Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet avslører: - 272 IS-krigere skjuler seg i Europa. 150 nye terrorister på vei

272 spesialtrente IS-terrorister skal være klare til å slå til i Europa. Nye 150 skal være på vei. PST er kjent med informasjonen.

- PLANLAGT I RAQQA: En kilde som tidligere har gitt god informasjon hevder nå at planlegging relatert til angrep i Europa har funnet sted i denne bygningen i Raqqa, IS' viktigste by i Syria. Foto: Privat / Dagbladet
- PLANLAGT I RAQQA: En kilde som tidligere har gitt god informasjon hevder nå at planlegging relatert til angrep i Europa har funnet sted i denne bygningen i Raqqa, IS' viktigste by i Syria. Foto: Privat / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Read in English: - 272 IS fighters are hiding in Europe. 150 more terrorists are on their way

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre opplysninger om at to bølger med spesialtrente IS-terrorister skal være trent opp for å slå til i Europa.

Den første bølgen av IS-krigere skal allerede ha reist til Europa. Den andre bølgen er hos IS i Syria, etter å ha fått trening i en treningsleir mellom Sinjar og Mosul i Irak. PST bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med opplysningene, som stammer fra en kilde med inngående kjennskap til IS' virksomhet. Kilden har tidligere gitt opplysninger som har vist seg å stemme.

- PST er kjent med at liknende opplysninger verserer. Jeg vil ikke gå mer i detalj på hvilke opplysninger PST har om den informasjonen Dagbladet har fått tilgang til, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

De siste angrepene der IS-tilknyttede gjerningsmenn sto bak, var grusomhetene i Paris 13. november. Tragedien rystet en hel verden. 130 personer ble drept og 351 såret, da IS-tilknyttede terrorister slo til på seks forskjellige steder. Flere av terroristene hadde kjempet for IS i Syria. Den eneste overlevende terroristen, belgiske Salah Abdeslam (26), skal ha flyktet til IS i Syria.

- 272 i Europa Dagbladet får opplyst at den første bølgen av IS-terrorister, som har fått trening til å slå til i Europa, opprinnelig besto av 300 personer.

28 av dem skal ha mistet livet i Syria, i bombeangrep, krigshandlinger eller på annet vis. Totalt skal 272 personer ha reist til Europa. De er instruert til å holde seg i skjul. Dagbladet er kjent med at andre kilder har estimater på at antall IS-terrorister i Europa er under 100.

Andre bølge skal bestå av 150 personer, som nå befinner seg i Syria. De skal ha oppholdt seg i en treningsleir mellom Sinjar og Mosul i Irak, der de skal ha fått opplæring i å utføre terrorangrep. 112 av dem skal nå være ferdig trent. For omkring to uker siden skal en større gruppe krigere ha reist fra denne treningsleiren til Deir el Zour i Syria - en by som kontrolleres av IS.

Krigerne reiste ifølge Dagbladets opplysninger i 11 biler. Fra Deir el Zour skal de ha reist videre til byene Raqqa, IS' såkalte hovedstad i Syria, og Tabaqah, som ligger like ved. En tysk IS-kriger antas ifølge Dagbladets opplysninger å være sentral i denne gruppa.

- To typer operasjoner Dagbladets kilde opplyser at treningen av den første bølgen med terrorkrigere skal ha sitt utspring i Raqqa. Krigerne er der blitt trent til to forskjellige typer operasjoner, hevdes det overfor Dagbladet:

• En gruppe er trent til å bli levende martyrer gjennom å utføre selvmordsangrep. De aktuelle personene beskrives overfor Dagbladet som «helt hjernevasket».

• Den andre typen terrorister skal være trent til å utføre terror med håndvåpen, iført selvmordsbelter.

Begge metodene ble benyttet under terrorangrepene i Paris 13. november.

PST: - Kjent med opplysningene PST bekrefter at de var kjent med opplysningene før Dagbladet stilte dem spørsmål.

- Etterretning er og blir usikkert. Etterretningsarbeid handler i bunn og grunn om å gjøre usikker informasjon mindre usikker. Strømmen av terrorrelatert informasjon er svært omfattende, hvor noe stemmer og mye ikke stemmer. Jeg vil ikke gå mer i detalj på hvilke opplysninger PST har om den informasjonen Dagbladet har fått tilgang til, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

- Strømmen av informasjon og tips øker gjerne vesentlig i forbindelse med, og i etterkant av terrorhendelser, noe vi også har sett etter terrorhandlingene i Paris i november. PST arbeider kontinuerlig med å kvalitetssikre og vurdere informasjonen som vi mottar, for å gi norske myndigheter et best mulig grunnlag til å beslutte hvordan vi skal forholde oss til det trusselbildet vi hele tiden står i.

Flere tatt Dagbladet har ingen konkret informasjon om at terrorister har planlagt aksjoner i Norge. Dagbladet skrev allerede for et år siden at PSTs største frykt var utenlandske terrorister. Sikkerhetspolitiet har skaffet seg relativt god oversikt over det norske islamistmiljøet - men fryktet at utenlandske islamister skulle begå terror på norsk jord. Etter den grufulle terroren i Paris er antatte IS-terrorister blitt pågrepet i flere land.

Ved siden av terrorister utsendt fra Den islamske stat, er det over hele Europa i dag en frykt for at unge menn som har blitt «selvradikalisert» hjemme på gutterommet, kan slå til alene, eller sammen med utsendte islamister.

To franskmenn som reiste til Europa sammen med noen av mennene som utførte Paris-angrepet, ble pågrepet i Salzburg i Østerrike på onsdag. Fransk politi gjennomførte etter Paris-terroren 168 antiterroraksjoner rundt om i landet. 23 personer ble pågrepet, og politiet beslagla store mengder våpen. Tyrkisk politi har pågrepet åtte marokkanere som mistenkes for å være IS-folk på vei til Tyskland. De åtte ble pågrepet på Ataturk-flyplassen i Istanbul onsdag, ifølge NTB.

11. november pågrep fransk politi en 25 år gammel mann for å ha planlagt å angripe personell ved en marinebase. Mannen kobles til IS, ifølge NTB. Ei snau uke tidligere, 5. november, stoppet tysk politi en montenegriner (51) som hadde plottet inn «Paris» på GPSen i sin VW Golf - og fylt bilen til randen med våpen og eksplosiver.

Libanesiske sikkerhetsstyrker har også pågrepet en libanesisk mann som skal ha forbindelser til selvmordsangrepene som kostet 44 menneskeliv i Beirut sist uke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling