TUNG TREND: Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener at økningen i uføretrygdede er en tung trend å vende. Her ved arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap). Foto: SCANPIX
TUNG TREND: Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener at økningen i uføretrygdede er en tung trend å vende. Her ved arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap). Foto: SCANPIXVis mer

- Dag Terje Andersen er feig

På tide å kreve mer av de uføretrygdede, mener Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Samfunnet har blitt mer og mer preget av en kravmentalitet hvor folk tenker at de kan få rettigheter uten å bidra. Det må det bli slutt på, sier Frps Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet.no.

Han mener Arbeiderpartiet må finne tilbake til sitt gamle slagord «gjør din plikt — krev din rett».

- I stedet har man valgt slagord «alle skal med». Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen og resten av Arbeiderpartiet må bli tøffere, sier Tybring-Gjedde, som mener arbeidstakere må vise større fleksibilitet. Frp-politikeren mener Ap-ministeren vet hva han må gjøre, men at han ikke tør.

- Andersen er feig. Han vet at det er noe som må endres, men han tør ikke, sier Frp-politikeren.

IKKE MERKET NOE ENNÅ: - Foreløpig har vi ikke sett noen tall som viser at vi har økning i uførepensjonering på grunn av finanskrisen, men det er veldig viktig å følge utviklingen tett, sier statssekretær ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Laila Gustavsen, til Dagbladet.no. Foto: ARBEIDS- OG INKLUDERINGSDEPARTEMENTET.
IKKE MERKET NOE ENNÅ: - Foreløpig har vi ikke sett noen tall som viser at vi har økning i uførepensjonering på grunn av finanskrisen, men det er veldig viktig å følge utviklingen tett, sier statssekretær ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Laila Gustavsen, til Dagbladet.no. Foto: ARBEIDS- OG INKLUDERINGSDEPARTEMENTET. Vis mer

8.000 nye uføre
I dag skriver Dagbladet.no at professor i trygdemedisin ved Universitetet i Oslo, Bjørgulf Claussen, tror det kommer til å bli en dramatisk økning i uføre på grunn av finanskrisen.

I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Det vil i verste fall bety at over 343.800 mennesker vil gå på uføretrygd i Norge. Det er over 100.000 flere enn det bor i Bergen, som har 223 593 innbyggere. Claussen tror det kan bli enda flere.

- Pensjons og trygde-relaterte utgifter utgjør mer enn en tredjedel av stasbudsjettet, sier Tybring-Gjedde. Han viser til at cirka 700.000 mennesker til enhver tid er utenfor det ordinære arbeidstyrken.

- Ikke økonomisk bærekraftig
- Dette utgjør cirka 30 prosent av samtlige nordmenn mellom 18 og 65 år. Med andre ord, vi har etablert et 2/3-samfunn, sier Tybring-Gjedde. Han peker på at stadig flere nordmenn kommer senere ut i arbeidslivet grunnet lengre utdannelsesløp.

FORSKER PÅ ARBEID OG TRYGD: Bjørgulf Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv. Foto: UNIVERSITETET I OSLO.
FORSKER PÅ ARBEID OG TRYGD: Bjørgulf Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv. Foto: UNIVERSITETET I OSLO. Vis mer

- Når vi samtidig vet at stadig flere går av med pensjon før fylte 65 år, så er det åpenbart for de fleste at samfunnsutviklingen ikke er økonomisk bærekraftig, sier Frp-politikeren.

Han kritiserer perspektivmeldingen, som Kristin Halvorsen presenterte for to uker siden.

- I perspektivmeldingen hevder regjeringen av at norsk næringsliv og norske arbeidstakere er omstillingsdyktige. Dette er ikke korrekt, sier Tybring-Gjeddde.

Flere og flere på trygd
Stortingsrepresentanten mener trygdetallene øker på grunn av to hovedgrunner:

- Svært mange ansatte i bedrifter som nedlegges går fra ledighetstrygd over på uføretrygd før de til slutt går av med AFP, sier Tybring-Gjedde. Dette gjelder særlig arbeidstakere som har passert 50 år.

