Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet avslører: Her er PSTs hemmelige spionliste

PST frigir over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet. PST skriver at arkiv-opplysningene er troverdige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hele lista nederst i saken!

(Dagbladet): PST har gitt Dagbladet tilgang til over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet.

De inneholder dokumenter fra britisk etterretning, PSTs vurderinger av materialet og orientering blant annet til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet.

Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB. Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egne avskrift fra arkivet.

Nato-ansatte og politikere I PST-dokumentene kommer det fram at flere av nordmennene som er omtalt i Mitrokhin-arkivet hadde høye posisjoner i det norske samfunnet. Blant de omtalte finner man Nato-ansatte, politikere, journalister og ansatte i handelsflåten. Et flertall av de omtalte personene er ansatt i Utenriksdepartementet.

Av de personene som er identifiser og omtalt «er det 10 som har vært eller fortsatt er ansatt i Utenriksdepartementet», skriver PST i en samlerapport i 2000. I rapporten skriver PST at «det er ingen grunn til å betvile opplysningene POT (tidligere navn på PST) har mottatt fra Mitrokhin-arkivet».

«Det er rimelig grunn til å mistenke en eller flere av de personer som er navngitt nedenfor, for et eller flere straffbare forhold knyttet til personers kontakt med russiske etterretningsoffiserer», skriver PST. Samtidig peker de på at forholdene er strafferettslig foreldet.

«Selv om muligheten er til stede for at et eventuell straffbart forhold kan ha pågått i lengre tid enn vi i dag har opplysninger om, finner man etter en helhetsvurdering ikke grunnlag for å igangsette etterforskning», skriver PST videre.

Varslet arbeidsgivere I rapporten diskuterer PST om det bør opprettes saker mot de spion-navngitte, og om det bør gjennomføres samtaler med personene og deres arbeidsgivere.

«Når man også har vurdert å gi informasjon til enkelte arbeidsgivere, knytter dette seg til muligheten for i framtida å kunne forebygge den risiko en arbeidstakers kontakt med russiske etterretningsoffiserer innebærer», skriver overvåkningstjenesten.

I dokumentene kommer det fram at PST orienterte Utenriksdepartementet, og at de gjennomført samtaler med de offentlige tjenestemenn som fortsatt var i aktiv tjeneste i 2001. I tillegg ble hvert fall en norsk bedrift varslet.

Avsluttet etterforskningen Bakgrunnen for PSTs rapport fra 2001 var at ei bok som inneholdt avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet, var på vei. Britenes utenriksetterretning, MI6, forhåndsvarslet POT. Forlaget Penguin og Basic Books bekreftet prosjektet, de antydet at den skulle komme om et års tid.

PST bestemte seg for å undersøke påstandene av «hensynet til enkeltmennesker og det forholdet at opplysninger fra KGBs arkiv kunne bli offentlig kjent i form av bokutgivelser». Boka, som den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin skulle skrive sammen med den britiske historikeren Christopher Andrew, ble aldri utgitt.

Da det ble klart at boka ikke skulle komme, konkluderte PST med at det ikke var grunnlag for å fortsette etterforskningen, og at dette ville være «feil prioritering av knappe ressurser».

Med unntak av tre er ingen siktet eller dømt for spionasje.

PERSONER OMTALT SOM AGENTER AV MITROKHIN OG PSTs VURDERING:

Gunnar Bøe, lønns- og prisminister

FRISLIPP:  PST har gitt Dagbladet tilgang til over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet.

De inneholder dokumenter fra britisk etterretning, PSTs vurderinger av materialet og orientering blant annet til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet. Foto: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIX
FRISLIPP: PST har gitt Dagbladet tilgang til over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet. De inneholder dokumenter fra britisk etterretning, PSTs vurderinger av materialet og orientering blant annet til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet. Foto: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIX Vis mer

MITROKHIN-ARKIVET: Under dekknavnet «Mono» skal Bø ha solgt regjeringsdokumenter om Nato til KGB i perioden 1960 til 1963 for til sammen 1,2 millioner kroner i dagens verdi.

PSTs VURDERING: I nærmere 30 år forsøkte PST å avsløre tidligere lønns- og prisminister Gunnar Bøe. De overvåket Bøe døgnet rundt, overvåket telefonen og hotellrommene han bodde på. Men de klarte aldri å bevise at Ap-politikeren var spion.


