Dagbladet avslører 106 607 nettpirater: - Bransjen taper en halv milliard i året

Hver sjuende film og tv-serie som ses i Norge, lastes ned ulovlig. Fildeling medfører hvert år inntektstap på flere hundre millioner kroner for film- og tv-bransjen.

PIRATJEGER: I flere år har Willy Johansen og Norsk Videogramforening jaktet på ulovlige fildelere. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PIRATJEGER: I flere år har Willy Johansen og Norsk Videogramforening jaktet på ulovlige fildelere. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Norge var en periode det landet i verden hvor det ble solgt mest VHS, DVD og Blu-ray. Jeg har med andre ord sett både opp- og nedturene, sier Willy Johansen.

Siden 80-tallet har den nåværende generalsekretæren i Norsk Videogramforening og tidligere leder i Rettighetsalliansen jobbet for film- og tv-bransjen. Om få dager venter pensjonisttilværelsen, men fra sofaen hjemme i hagen på Mortensrud oppsummerer han først status for bransjen.

Etter glansdagene har særlig de siste ti åra vært av det mer utfordrende slaget. Kampen mot fildeling og nettpirater har stått sentralt.

Ifølge tall fra det svenske analysebyrået Mediavision kom hver sjuende av alle filmer og tv-serier som ble sett i Norge i 2017, fra ulovlig fildeling. Tallet er basert på spørreundersøkelser blant mer enn 1000 nordmenn i alderen 15-74 år.

Ut fra resultatet beregnes det at bransjen gikk glipp av nærmere en halv milliard norske kroner i inntekter - bare i fjor. Det reelle inntektstapet for bransjen er imidlertid umulig å beregne, fordi man ikke vet hvor stor andel av piratmaterialet som faktisk ville blitt betalt for, om all ulovlig fildeling ble stoppet.

NETTPIRATER: Nordmenn laster ned enorme mengder film og tv-serier ulovlig. «Trygve» driver daglig med ulovlig fildeling. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Man regner ut fra en pris på 70-80 kroner per film, som er en typisk pris for å leie en ny film digitalt. I 2014 så vi at hver femte film eller tv-serie som ble sett i Norge, kom fra ulovlig fildeling. Nå er tallet nede på 14 prosent. Det er fremdeles høyt, men det går nedover, sier Johansen.

Han innser at man aldri vil få hundre prosent bukt med problemet, og mener det handler om å gjøre tiltak for å redusere omfanget.

- Vi i Norsk Videogramforening har jaktet på nettpirater siden 2009. Det er en frustrerende jobb, men den må gjøres skal bransjen overleve. Vi ønsker imidlertid ikke å gå til retten mot sluttbrukerene, sier Johansen og påpeker:

- Det er de store bakmennene vi ønsker å ta, i tillegg til å få sperret sidene hvor fildelingen pågår. Vi ønsker også å spre informasjon om at dette er ulovlig, og hvor alvorlig det faktisk er.

I løpet av 39 dager kartla Dagbladet selv over 106 607 nettpirater i Norge, hvor de bor, og hva de laster ned. Selv om store Hollywood-produksjoner rager høyest på fildelingslistene i kartleggingen, har også filmbransjen her til lands fått kjenne bismaken av norske nettpirater.

Ifølge årsrapporten fra Norsk Filminstitutt for 2017 var 43 prosent av alle norskproduserte filmer som ble vist på kino i fjor, også tilgjengelig på én eller flere ulovlige fildelingstjenester.

Kripos opplyser til Dagbladet at det er lokalt politi som har ansvar for å avsløre norske nettpirater, men Johansen opplever ikke at kunnskapen og ressursene er tilstrekkelige. Videogramforeningen har selv vært delaktig i å avsløre flere av fildelerne de seinere åra. Særlig én av dem hadde et svært stort omfang.

- Da filmen «Børning» kom, avslørte vi en norsk ulovlig side som hadde alt av norsk film, samt de store utenlandske filmene. Det var en liten side som nesten ingen hadde hørt om, likevel hadde den over 3000 delinger av filmen på kort tid, sier Johansen.

I tillegg til den norske komedien sto fildeleren for spredning av minst 1200 titler via nettsiden Norskfilm.net. Saken havnet i Tønsberg tingrett i 2016. Der erkjente den da 21 år gamle mannen omfattende brudd på åndsverkloven. Resultatet ble seks måneders betinget fengsel, inndraging av datautstyr og 250 000 kroner i bot - den strengeste som er gitt for fildeling her til lands.

Det økonomiske kravet var likevel langt unna erstatningskravet på 823 062 kroner, som Videogramforeningen la fram på vegne av seks filmselskapere.

Selv om generalsekretæren mener det er viktig å ta de største nettpiratene og sidene hvor den ulovlige fildelingen skjer, ser han også at behovet for informasjon fremdeles er svært stort.

Fortsatt opplever han å møte folk som tror at det å laste ned film eller bruke tjenester som Popcorntime er helt lovlig. Ofte er det tilgangen til det nyeste som avgjør om de velger å bruke ulovlige tjenester framfor sider med betaling.

- Det kan ta to-seks måneder før de store kinofilmene blir tilgjengelig for digital utleie. Hadde man lansert på kino og digitalt samtidig, ville det ikke gått mange måneder før vi ikke hadde produksjonsselskap. De er helt avhengige av kinoinntektene, samt inntektene fra det fysiske og digitale markedet - og TV-inntektene.

Johansen har selv jobbet med distribusjon i musikkbransjen, og vet at summene artistene og produsentene sitter igjen med fra strømmetjenester som Spotify, er begrenset.

Og der artistene har konsertinntekter, er det kinoen som gjelder for filmbransjen.

- Skulle man hatt en tilsvarende tjeneste som Spotify for filmbransjen, måtte man krevd flere tusen kroner i måneden fra abonnentene. Det tror jeg ikke mange er villige til å betale, sier Willy Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer