Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet avdekket at menn straffes strengere enn kvinner. Nå vil justis­ministeren ta opp saken med domstolene

- Vil sette spørsmålet på dagsorden.

JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara (Frp).     
 Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil ta opp Dagbladet Magasinets undersøkelse av 1118 promillesaker, som avdekket at menn ble straffet strengere enn kvinner, med Domstolsadministrasjonen, som organiserer landets domstoler.

Det skriver Wara i et svar til SV-stortingsrepresentant Petter Eide, som stilte justisministeren et skriftlig spørsmål om saken etter at han reagerte på funnene.

- Domstolsadministrasjonen har ansvaret for kompetansetiltak for dommere. Jeg vil anta at temaet vil bli gjenstand for diskusjon i faglige eller andre sammenhenger der dommere møter, skriver Wara i svaret, og understreker at han som justisminister ikke vil legge seg opp i hvordan de gjør det.

- Men jeg skal i nærmeste framtid ha et av mine jevnlige møter med Domstolsadministrasjonen. Jeg vil i den sammenheng sette spørsmålet på dagsorden, skriver Wara.

Forandret

Iwar Arnstad, fungerende avdelingsdirektør i Domstolsadministrasjonen, sier Dagbladets funn allerede er diskutert i dommerkretser - og at de vil bli det framover også.

- En god del av kompetansearbeidet i domstolene er forandret fra å læring av lover til å reflektere rundt sin rolle og hvordan man fungerer i den. For eksempel om hvor viktig det er å reflektere rundt hvordan alle kan bli påvirkede av ikke bare kjønn, men også utseende, språk og bakgrunn, sier Arnstad.

Inn på pensum?

Det er ikke bare dommere som kan få anledning til å reflektere over disse perspektivene. Alf Petter Høgberg, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener det bør inn i undervisningen i strafferett.

- Dette er en viktig problemstilling å gripe fatt i. Vi har som målsetting å integrere kjønnsperspektiv i alle fagene på studiet, men det er mye som gjenstår i denne forbindelse. Både forskjellene i straffutmåling og det faktum at menn og kvinner dømmes for ulike ting, er blant de forhold som bør inn i faget, sier Høgberg til Dagbladet.