Ambassadeansatt

MITROKHIN-ARKIVET: Mitrokhins notater inneholder detaljerte opplysninger om hvordan KGB lurte eller overtale en ambassadeansatt til å gi KGB tilgang til Den norske ambassadens hemmeligheter.

PSTs VURDERING: Ambassade-vakten ble oppdaget, tilsto og ble dømt til sju års fengsel i 1972 for spionasje.


Gunvor Galtung Haavik

MITROKHIN-ARKIVET: Spionerte for KGB i tiår mens hun var fullmektig ved den norske ambassaden i Moskva, og mens hun jobbet i Utenriksdepartementet.

PSTs VURDERING: Ble i 1977 anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. I avhørene etter fengslingen i januar 1977 tilsto hun at hun hadde vært i KGBs tjeneste.

Diplomat

MITROKHIN-ARKIVET: Skal ha tilhørt et spionnettverk mens han var ansatt i Utenriksdepartementet.

PSTs VURDERING: Diplomaten har hatt lengre samtaler med PST i 1992 og 1993, og forklarte at kontakten var «rent tjenstlig art».

Diplomat

MITROKHIN-ARKIVET: Skal ha gitt nærmere tusen sider med dokumenter om Nato og norsk UD.

- TROVERDIG: Av de personene som er identifiser og omtalt «er det 10 som har vært eller fortsatt er ansatt i Utenriksdepartementet», skriver PST i en samlerapport i 2000. I rapporten skriver PST at «det er ingen grunn til å betvile opplysningene POT (tidligere navn på PST) har mottatt fra Mitrokhin-arkivet». Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
- TROVERDIG: Av de personene som er identifiser og omtalt «er det 10 som har vært eller fortsatt er ansatt i Utenriksdepartementet», skriver PST i en samlerapport i 2000. I rapporten skriver PST at «det er ingen grunn til å betvile opplysningene POT (tidligere navn på PST) har mottatt fra Mitrokhin-arkivet». Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

PSTs VURDERING: Diplomatens kontakt med KGB var kjent for PST tidligere. «Han har blant annet innrømmet disse forholdene skriftlig», skriver PST.

Kaptein

MITROKHIN-ARKIVET: Agent for KGB.

PSTs VURDERING: Anbefaler at PST gjennomfører samtaler med kapteinen. Det kommer ikke fram om disse samtalene ble gjennomført.

Kaptein

MITROKHIN-ARKIVET: Agent for KGB.

PSTs VURDERING: PST har identifisert mannen. Ytterligere informasjon står ikke PSTs dokumenter.

Teleansatt

MITROKHIN-ARKIVET: Ga informasjon om telegraf, teleks og radiolinklinjer som ble brukt av Nato.

PSTS VURDERING: PST har ikke identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke i PST-dokumentene.

Vaskedame

MITROKHIN-ARKIVET: Skaffet beredskapslister fra heimvernet til KGB.

PST: Står ikke ytterligere i PSTs dokumenter, men i spiondommen mot Asbjørn Sunde, ble det slått fast at vaskedammen hadde jobbet for Sunde, som ble dømt for spionasje i 1954.

KGB-NAVNGITT: I sommer kunne Dagbladet avdekke at Gunnar Bøe blir navngitt som KGB-agent i Mitrokhin-arkivet. Under dekknavnet «Mono» skal Bø ha solgt regjeringsdokumenter om Nato til KGB i perioden 1960 til 1963 for til sammen 1,2 millioner kroner i dagens verdi. Bøe var lønns- og prisminister i Einar Gerhardsens tredje regjering. Foto: NTB SCANPIX
KGB-NAVNGITT: I sommer kunne Dagbladet avdekke at Gunnar Bøe blir navngitt som KGB-agent i Mitrokhin-arkivet. Under dekknavnet «Mono» skal Bø ha solgt regjeringsdokumenter om Nato til KGB i perioden 1960 til 1963 for til sammen 1,2 millioner kroner i dagens verdi. Bøe var lønns- og prisminister i Einar Gerhardsens tredje regjering. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Ambassadeansatt

MITROKHIN-ARKIVET: Ga nøkkelen til ambassadens chifferom til KGB.

PST: PST har identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke PSTs dokumenter.

Asbjørn Sunde

MITROKHIN-ARKIVET: Var gruppeleder for et agentnettverk i Oslo, og skal ha skaffet KGB passmaler og kirkebøker som KGB kan bruke til å skape falske identiteter.

PST: Står ikke ytterligere i PSTs dokumenter, men Asbjørn Sunde ble i 1954 dømt til åtte års fengsel for spionasje.

Stortingsrepresentant

MITROKHIN-ARKIVET: Var KGB-agent

PSTS VURDERING: PST har ikke identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke i PST-dokumentene.

Skipsdesigner

MITROKHIN-ARKIVET: Ble rekruttert på 70-tallet.

PSTs VURDERING: Det er på det rene at KGB-agenten som hadde kontakt med skipsdesigneren ble utvist fra Norge i 1977. PST anbefaler samtaler med skipsdesigneren.

Nato-ansatt

KGB-NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. PST skriver ikke om Johansen i sin vurdering av Mitrokhin-arkivet. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK.
KGB-NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. PST skriver ikke om Johansen i sin vurdering av Mitrokhin-arkivet. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK. Vis mer

MITROKHIN-ARKIVET: Skal ha overlevert gradert informasjon til KGB.

PSTs VURDERING: PST har hatt en sak med de Nato-ansatte. KGB-kontakten ble i 1973 utvist av Norge. Det vites ikke hva som ble konklusjonen i PST-saken.

Diplomat

MITROKHIN-ARKIVET: Skal ha gitt informasjon om viktig personell i Vest Berlin.

PSTs VURDERING: PST har identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke i PST-dokumentene.

Journalist

MITROKHIN-ARKIVET: Skal ha gitt informasjon om Svalbard og Arktis.

PSTs VURDERING: PST har ikke identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke i PST-dokumentene.

Ansatt i den militære etterretningen

MITROKHIN-ARKIVET: Gjennom han har KGB fått arbeidsplanen for det norsk militæret og ambassaden i Moskvas rapporter.

PSTs VURDERING: PST har ikke identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke i PST-dokumentene.

Direktør

MITROKHIN-ARKIVET: Ga materiale til KGB om forskingsteknisk etterretninger og prototyper.

SPIONDØMT: 29. januar 1954 ble krigshelten og kommunisten Sunde, bedre kjent som leder av leder av «Osvaldgruppen», dømt til åtte års fengsel for spionasje for Sovjetunionen. Foto: NTB SCANPIX
SPIONDØMT: 29. januar 1954 ble krigshelten og kommunisten Sunde, bedre kjent som leder av leder av «Osvaldgruppen», dømt til åtte års fengsel for spionasje for Sovjetunionen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

PSTs VURDERING: PST har identifisert personen. Ytterligere informasjon står ikke i PST-dokumentene.

Ambassadeansatt

MITROKHIN-ARKIVET: Ansatt ved den amerikanske ambassaden. Ble vervet på 50-tallet.

PSTs VURDERING: Står ikke i PST-dokumentene, men Dagbladet har tidligere skrevet om personen uten å finne personens identitet.

Johan Strand Johansen, arbeidsminister (NKP)

MITROKHIN-ARKIVET: Ble vervet på 50-tallet.

PSTs VURDERING: Ikke omtalt i PST-notatene

Stortingsrepresentant

MITROKHIN-ARKIVET: Var KGB-agent.

PSTs VURDERING: Står ikke i PST-dokumentene, men Dagbladet har tidligere skrevet om personen uten å finne personens identitet.

Politimann

MITROKHIN-ARKIVET: Ga lister over de ansatte i det hemmelige politiet til KGB.

PSTs VURDERING: Står ikke i PST-dokumentene, men Dagbladet har tidligere skrevet om personen uten å finne personens identitet.

TILSTO: Gunvor Galtung Haavik ble i 1977 anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. I avhørene etter fengslingen i januar 1977 tilsto hun at hun hadde vært i KGBs tjeneste.
Foto: NTB SCANPIX/ARKIV
TILSTO: Gunvor Galtung Haavik ble i 1977 anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. I avhørene etter fengslingen i januar 1977 tilsto hun at hun hadde vært i KGBs tjeneste. Foto: NTB SCANPIX/ARKIV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media