- KASTET BORT TID: - De siste tre årene har vært mulighetens tid når det gjelder å inkludere flere i arbeid. Det må man spørre seg selv hva som skjer når man får nedgangstider, sier tidligere arbeidsminister og KrF-leder Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Foto: Knut Falch / SCANPIX.
- KASTET BORT TID: - De siste tre årene har vært mulighetens tid når det gjelder å inkludere flere i arbeid. Det må man spørre seg selv hva som skjer når man får nedgangstider, sier tidligere arbeidsminister og KrF-leder Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Foto: Knut Falch / SCANPIX. Vis mer

- Nordmenn flest flytter nødig fra hjembygda, og legger hjørnesteinsbedriften ned produksjonen, så blir eldre arbeidstakere værende. De viser liten fleksibilitet. Finanskrisen vil åpenbart forsterke denne tendensen, sier Tybring-Gjedde.

Videre mener Frp-politikeren statlige omstillinger ikke har ført til ønsket frigjøring av arbeidskraft.

- Dette fordi at de som mister jobben svært ofte er ufaglærte, og at slike jobber er stadig vanskeligere å oppdrive, sier Tybring-Gjedde.

- Mange trygdede innvandrere
Den andre hovedårsaken mener Frp-politikeren er innvandring.

BRA ORDNING: - Jeg aksepterer ikke at det er ordningene det er noe galt med. Det er arbeidslivet som er for snevert. Det hjelper ikke å stille tøffere krav hvis det ikke er noe arbeidsliv å gå til. Da skaper du bare fattigdom, sier SVs Karin Andersen. Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.
BRA ORDNING: - Jeg aksepterer ikke at det er ordningene det er noe galt med. Det er arbeidslivet som er for snevert. Det hjelper ikke å stille tøffere krav hvis det ikke er noe arbeidsliv å gå til. Da skaper du bare fattigdom, sier SVs Karin Andersen. Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX. Vis mer

- Svært mange innvandrere fra ikke-vestlige land ender opp på trygd. Dette skyldes mange forhold; mangel på integrering, kulturelle utfordringer, språklige utfordringer, mangel på basis kunnskaper, sier Tybring-Gjedde, som hevder at mange innvandrere ikke en gang fullført grunnskole, og at mange er analfabeter.

- Når vi vet at Norge mottar nær 20 000 ikke-vestlige innvandrere hvert år, sier det seg selv at denne utviklingen ikke er bærekraftig, sier Tybring-Gjedde.

- Systemet er galt
Frp-politikeren understreker at det ikke er de trygdede han har noe i mot.

- Mitt poeng er at det er systemet det er noe galt med. Ikke menneskene som ender opp som uføretrygdede. Det er en grunnleggende systemfeil, både hos politikerne og trygdelegene. Det ligger i alle ledd, sier Tybring-Gjedde. Han mener systemet er alt for lite fleksibelt.

- Vi må få bedre muligheter til å bruke arbeidstaker. Arbeidstaker og arbeidsgiver og i systemet, sier Tybring-Gjedde. Han tror han vil bli upopulær ved å kreve at man blir tøffere.

SKAL DU HIT?: I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Foto: BJØRN LANGSEM
SKAL DU HIT?: I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Jeg skjønner jo at det ikke vil lokke velgere å si dette. Man må kalle en spade for en spade. Poenget er ikke å henge ut enkelte, men å kritisere systemet, sier Tybring-Gjedde.

Til Dagbladet.no sier stassekretær ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet at hun frykter økt antall uføre på grunn av finanskrisen.

- De med svekket helse kan bli støtet ut av arbeidslivet i nedgangstider. Derfor er det viktig at vi holder fokus. Vi følger veldig med, og vi overvåker trendene tettere enn før, sier Gustavsen til Dagbladet.no.

MENER ANDERSEN ER FEIG: - Andersen er feig. Han vet at det er noe som må endres, men han tør ikke, sier Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet.no.
Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX
MENER ANDERSEN ER FEIG: - Andersen er feig. Han vet at det er noe som må endres, men han tør ikke, sier Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet.no. Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer