Dagbladet avslører: Her er PSTs hemmelige spionliste

PST frigir over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet. PST skriver at arkiv-opplysningene er troverdige.

Dagbladet avslører: Her er PSTs hemmelige spionliste
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se hele lista nederst i saken!

(Dagbladet): PST har gitt Dagbladet tilgang til over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet.

De inneholder dokumenter fra britisk etterretning, PSTs vurderinger av materialet og orientering blant annet til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet.

Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB. Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egne avskrift fra arkivet.

Nato-ansatte og politikere I PST-dokumentene kommer det fram at flere av nordmennene som er omtalt i Mitrokhin-arkivet hadde høye posisjoner i det norske samfunnet. Blant de omtalte finner man Nato-ansatte, politikere, journalister og ansatte i handelsflåten. Et flertall av de omtalte personene er ansatt i Utenriksdepartementet.

Av de personene som er identifiser og omtalt «er det 10 som har vært eller fortsatt er ansatt i Utenriksdepartementet», skriver PST i en samlerapport i 2000. I rapporten skriver PST at «det er ingen grunn til å betvile opplysningene POT (tidligere navn på PST) har mottatt fra Mitrokhin-arkivet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer