olav får endelig drømmetomta

Etter at Likestillingsombudet mente at Stavanger kommune diskriminerte utviklingshemmede Dag Olav, får han nå ny tomt av kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en lang kamp kan utviklingshemmede Dag Olav Stensland endelig juble. I februar 2010 ble Dag Olav tildelt kommunal selvbyggertomt av Stavanger kommune. Denne ble trukket tilbake etter at kommunen oppdaget at han hadde utviklingshemning.

Etter at Stavanger kommune ble klaget inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, som konkluderte med Dag Olav hadde blitt diskriminert, snur de nå i saken og tildeler han ny boligtomt.

Vil bygge hus - Det er veldig gode nyheter for oss. Nå skal vi komme i gang med å bygge så snart det lar seg gjøre, vi må bare finne tid til prosjektet, sier en meget glad far, Arnt Stensland, til Dagbladet.

Ble stoppet Dag Olav og hans familie ønsket ham ut av et bofellesskap hvor han vantrivdes, og planla å flytte til en rekkehusleilighet, som han hadde kjøpt gjennom en kommunal ordning. Handelen ble stoppet og saken har versert i nesten to år før familiens advokat fikk beskjeden.

- Vi fikk beskjed før helgen. Advokaten vår ringte på fredag og sa at kommunen hadde snudd i saken. De tilbyr oss en ny tomt like i nærheten av den tomten de trakk tilbake. Der skal vi nå bygge hus til Dag Olav, sier Arnt Stensland.

- Hvordan reagerte Dag Olav på den gode nyheten?

- Kjempekjekt - Han synes det er kjempekjekt at han nå skal få flytte i et eget hus. Det er bedre enn der han bor nå, sier faren.

De har fått to uker på å tenke seg om før de må melde tilbake til Stavanger kommune, men alt tyder på at de vil takke ja.

- Dag Olav er innstilt på å bygge seg et hus der. Sist vi var på befaring av området ga han uttrykk for at han likte seg der.

En del av totaltilbudet - I fjor hadde jeg satt av tid til prosjektet, men det gikk i vasken. Nå har jeg ikke satt av ferie, men vi må hive oss rundt og få det til. Vi er kjempeglade for at politikerne snudde, men de presiserte at dette bare er et tilbud om tomt. De sosiale tjeneste må han søke om senere, så dette er bare en del av et helhetlig forsvarlig tilbud for Dag Olav, sier faren.

Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), som klaget inn saken på vegne av Dag Olav og hans familie, er glad for avgjørelsen.

- Det er positivt at han har fått tilsvarende tomt som det kommunene tok fra han. Men hvis man snur på det, så skulle det bare mangle. Det er jo et regelverk som skal følges. Nå håper jeg at dette varsler at politikerne i Stavanger vil engasjere seg mer. Dag Olav har med dette fått en tomt, men de har ikke garantert for de sosiale tjenestene. Det må de gjøre, sier Jens Petter Gitlesen.

Avventer Direktør Per Haarr for Oppvekst og levekår i Stavanger kommune, sier at de avventer en søknad fra Dag Olav Stensland.

- Vi har som mål å gi han et så godt tilbud som vi kan ut fra behov og økonomi, sier Haarr.

- Sist denne saken var opp til behandling ble den vurdert som en stor utfordring økonomisk for Stavanger kommune. Har den sistuasjonen forandret seg?

- Ved en ny søknad må vi forholde oss til at han har fått tildelt denne tomten, så får vi ta det opp til ny vurdering når den tid kommer, sier Per Haarr i Stavanger kommune.