Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagblad-artikler i tobakkskrigen

ORKDAL (Dagbladet): Et stort antall Dagblad-artikler fra 50- og 60-tallet ble i går lagt fram som bevis i den historiske tobakkskrigen i Orkdal herredsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

J.L. Tiedemanns Tobaksfabriks advokater mener Dagblad-artiklene beviser at helserisikoen ved røyking har vært allment kjent i svært lang tid. De mener den dødssyke kreftpasienten Robert Lund (67) må ha vært klar over farene, da han begynte å røyke i 1953.

Men den storrøykende saksøkeren blåser av argumentasjonen:

- Vi fikk ikke kjøpt Dagbladet i Hemne den gangen, sier han.

Kunnskap

Lund hevder at han ikke ble kjent med helserisikoen ved røyking før på 70-tallet. Advokat Erik Keiserud, som representerer tobakksfabrikken, prøvde i sitt innledningsforedrag å vise at dette ikke kan være riktig.

- I hele den aktuelle røykeperioden til Robert Lund har allmennheten hatt kunnskap om helserisikoen ved røyking, hevdet Keiserud.

Han leste høyt fra et meget stort antall avisartikler, vesentlig fra Dagbladet, ukeblader, skolebøker og meningsmålinger.

- Tobakk har fra gammelt av vært kjent som helseskadelig. Det er ikke noen ny kunnskap, sa Keiserud, og viste til at kong Christian IV allerede på 1600-tallet ville innføre et forbud mot tobakk.

Tobakksfabrikkens advokater mener den norske befolkning hadde alminnelig kunnskap om at røyking er farlig allerede på 40-tallet. I løpet av 50-årene ble det ifølge de samme advokater allment kjent at røyking kan gi lungekreft.

Reklame

Robert Lund kjenner seg ikke igjen i det bildet Tiedemanns menn tegner av verden på 50-tallet.

- På landsbygda leste vi ikke Dagbladet den gangen. Vi så reklameskiltene på veggen, med vakre kvinner og tøffe menn, sier Lund.

Selv leste han bare lokalavisa Sør-Trøndelag, og den kom motpartens advokater ikke med noen sitater fra i gårsdagens innledningsforedrag.

- Hva gjorde Tiedemanns Tobaksfabrik med opplysningene om helsefaren? De klistret bare reklameplakater opp på veggen, sier Robert Lund.

<bVISSTE IKKE: Storrøykeren Robert Lund hevder han ikke ble klar over faren ved røyking før på 70-tallet.